Spanje – Asturië

  • spanjemijnland | Llanes
    Llanes
AsturiasHet voormalige prinsdom Asturië heeft niet zoveel steden, maar wel heel veel natuur, is nog pittoresk en nog niet aangetast door het toerisme. De twee grootste steden zijn de hoofdstad Oviedo en de industrie- en havenstad Gijón. Er zijn echter talrijke kleine vissersplaatsjes aan de steil aflopende, schilderachtige kust. Enkelen hiervan hebben zich tot drukbezochte badplaatsen ontwikkeld. Asturië is een uitgesproken bergland, dat bijna helemaal door het Cantabrisch Gebergte (Cordillera Cantabrica) wordt beheerst. Het bereikt hier grote hoogten, in de Picos de Europa zelfs tot 2642 meter. In het Parque Natural Somiedo leven nog beren in het wild. Asturië is het centrum van de Spaanse mijnbouw dat ongeveer de helft van de gezamelijke Spaanse steenkoolproductie uitmaakt. De inwoners die niet in de mijnen of industrie werken, leven als vissers aan de kust of als boeren in kleine dorpjes en her en der verspreide gehuchten. Zij leven van het verbouwen van maïs, fruitteelt en van veelteelt. Toen in 718 Pelayo het Moorse leger versloeg in Covadonga, werd van hieruit de Reconquista, de herovering op de Moren, uitgezet. Het strijd zou meer dan 750 jaar duren. De noordroute van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela loopt door Asturië en laat een duidelijk spoor achter van kleine kerkjes, kloosters en kathedralen. De bevolking is zeer vriendelijk en hecht nog veel waarde aan oude tradities en gebruiken. →  Avilés
→  Cangas de Onís
→  Covadonga
→  Cudillero
→  Gijon
→  Las Arenas
→  Llanes
→  Olleniego
→  Oviedo
→  Parque Natural de Somiedo
→  Pola de Somiedo

 

Oviedo, Spain

 

AvilésAviles

inwoners: 82.568
qoute-brownAvilés is een havenstad met een roemrijk zeevaart verleden, en is op drie na de grootste stad van Asturië. Het ligt aan de weerszijden van de Ria Avilés, die hier uitmond in de Cantabrische Zee .
Avilés bestaat al sinds de Romeinse overheersing, maar daar is helaas niets meer van te ontdekken. De geschiedenis op papier van Avilés gaat terug naar de 10e eeuw toen Avilés van koning Alfonso VI bepaalde rechten kreeg voor onder andere het houden van een weekmarkt. Het stadje werd beschermd tegen de invallen van zeerovers door een vlak bijgelegen Castillo de Gauzón, gebouwd door Alfonso de III in de 9e eeuw. Van het kasteel is helaas niet veel meer over, maar de resten zijn nog te zien in het nabijgelegen dorp Salinas. Dit dorp dankt zijn naam aan de zoutpakhuizen die hier altijd hebben gestaan. Avilés was in de 10e eeuw al opslag- en handelsplaats van zout en had een monopolie in Asturië en Leon. Belangrijke afnemers waren, Noord-Europa, Frankrijk, Portugal, maar ook Galicië en het toenmalige Moorse Andalusië. In een later stadium werd hier een boot gebouwd die onderdeel was van een aantal schepen die het Moorse Sevilla veroverde voor de katholieke koningen. Het verbreken/doorvaren van de ketens in de rio Guadalquivir is nog steeds te zien in het stadswapen van Avilés, maar ook in die van Santander, Comillas en Laredo. Diezelfde katholieke koningen hebben vervolgens weer een behoorlijke bijdrage geleverd toen Avilés in 1479 grote schade opliep door een brand.
spanjemijnland | Avilés - Asturië
Avilés – Palacio de Camposagrado

De historische wijk is uitgeroepen tot Conjunto Histórico Artístico en heeft mooie monumenten als het Plaza de España met zijn stadhuis, de oude kerk van Sabugo uit de 13e eeuw en de moderne Santo Tomás de Canterbury. Niet kerkelijke monumenten, maar zeker de moeite waard, zijn de paleizen van Valdecarzana en Camposagrado en het Palacio Valdés theater bogen.
In de plaatselijke visafslag wordt maar liefst zo’n 70% van alle gevangen vis in Asturië verhandeld.

BermiegoAsturias

inwoners: 89
spanjemijnland | Bermiego Taxusboom - Asturiëqoute-brownHet is even zoeken, maar één kilometer na het dorpskerkhof staat een beroemde taxusboom met een omvang van 6,6 mtr en een 15 meter groot kroondak, de ‘Tenxu l’Iglesia.

Deze meer dan duizend jaar oude boom is sinds 1995 een natuurlijk monument. Taxusbomen waren voor de vroegere bewoners van de streek heilig. Ze werden gebruikt als ontmoetingsplaats, een functie die later de kerk overnam. Veel bomen deze bomen staan staan dan ook naast een kerk. Het laatste stuk weg naar de taxusboom is slecht, maar zeker de moeite waard, want de vergezichten zijn geweldig.

Om het wat gemakkelijker te maken, de exacte lokatie van de boom: GoogleMaps

CabralesCabrales

inwoners: 2.140
qoute-brownCabrales is een verzameling dorpen; Arangas, Berodia, Bulnes, Carreña de Cabrales, Las Arenas, Poo de Cabrales, Prado, Deuren, Sotres en Tielve, waarvan Carreña de Cabrales de hoofdstad is. Van hieruit kun je prachtige wandeltochten maken naar het centrum van de Picos de Europa. Een veel gelopen wandeling begint bij Poncabos en gaat door de Garganta del Cares om vervolgens te eindigen in het dorpje Cain.
Omdat de route vanaf Poncabos gemakkelijk te bereiken is met de auto, loop je eigenlijk nooit alleen door de ca. 21 kilometer lange kloof.
spanjemijnland | Queso Cabrales - Asturië
De naam Cabrales is ook verbonden aan de bekendste blauwader-kaas van Spanje. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk, maar het wordt ook wel eens vermengt met geiten- of schapenkaas. De kazen werden vroeger verpakt in vochtige kastanjebladeren, die voor een motief op de kazen zorgde, en daarna minimaal 6 maanden gedroogd in kalksteengrotten. Tegenwoordig zijn de hygiënerichtlijnen zo hoog dat de bladeren zijn vervangen door plastic met een motief. De hoge luchtvochtigheid in de grotten en de koude temperatuur van 8 tot 12 graden zorgen voor de bacteriën en schimmels. Hierdoor krijgt de kaas zijn karakteristieke blauwader. Uiteraard mag alleen melk uit de Cabralesstreek worden gebruikt voor het maken van Queso Cabrales.

spanjemijnland | Sotres - Asturië

Deze prachtige foto geeft goed weer hoe mooi hier de omgeving is, foto gemaakt door Mick Stephenson

Cangas de OnísCangas_Onis

inwoners: 6.784
qoute-brownCangas de Onís op een kleine 25 kilometer van de Cantabrische kust en op het punt waar twee riviertjes samenkomen, de rio Sella en de rio de Gueña. Het is een druk toeristisch stadje en ligt aan de voet van de Picos de Europa, het prachtige Parque Nacional dat een must is voor de echte wandelaars en natuurliefhebbers.
spanjemijnland | Pelayo Covadonga - AsturiëIn de souvenirswinkeltjes liggen nog de houten asbakken, wandelstokken, sidrakruiken en tal van andere ouderwetse prullaria, allen voorzien met de naam en de vlag van Asturia. De bevolking is trots op het oude Prinsdom Asturia én op het feit dat hier de verovering begon op de Moren toen Pelayo in 718 het Moorse leger versloeg bij Covadonga. Hier ligt ook het Santuario Mariano de Covadonga, waar de Santina of Maria van Covadonga zich bevindt, beschermheilige en pelgrimsoord van alle Asturianen. In een kapel daarnaast wordt het Heilige Kruis bewaard dat de Visigotiche edelman Pelayo droeg tijdens zijn bekende veldslag. Hier ontstond ook het eerste beschermde natuurgebied van Spanje, het nationale park Montaña de Covadonga, dat later werd uitgebreid tot de huidige grenzen van het nationale park van de Picos de Europa.
Vanuit Cangas is het een kleine 10 kilometer naar Covadonga en zeker de moeite waard om te bezoeken.
Canga de Onís was de eerste hoofdstad van het vroegere Prinsdom Asturias, maar daarvoor waren het al de Romeinen die in het dal wegen aanlegden en een tempel bouwden. In de stad vind je de 15e eeuwse kapel Santa Cruz en een mooie romaanse brug, het meest gefotografeerde plekje in heel Asturie. Talloze terrasjes van de cafeetjes en restaurants veranderen het stadje ‘s avonds in een grote gezellige boel. Vooral in de omgeving van de Calle de San Pelayo is het moeilijk kiezen tussen de talloze horecagelegenheden.

spanjemijnland | Cangas de Onis - Asturië
De Parador is een oud klooster uit de 8e eeuw en omgetoverd tot een luxe vijf-sterren hotel, maar dat is niet de reden dat wij deze kozen. Hij ligt aan de toegangsweg van de Picos de Europa en is dus een prima startplaats. Hoe anders is Hotel Los Lagos Nature, een redelijk nieuw hotel in het midden van het centrum op het Plaza del Ayuntamiento.

hotel_button2004 Parador de Cangas de Onís
2015 Hotel Los Lagos Nature

Cangas del NarceaCangas_Narcea

inwoners: 13.878
qoute-brownCangas del Narcea ligt in het zuid-westen in het vroegere Prinsdom Asturië, en wordt doorkruist door twee rivieren, de rio Narcea en de rio Naviego. In de middeleeuwen, na de stichting van het Monasterio de San Juan Boatiste de Corias in de 11e eeuw, wordt Cangas del Narcea een belangrijke doorvoerstad. De unieke locatie, was haast een verplichte stop om de routes te vervolgen naar de havenplaatsen van Asturië of landinwaarts richting Castilië. Dit maakte de stad tot een pleisterplaats van arbeid en handel. Welvaart bracht de stad adel en machtige families, waarvan de paleizen hier en daar in de stad nog zijn te bewonderen.
spanjemijnland | Cangas del Narcea - Asturië
De oude arbeiderswoningen zijn gestapeld in smalle steile straatjes, terwijl de welgestelden hun paleizen lieten bouwen in vlakkere, meer bevoorrechte en ruimere straten. In de omgeving van Cangas del Narcea staan veel oude landhuizen.
Het natuurschoon romdom is prachtig en voor de vogelaars is hier genoeg te vinden, o.a. de havik, sperwer, dwergarend, korte tenen adelaar, gouden adelaar, bosuil en de vale gier.
spanjemijnland | Parador Coria in Cangas del Narcea - Asturië

hotel_buttonHet oude klooster San Juan Boatiste de Corias, tegenwoordig een Nationaal Monument, is sinds 2012 een prachtige 4-sterren Parador Nacional geworden. Het vervallen gebouw, waar vroeger Benedictijner monniken woonden, werd op authentieke wijze verbouwd en is een prima lokatie om van hieruit de omgeving te verkennen.

Covadonga

qoute-brown In Covadonga, gelegen aan een zijweg van de AS264, werd in de 8e eeuw geschiedenis geschreven door de overwinning op de Moren. Eigenlijk was dit afgelegen berggebied de schuilplaats voor de Visigoten, na de inval van de Arabieren in 711. De emir van Cordoba stuurde in 722 een leger naar Asturië die echter door een leger van Pelayo, de eerste koning van Asturië, werd verslagen. Hiermee was de eerste nederlaag voor de Islamieten een feit en werd een begin ingeluid wat bekend zou worden als de reconquista, de christelijke herovering van het Iberisch Schiereiland op de Moren. Eerlijkheidshalve moeten we vermelden dat niet elke historicus deze mening deelt. Wat wel vaststaat is dat Asturië het enige christelijke deel van het Iberisch schiereiland is dat nooit door de Moren bezet is geweest. Het zou echter meer dan 300 jaar duren voordat de nazaten van Pelayo bondgenoten vonden tegen de Arabieren en stukje voor stukje werd er op de Moren teruggewonnen. Pas in 1492 werd het laatste Moorse stukje bij Granada onderdeel van één groot katholiek koninkrijk, Spanje.
spanjemijnland | Covadonga - Asturië
De (nog steeds) grote held Pelayo werd de eerste christenkoning in een bezet Spanje. In een grot, Santa Cueva, werd hij in 737 begraven met een houten beeld van de Heilige Maagd. De huidige bewoners van Asturië vertellen met trots dat hier de Spaanse monarchie is ontstaan.

Een prachtige bergrit van ca. 12 kilometer brengt je van Covadonga naar Lagos de Covadonga. Het bij de wielrenners als zeer zwaar bekend staand bergweggetje kan met de zomerdag erg druk zijn, maar is goed te rijden. Eénmaal boven, op 1134 meter, zijn er een aantal natuurlijke meren en veel uitgezette wandelroutes…….en als bonus een prachtige natuur. Je weet wel, zo’n weggetje waar de koe een medeweggebruiker is.
spanjemijnland | Lagos de Covadonga - Asturië

CudilleroCudillero

inwoners: 5.568
qoute-brownCudillero is de bekendste en meest authentieke vissershaven van Asturië. Wat je meteen opvalt is de ligging van de huizen die als een soort amfitheater rondom de haven liggen. Er wordt gezegd dat het dorp is gesticht door de Vikingen, maar echt bewijs is daar niet voor. Het dorpje moet voorsl bestaan van de visvangst, maar in de zomer heeft het toerisme een zeer belangrijke plek ingenomen. In het dorp zelf kun je niet parkeren, maar er zijn goede parkeervoorzieningen aangelegd. Om te bezoeken zijn er de La iglesia de San Pedro, een gotische parochiekerk uit de 16e eeuw en La capilla del Humilladero, ook uit de 16e eeuw en het oudste gebouw van het dorp.
Het belangrijkste monument in de omgeving van Cudillero is het op twee kilometer gelegen Quinta de Selgas, een luxueus 19-eeuws paleis met mooi aangelegde tuinen.

spanjemijnland | Cudillero - AsturiëCudillero ligt aan de Camino Norte, de noordroute van de Camino de Santiago de Compastela, die voor een groot gedeelte de kust volgt. Er zijn in de buurt van Cudillero verschillende wandelroutes en allemaal met mooie uitzichtspunten onderweg. Je kunt bijvoorbeeld naar de vuurtorens La Garita, La Atalaya en El Pico. Of gewoon lekker slenteren door de kleine straatjes en uiteindelijk terechtkomen op één van de terrasjes aan de haven voor een heerlijke vismaaltijd en/of een glas Asturische cider. Op het eind van de dag kun je de vissersbootjes weer terug zien komen van de zee.

Hemelsbreed 15 kilometer naar het westen ligt één van de mooiste strandjes van Noord-Spanje, het Playa de Silencio. Omdat het wat moeilijk te bereiken is, lopende en niet met de auto, heeft het zijn unieke schoonheid weten te bewaren. Het kleine strand van iets meer dan 300 meter, wordt omarmt door een indrukwekkende rotsenpartij en wordt zoals gezegd niet door het massatoerisme bezocht.

hotel_button2008 La Casona de Pio

GijónGijon

inwoners: 275.274
qoute-brownGijon is de hoofdstad van de huidige regio Asturië en was tot het einde van de 18e eeuw de hoofdstad van koninkrijk Asturië. Bij het Termas Romanas de Campo Valdés zijn de resten van een Romeinse nederzetting gevonden en is te bezoeken. Het is trouwens niet altijd de hoofdstad geweest, maar hier woonden de koningen van Asturië al vanaf de 8e eeuw. Vanaf de 16e eeuw, de Spaanse Gouden Eeuw, is het één van de grootste en belangrijkste havensteden van Noord-Spanje.
spanjemijnland | Gijon - Asturiëfoto: Sociedad Mixta de Turismo de Gijón

De Spaanse Burgeroorlog, van 1936 tot 1939, heeft veel van de oude stad vernield en dat is de reden dat de stad veel meer moderne gebouwen heeft dan monumentale gebouwen. Uitzonderingen hierop zijn het 15e eeuwse Palacio de los Marqueses de Revillagigedo en het Palacio de los Condes de Valdés, tegenwoordig een klooster. De Iglesia San Pedro werd in de 16e eeuw gebouwd en heeft een mooi uitzicht over de stad, de baai en de Cantabrische Zee. De kerk ligt in het historische centrum, de oude visserswijk Cimadevilla, waar op elk hoekje van de straat wel een Sidreria is. De lokale volksdrank, gemaakt van apples, ruik je werkelijk overal. Het relatief kleine Plaza Mayor heeft een aantal mooie gebouwen, waaronder het 19e eeuwsw stadhuis. De ernaast gelegen oude vishal doet tegenwoordig dienst als administratiekantoor. De stad kent een aantal musea, waarvan de doedelzakmuseum het bekenst is.

Gijon heeft een aantal mooie stranden, het Playa Poniente, Playa San Lornzo, Playa Serin en het Playa Esataño maken het een echte badplaats.

Las ArenasAsturias

inwoners: 882
spanjemijnland | Las Arenas met de rio Cares - Asturië
qoute-brownWe bevinden ons nu aan de rand van de Picos de Europa, een magnifiek en impossant gebergte dat is ligt in het noordwesten van Spanje. Hoewel de bergen zeer bescheiden zijn als het gaat om omvang en hoogte, zijn ze toch uniek te noemen. Geologisch gezien zijn deze bergen de langste aaneengesloten massa lijmsteen van het Europese continent. Daarnaast zijn het ook de enige Europese bergen die in de buurt van de zee liggen.
De Picos de Europa zijn een waar paradijs voor wandelaars, hikers en klimmers. In de bergen zijn vele diepe grotten te vinden alsmede bijzondere planten en dieren. Rode eekhoorntjes, wilde katten, wilde zwijnen en vele soorten roofvogels zie je veelvuldig verschijnen. En als je een beetje geluk hebt, kan je zelfs wolven en beren tegenkomen! Wijzelf hebben ze (gelukkig) nog nooit gezien.

De Picos de Europa heeft nog steeds een behoorlijk aantal herders, ondanks dat ze de laatste jaren in aantal kleiner worden, die met de zomerdagen vanuit de laaggelegen valleien de bergen in trekken met hun schapen, geiten.
Het gebied is ook bekend om zijn pikante kazen, zoals de Queso de Cabrales, die traditioneel worden gerijpt in de grotten. De kazen worden verpakt in kastanjebladeren en minimaal 6 maanden gedroogd in kalksteengrotten. De hoge luchtvochtigheid en de koude temperatuur zorgt voor de blauwader. Alleen melk uit de Cabralesstreek mag worden gebruikt voor het maken van Queso Cabrales.

De foto is genomen bij de rio Cares die parallel loopt met de AS-114 van Las Arenas naar Panes. Steenkoud, maar glashelder water.
In Las Arenas kun je de AS-264 nemen om verder én dieper de Picos de Europa in te gaan. Deze weg eindigt in Poncebos van waaruit je een prachtige wandeling kunt maken in de kloof van Cares.

De weg naar naar Poncebos wordt beloond met onderstaande vergezichten.

spanjemijnland | Poncebos - Asturië

LlanesLlanes

inwoners: 13.572
qoute-brown

Llanes is een badplaats aan de Cantabrische Zee. Het heeft een historisch middeleeuws centrum, mooi strand en een leuke vissershaven. De geschiedenis gaat terug tot het begin van de 13e eeuw toen hier een nederzetting ontstond en deze in 1225 de stadsrechten ontving van Alfonso IX. Daarnaast mocht het twee jaarmarkten houden en kreeg men de toestemming om een zoutpakhuis te bouwen, een privilege in die tijd. Er werden stadsmuren gebouwd en een verdedigingstoren die meer de bescherming moest bieden tegen het gevaar vanaf zee. De toren vervulde later de functie van gevangenis en is nu het onderkomen van de plaatselijke VVV. In 1240 werd de basaliek van Santa Maria gebouwd, één van de weinige gotische bouwwerken in Asturië. Er zijn twee gevels, een klokketoren en een portike in romaanse stijl bij aangebouwd in de 16e eeuw. Erg trots zijn de bewoners op het feit dat Karel V in 1517 hier een paar nachten sliep. hij was op weg naar Valladolid om daar te worden gekroond tot koning van Castilië.

De haven van Llanes was en is nog steeds belangrijk voor de visserij, vroeger van sardines tot walvissen. In de middeleeuwen was het zelfs één van de grootste havens betreffende de walvisjacht. Tegenwoordig zul geen walvissen meer zien op de afslag, maar naast de sardines vind je rode brasem, zeepaling en makreel. De golfbreker in de haven word versiert met gekleurde kubussen, de Cubos de la Memoria, een kunstwerk van Agustin Ibarrola. Ze vertellen het vissersverleden, o.a. de walvisvaart, de emigratie en de terugkeer.
spanjemijnland | Playa del Sablón in Llanes - Asturië
Llanes heeft meerdere stranden, op de bovenstaande foto het Playa del Sablón.

hotel_button2009 Hotel Don Paco

Monasterio de San Juan Bautista de Corias

qoute-brownVlakbij Cangas del Narcea, aan de oever van de Rio Narcea, ligt het Monasterio de San Juan Bautista de Corias, dat werd gesticht in 1022 door Piñolo Jiménez en zijn vrouw Aldonza Muñoz. De graaf en zijn vrouw kwamen oorspronkelijk uit Leon, waren schatrijk en hadden hier een stuk grond waar een klooster op kwam te staan, opgedragen aan John de Baptist.
spanjemijnland | Parador Corias - Asturië
De bouw van het eerste klooster werd voltooid in 1043 en het jaar daarop vestigde hier zich in een gemeenschap van Benedictijnen. Gedurende haar lange geschiedenis veranderde het gebouw nog wel eens, mede door verscheidene branden. De grootste van deze branden vond plaats in 1763, waarbij alleen de kerk en de sacristie konden worden gered.
Het oude klooster is tegenwoor
dig een Nationaal Monument, en sinds 2012 een prachtige 4-sterren Parador de Nacional geworden. Het vervallen gebouw, waar vroeger Benedictijner monniken woonden, werd op authentieke wijze verbouwd en is een prima lokatie om van hieruit de omgeving te verkennen.

Monasterio de San Pedro de Villanueva

inwoners: 194
qoute-brownNet buiten de stadsgrensen van Cangas de Onis ligt het kleine Villanueva de Cangas, dat eigenlijk maar uit een paar straatjes bestaat. Hier bevindt zich een Parador de Nacional die gehuisvest is in een monumentaal klooster. Het oude klooster van San Pedro de Villanueva ligt aan de oevers van de rivier de Sella. Koning Alfonso I de Katholieke begon met de bouw op 21 februari 746. Het werd omgebouwd tot klooster en tot 1835 huisde er de Orde van San Benito. In 1907 werd het klooster uitgeroepen tot Nationaal Monument. Er werd een moderne vleugel in bijpassende stijl bijgebouwd. Dit alles met op de achtergrond een oogverblindende natuur, het grootse landschap van de Picos de Europa.
spanjemijnland | Parador Cangas de Onis - Asturië

Olleniego

inwoners: 1039
qoute-brownHet dorpje Olleniego zou je normaal zo voorbij rijden, was het niet dat hier toch een aantal monumentale dingen te zien zijn. Een middeleeuwse brug, een verdedigingstoren, een pre-romaanse kapel en het Palacio de los Quirós, allemaal gebouwd in de 12e-, 13e- en 14e eeuw. In de middeleeuwen lag hier de belangrijke tolweg naar Oviedo en een belangrijke veerdienst over de rivier Nalón. Oorspronkelijk had de brug vijf bogen, maar er zijn er maar drie blijven staan nadat de brug in 1676 door een overstroming gedeeltelijk werd verwoest. Er zijn ook nog wat overblijfselen (lees restanten) van het Tudela kasteel, gebouwd door Alfonso III, wat werd vernietigd door Juan I van Castilië in 1383. Het Palacio de los Quirós werd dan wel gebouwd in de 13e eeuw, maar het meeste wat je van het huidie monument ziet stamt uit de 16e eeuw.
spanjemijnland |Olleniego - Asturië
Toen wij hier waren in 2010 zag alles er een beetje verwaarloosd uit, maar hebben wij hier op de plek waar vroeger de rivier liep, heerlijk gepicknickt.

OviedoOviedo

inwoners: 225.089
qoute-brownOviedo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, het is een bisschopszetel en universiteitsstad en het was vroeger de hoofdstad van het koninkrijk Asturië. In 761 werd op een hoogte midden in de vruchtbare Asturische vlakte tussen drie heuvelruggen het benedictijnenklooster San Vicente gesticht. Zeer snel ontwikkelde zich rondom het klooster de nederzetting Ovetum die in 789 door de Moren verwoest. Het werd door Alfonso II de Kuise weer opgebouwd en in 792 tot residentie van het koninkrijk Asturië verheven.
spanjemijnland | kathedraal van Oviedo - Asturië
Van 810 tot 924 was het de hoofdstad van het koninkrijk Asturië, dat verzet pleegde tegen de Moren en later verenigd werd met Leon en Castilië. In 1521 verwoestte een brand het grootste deel van de stad. Onder het bestuur van bisschop Fernando de Valdés y Salas werd de universiteit in 1608 geopend. Op een heuvel dicht bij Oviedo, de Monte Naranco, liggen twee van de mooiste preromaanse bouwwerken van Spanje, de Santa María del Naranco en de San Miguel de Linio. Santa Maria del Naranca was oorspronkelijk het paleis van koning Ramiro (gebouwd tussen 842 en 844). In de 13de eeuw verbouwd tot een kerk, gewijd aan de H. Maagd. De kerk kwam in 1881 op de lijst van nationale monumenten en werd in 1931 en 1939 gerestaureerd. Tot het toenmalige paleis behoorde waarschijnlijk nog een complex van koninklijke gebouwen, waarvan een vermoedelijk de oorspronkelijke hofkerk San Miguel de Liño (of de Lillo) was. Dit bouwwerk, eveneens uit de 9de eeuw, werd in de 13de eeuw door een natuurramp dermate verwoest, dat thans slechts het westelijke deel met de ingang in de originele staat bewaard is.

Helaas werden vele gebouwen bij de opstand van de Asturische mijnwerkers in 1934 en tijdens de bijna twee jaar durende belegering in de Spaanse burgeroorlog (1936-37) zwaar beschadigd.

Oviedo is een ideale stad voor een aangename wandeling doordat een groot gedeelte van het historisch centrum bestemd is voor de voetganger. Oviedo won meer dan eens de ‘Escoba de oro’ (‘de gouden bezem’), de titel voor de schoonste stad van Spanje.
De indrukwekkende gotische kathedraal verheft zich op de Plaza de Alfonso II in het midden van de stad. De kathedraal werd gebouwd tussen 1388 en 1498, terwijl de toren in 1539 werd voltooid en tot één van de mooiste van Spanje behoort. Op het Plaza de la Constiyución vind je het stadhuis, gebouwd in 1622 en het Jezuïtenkerk San Isodoro uit 1578. Op de Plaza de Santo Domingo in het zuidoosten van de stad bevindt zich het klooster Santo Domingo, dat uit de 16e en 18e eeuw dateert. El Fontán is een gezellig plein met arcaden, een markt en veel gezellige terrasjes, restaurants en cafe’s.

De beide hotels die we hebben aangedaan, zijn van zeer hoge kwaliteit. Het Barceló Oviedo Cervantes ligt iets verder van het centrum, maar is dan weer wat makkelijker met de auto te bereiken dan Princesa Munia.

hotel_button2009 Barceló Oviedo Cervantes
2013 Hotel & Spa Princesa Munia

Parque Natural de Somiedo

inwoners: 1.544
qoute-brownHet Parque Natural de Somiedo werd in 1988 tot nationaal park uitgeroepen en in 2000 verklaarde de UNESCO het tot biosfeerreservaat. Het is een onderdeel van het Cantabrisch Gebergte, met een prachtige natuur en bergen tot bijna 2200 m hoog. Tussen de bergen in liggen 15 pittoreske dorpjes, authentiek en in de zomer de verblijfplaats voor de toeristen die hier hoofdzakelijk komen om te wandelen. Het heeft ook een aantal gletsjermeren, waarvan het Lago del Valle de grootste is.
spanjemijnland | beren in Parque de Somiedo - Asturië
Het natuurpark Somiedo is vooral van belang vanwege het behouden van een ondersoort van de bruine beer, de Cantabrische bruine beer, waarvan er nog slechts circa 100 exemplaren in het wild leven. Hier is de rivaliteit tussen mens en beer steeds kleiner geworden. Tegenwoordig wordt er van alles ondernomen om het laatste kleine beetje beren dat hier leeft te behouden. Iets wat vroeger wel anders was, de pels en het vlees waren geliefd en uiteraard vanwege de bescherming van het vee en de schade die beren brachten aan de fruitteelt. Daarnaast zijn er altijd mensen, de zogenaamde hobbyjagers, die het geweldig vinden om samen met een dode beer op de foto te komen. Dit alles zorge ervoor dat de Cantabrische beer zowat uitgestorven was en een beschermde status kreeg. De kans dat je overdag een beer tegenkomt is wel heel klein, men zegt dat ze banger voor ons zijn dan andersom.

Naast de beer zijn er in het gebied ongeveer 1125 verschillende soorten planten gevonden en is het een leefdomein van onder andere de adelaar, havik, wolf, hert en gems.
spanjemijnland | Somiedo Teito's - Asturië
Op bovenstaande foto een aantal Teito’s, kleine huisjes gemaakt van zwerfkeien en daken van twijgen. Deze huisjes dienden vroeger als schuilplaats voor de herders. Ook de boeren, de Vaqeiros, die in de zomermaanden naar het hoger gelegen gebied trokken met hun vee, maakten gebruik van deze huisjes. De huisjes zijn typisch voor deze streek, er staan er twee als museum in Pola de Somiedo.

Pola de Somiedo

inwoners: 242Escudo_de_Somiedo_svg.svg
qoute-brownPola de Somiedo, in regio ook wel La Pola genoemd, is één van de vijftien dorpjes die onder ‘de Somiedo’ vallen. Het bergdorpje ligt op 700 meter boven de zeespiegel en heeft 242 inwoners. Wij hebben hier in 2010 twee overnachtingen geboekt met als doel om een rondrit te maken door deze prachtige omgeving. We hadden geluk, want er is uiteraard maar één hotel in La Pola en die had zijn ‘suite’ nog vrij. Het dorp zelf is nog authentiek en heeft zijn oude tradities weten te behouden. Er is een ecomuseum en de La Fundación Oso Pardo, de vereniging ter bescherming van de bruine Cantabrische beer.
spanjemijnland | Pola de Somiedo - Asturië

hotel_button2010 Hotel Castillo del Alba

 

Ribadesella

inwoners: 6209Ribadesella
qoute-brownRibadesella is een kustplaatsje aan de Cantabrische Zee en was in de 19e eeuw één van de belangrijkste haven van Asturië. In verschillende grotten zijn bewijsmateriaal gevonden van bewoning ver voor onze jaartelling. Maar de de titel van stad kreeg het pas in de 13e eeuw van koning Alfonso X de Wijze. De zouthandel bracht samen met de scheepswerven een bloeiende periode, maar de meest winstgevende sector is toch altijd de visvangst geweest. Er werd zalm gevangen in de rio Sella en walvissen in de grotere wateren. Er zijn vaak oorlogen uitgevochten, vooral vanwege de strategische ligging. In de 16e eeuw krijgt het hoog bezoek van keizer Karel I die hier twee dagen verblijft, men heeft het er nu nog over. De stad heeft veel te leiden gehad van de Franse bezetting rond 1800. In 1865 wordt de eerste houten brug geslagen over de rio Sella, maar deze wordt al in 1892 vervangen door een ijzeren exemplaar. In de Spaanse Burgeroorlog moet deze het ontgelden en wordt nadien vervangen door de betonnen brug die we nu nog kennen.
spanjemijnland | Ribadesella - Asturië
Ribadesella heeft een groot cultureel erfgoed, van voetafdrukken van dinosaurussen tot vele kerken en paleizen. Voor de waterliefhebbers zijn er een aantal stranden, waarvan wordt gezegd dat Playa de Guadamía het mooist is.

SalasSalas

inwoners: 5.659
qoute-brownHet is niet het plaatsje Salas zelf dat ons hier naar toe voerde, maar meer het hotel, Castillo Valdés Salas. Het hotel is een heel oud kasteel uit de 12e eeuw, maar is behoorlijk verbouwd in de loop der tijd. Het ligt midden in het centrum en van ver kun je de middeleeuwse toren uit de 14e eeuw al zien. Het kasteel staat vooral bekend om zijn beroemdste bewoner, het was namelijk de geboorteplaats van de markies Valdés-Salas, de latere stichter van de universiteit van Oviedo.
spanjemijnland | Salas - Asturië
Het dorp ligt op de noord-route van de Camino Santiago de Compostela en heeft nog een fraaie kerk, de Iglesia San Martin uit de 9e eeuw.

hotel_button2005 Hotel Castillo de Valdes-Salas

streep_verloop

 

 ->  terug naar de landkaart met de regio’s