Spanje – Baskenland (País Vasco)

  • spanjemijnland | Laguardia
    Laguardia
BaskenlandDe Basken zijn zó anders dan bijvoorbeeld de Andalusiërs dat je haast zou denken dat je in een ander land bent. Je eet hier Marmitako en geen Paella, geen flamencodansen wel de mutxikos, je drinkt hier cider zeker geen sherry en je hoort hier geen castagnetten, maar de doedelzak. Geen inwoner van Spanje is meer trots op zijn verleden, z’n taal en tradities dan de Basken, en terecht het is het oudste volk van Europa. Op een paar koningen van Léon en Castilië na zijn ze altijd op zichzelf geweest, zelfs de Franse en Moren legers kregen hier geen poot aan de grond. Baskenland, of Euskadi zoals de Basken het zelf noemen, is groen, overwegend heuvelachtig, maar heeft ook bosrijke bergen en is zeer herkenbaar met zijn witte huizen met rode luiken. De bevolking is vriendelijk, rustig en gastvrij, zijn harde werkers en speelt graag het baskische balspel ‚pelote vasca’.
Het binnenland heeft niet alleen mooie natuur, maar ook veel erfgoed. Al eeuwen loopt door dit gebied de Camino de Santiago de Compostela met als beloning vele oude kerken en kloosters. De Baskische keuken is zeer goed en divers, van de eenvoudige en lekkere pintxos (tapas) in de cafeetjes tot één van de vele sterren restaurants die tot de beste ter wereld behoren. Ondanks dat er in het oosten van de regio’s goede wijn wordt verbouwd is de volksdrank sagardoa, een cider gemaakt van appels. Het mooiste strand van Spanje vind je in het gezellige San Sebastian en met middagtemperaturen die in het hoogseizoen zo rond de 22 tot 26 graden liggen is het aangenaam vertoeven aan de Baskische kust.
→  Artziniega
→  Azpeitia
→  Bermeo
→  Bilbao
→  Durango
→  Hondarribia
→  Gaztelugatxe
→  Guernica
→  Laguardia
→  Mutriku (Motrico)
→  San Sebastián (Donostia)

 

San Sebastián, Spain

 

streep_verloop

ArgómanizArgomaniz

inwoners: 149
qoute-brownArgómaniz, een bijna verlaten heuveldorp met nog slechts enkele bewoners. Met alle respect, het dorp heeft niet veel te bieden, maar er staat hier een mooie Parador National die een ideaal vertrekpunt is voor een bezoek aan Vitoria of een ritje door de wijnstreek Rioja Alava.
Het 17e eeuwse renaissance paleis van de adellijke familie Larrea, is als het ware een natuurlijke uitkijktoren en biedt prachtige uitzichten over de Alava vlakte, Seirra de Gorbea en het Ullibarri Gambao stuwmeer. Zo zal ook Napoleon hebben gedacht toen hij hier uitrustte van zijn veldtocht in Rusland én voordat de aanval op de stad Vitoria inzette. De aanval werd voor Bonaparte geen succes en hij verloor hier in 1813 de strijd tegen het combileger van Spanje, Portugal en Engeland onder leiding van Wellington. Zo’n 10.000 soldaten vonden hier de dood. Het paleis is sinds 1978 een Parador Nacional.

hotel_button2005, Parador Argomaniz

 

streep_verloop

Artziniegaarcinieg

inwoners: 1.878
qoute-brownArtziniega is een leuk stadje in de Alave streek en wordt al sinds onze jaartelling bewoond. Er is in de 18e eeuw een Latijnse inscriptie gevonden die de aanwezigheid van de Romeinen in deze buurt bevestigd. Bij opgravingen bij Santuario de La Encina zijn de resten van een nederzetting uit de 4e- en 5e eeuw gevonden. In 1272 is het Alfonso X, de toenmalige koning van Castilië, die Artziniega bepaalde privileges schenkt, waardoor het kan concurreren met de andere gemeentes in de omgeving. In 1370 komt het in handen van Enrique II die het gezag plaatst aan Pedro Lopez de Ayala, de kanselier van het koninkrijk Castilië. Zijn opvolgers, de heren en hertogen van Ayala, zullen het hier tot 1817 voor het zeggen hebben. In de 15e eeuw is het een welvarende stad met een bloeiende handel in tarwe, vee en wijn en er wordt elke week een markt gehouden. De stad stad krijgt in 1590, van Pedro Saenz de Ubaldi, een ziekenhuis die in eerste instantie naast de parochiekerk kwam te staan, maar later is verplaatst. Ook in deze periode wordt de eerste school gesticht. Tijdens de laatste Carlistenoorlog (1846-1849) is bij een belegering een brand veel van het stadsarchief vernietigd en veel oude documenten zijn daarom helaas verdwenen.
Maar desondanks is het historische middeleeuwse centrum van de stad één van de best bewaarde van Baskenland. Het oude centrum is klein, het zijn eigenlijk maar drie straatjes, maar je moet wel even de moeite nemen om de doorgaande hoofdstraat te verlaten. De beloning is er zeker.
spanjemijnland | Artziniega - Baskenland

  • Iglesia parroquial de Nuestra Señora de la Asunción, kerk uit de 17e eeuw
  • Santuario de Nuestra Señora de la Encina, uit de 13e eeuw
  • Convento de Nuestra Señora de los Remedios, Augustijner klooster uit de 16e eeuw
  • Torre y Palacio de Ortiz de Molinillo de Velasco, toren en paleis uit de 16e eeuw

streep_verloop

AzpeitiaAzpeitia 

inwoners: 14.509
qoute-brown
Azpeitia is eigenlijk maar om één ding bekend, het is de geboorteplaats van de heilige Iñigo Lopez de Loyola, beter bekend onder zijn Latijnse naam Ignatius van Loyola.
Hij werd geboren in 1491 als de zoon van een Spaanse edelman, de heer van Layola, Beltrán Ibáñez de Oñaz. In zijn jonge jaren schijnt hij een losbandig leven te hebben geleid, maar tijdens zijn diensttijd in het Spaanse leger kwam er in 1521 een ommekeer tijdens de Franse belegering van Pamplona, toen een kanonskogel tussen zijn benen door schoot, die zijn beide benen verwondde. Tijdens zijn herstel ontdekte hij verschillende bewegingen in zijn ziel, geïnspireerd door de vrome literatuur die hij las tijdens zijn ziekbed. Na zijn herstel ging hij naar Parijs om te studeren en richtte daar in 1534 samen met een aantal studievrienden de Sociëteit van Jezus op, ook wel Jezuïeten genoemd. Het doel van deze katholieke orde was (en is) hulp aan de naaste, vooral zieken. De jezuïetenorde, die geen kloosterorde is en dus ook niet in kloosters leven, wordt geleid door een generaal-overste en vallen niet onder het gezag van een bisschop, maar van de paus. Nog in hetzelfde jaar van de oprichting ging hij met zes anderen vanuit Parijs een pelgrimsreis naar Palestina. Loyola werd in 1537 te Venetië tot priester gewijd.
Hij overleed in 1556 en ligt in Rome begraven in de jezuïetenkerk Gesù. Ignatius werd op 27 juli 1609 door Paus Paulus V zalig verklaard en zijn heiligverklaring vond plaats op 13 maart 1622 door Paus Gregorius XV.
spanjemijnland | Azpeitia - Baskenland
Op zijn geboorteplek in Azpeitia werden een klooster en een kerk gebouwd, waarnaar bedevaarten worden ondernomen.
In 1682 wordt begonnen aan de bouw van de enorme basiliek, een groot gebouw met een gevel van 150 meter. De bouw werd gestaakt door de Successieoorlog in 1704, maar ook in 1767 toen de Jezuïeten verboden werden door Koning Karel II. Toen paus Pius VII in 1813 de orde weer in ere had hersteld gingen de bouwwerkzaamheden weer verder. Rome gaf in 1921 toestemming om het een Basiliek te noemen en tot de dag van vandaag is het een pelgrimsbestemming. Zoals de bovenstaande foto laat zien is het een prachtig monument en zeer zeker een bezoek waard.

streep_verloop

Balmaseda (Valmaseda)Balmaseda

inwoners: 7.583
qoute-brownBalmaseda is niet zo’n toeristisch oord, maar er staat een oud nonnenklooster, waar de 21 kamers zijn omgetoverd tot een mooi hotel. Het oude Convento Santa Clara werd gebouwd in 1646 en de kerk werd er in 1675 tegen aangeplakt. De eerste bewoners waren de Clarissen zusters. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) ‚verhuisden’ de jongere nonnen naar verschillende kloosters in het noorden van de provincie Burgos en alleen oudere nonnen mochten hier blijven. In verband met de hoge onderhoudskosten werd het klooster in 1984 verlaten en geschonken aan het bisdom. Dankzij het feit dat het een Cultureel Monument was is het zeer verslechterde gebouw niet gesloopt, maar gerestaureerd en is het nu een hotel.
De kerk heeft een mooie rococo orgelkast, gebouwd door Francisco Antonio San Juan in 1777. Toen wij hier waren was er een interessante expositie over de Passiespelen die elk jaar in Balmaseda worden gehouden.
spanjemijnland | Balmaseda - Baskenland

De oude brug over de Rio Cadaqua

Een ander leuk detail van Balmaseda is dat hier tot 1992 de fabriek stond die de originele Baskische boina’s (baret) maakte. De fabriek La Encartada werd in 1892 opgericht door een in de plaats geboren ondernemer Marcos Arena Bermejillo met kapitaal dat hij tijdens een verblijf in Mexico had verworven. La Encartada bleef precies een eeuw lang in bedrijf, ze werd in 1992 stilgelegd en is nu een museum.

  • Parroquia de Santo Cristo de San Severino, gotische kerk uit de 14e eeuw
  • Iglesia de San Juan, kerk uit de 15e eeuw met een toren uit 1732
  • Puente de la Muza o Puente Viejo, Romaanse brug uit de 13e eeuw
  • Casa Consistorial, barok stadhuis uit de 18e eeuw
  • Monasterio de Santa Clara, oude nonnenklooster uit de 17e eeuw, nu een mooi hotel
  • Palacio Horcasitas o Buniel, paleis uit de 17e eeuw
  • Palacio Urrutia, klassiek herenhuis uit de 17e eeuw
  • Ermita de San Sebastián y San Roque, romaanse kapel uit de 13e eeuw
  • Fabrica de Boinas “La Encartada”, het barettenmuseum in de oude barettenfabriek

hotel_button2009, Hotel San Roque (Convento Santa Clara)

streep_verloop

Bergara (Vergara)Bergara

inwoners: 14.763
qoute-brownIn de buurt van Bergara zijn hunebedden en grafheuvels gevonden die aantonen dat er ver voor onze jaartelling bewoning was in deze buurt. De eerste schriftelijke vermelding vond plaats in 1050, het document vertelt over de gift van een appelboomgaard aan het klooster van San Juan de la Peña. In 1268 gaf Alfonso X de stad privileges en voorrechten en in 1344 gaf Alfons XI naast de stadsrechten de stad ook rechtspraak. In de 1518 moesten in navolging op een verordening de huizen van hout worden vervangen door huizen van kalk en steen, dit alles wegens brandbeveiliging. Er mocht in die tijd drie maal per week een markt worden gehouden wat zorgde voor welvaart en accommodatie als hotels en gasthuizen. In de 16e- en 17e eeuw worden veel adelijke huizen paleizen, kerken en kloosters gebouwd. Bergara heeft één van de best bewaard gebleven oude wijken in de Baskische heuvels.
spanjemijnland | Bergara - Baskenland

Het stadhuis van Bergara

  • Casa Jáuregi, Nationaal Monument uit de 16e eeuw
  • Iglesia de San Pedro de Ariznoa, kerk uit de 16e eeuw in platerske stijle met een toren uit de 18e eeuw
  • Iglesia de Santa Marina de Oxidondo, kerk waarvan het eerste gedeelte gebouwd is in de 16e eeuw
  • Palacio Egino Mallea, renaissance paleis uit de 16e eeuw
  • Palacio Irízar o de Urrutia Espilla, paleis uit de 17e eeuw in de Herrera stijl
  • Torre Moyua, uit de 16e eeuw
  • Torre de Olaso, vierkante toren uit de 16e eeuw
  • Iglesia de San Miguel Arcángel del Valle de Anguiozar, kerk uit de 16e eeuw in renaissance stijl
  • Iglesia de San Andrés de Iriaun, Elosua, parochiekerk uit de late 15e eeuw

streep_verloop

BermeoBermeo

inwoners: 17.159
qoute-brownAlles wat de klok slaat in Bermeo is de visserij. Al eeuwenlang is dit de belangrijkste bron van inkomen in dit leuke stadje, zo belangrijk zelfs dat er een visserijmuseum is. In 1051 werd de stad beschreven in een document van het klooster van San Juan de la Peña en in 1082 in stukken uit het klooster van San Millán de la Cogolla. De bewoners van Bermeo gaan nog een stapje verder terug in de tijd en zeggen dat de stad is gesticht door een afstammeling van Noach, zo’n 150 jaar na de zondvloed. Maar de vaststaande feiten beschrijven dat de stad rond 1236 privileges kreeg van de Heren van Viscaya en de titel kreeg van ‘Villa Don Lope Díaz II de Haro’. De stad had toen al twee havens die werden gescheiden door een ketting.
Uit deze tijd zijn nog een aantal interessante gebouwen te vinden in het historische centrum. De oudste kerk is waarschijnlijk de Santa Eufemia, een joodse kerk uit de 13e eeuw. Het klooster en de kerk van San Fransisco stammen uit de 14e eeuw. Het klooster is in de loop der jaren voor veel doeleinden gebruikt zoals een kazerne, zeilschool, rechtbank en zelfs als opslagplaats voor de groentemarkt. Het complex is onlangs aangekocht door de gemeente en heeft nu weer een christelijke functie. Het stadhuis uit 1732 heeft twee zonnewijzers en ook de poort van San Juan uit de 14e eeuw is het bekijken waard. De Torre Ercilla, nu het visserijmuseum, is één van de 30 overgebleven torens van de middeleeuwse verdedigingsmuur. Van een veel latere periode, maar niet minder mooi, is het casino. Een gebouw uit 1894, maar volledig herbouwd na de overstromingen in 1983.
Een belangrijke periode voor Bermeo was de walvisvangst, vanaf de 11e eeuw gingen ze met een harpoen op jacht deze reuzen van de zee, maar aan het eind van de 15e eeuw is men hiermee gestopt en is tegenwoordig de makreel de belangrijkste vis geworden. Toen wij in 2010 Bermeo bezochten lag er in de haven een prachtige replica van een schip waar ze in vroeger tijden deze gevaarlijke ondernemingen mee uitvoerden.
spanjemijnland | Bermeo - Baskenland

Het is natuurlijk niet altijd mooi weer in Spanje.

streep_verloop

Bilbao (Bilbo)Bilbao

inwoners: 349.356
qoute-brownBilbao is de grootste stad van Baskenland met zowat 350.000 inwoners en tel je daar de voorsteden bij op wonen er in totaal zo’n 800.000 mensen. In 1300 was het Diego López V de Haro, Heer van Vizcaya, die Bilbao rechten en privileges gaf en de stad kon zich meteen meten met Logroño, toen al een belangrijke stad. Niet dat het toen een grote stad was, een paar straten en een kerk, maar het was zeer gunstig en strategisch gelegen aan de monding van de rio del Nervión en de toegangspoort naar het vaste land vanuit de Golf van Biscaya.
spanjemijnland | Bilbao - Baskenland
De stad groeide en had in het begin van de 15e eeuw al een inwonerstal van 3000. Onderlinge strijd tussen de belangrijke families en de grote brand in 1374, die de Catedral Basílica de Santiago bijna volledig verwoestte, zorgden voor veel spanningen en onrust. Daarbij werd de stad tot drie keer toe getroffen door een grote overstroming. De echte economische bloei begon in de 16e eeuw toen de haven begon met de export van wol naar Vlaanderen en Engeland en een zeer belangrijke rol kreeg als vertrek- en aankomstpunt naar de overzeese gebieden. Spanje was toen al, onder leiding van Habsburgers, één van de grootste politieke machten ter wereld. In 1602 wed het de hoofdstad van Vizcaya.
Bilbao werd gedurende de 19e eeuw verschillende keren aangevallen door de Carlisten, overigens zonder succes. In deze tijd kreeg de stad wederom te maken met ruimtegebrek, het bestond namelijk uit niet veel meer dan de zeven straten van het historisch centrum. Er ontstond een groot probleem, de bevolking groeide maar er was in de directe nabijheid geen geschikt terrein om de stad uit te kunnen breiden. Eigenlijk begonnen deze problemen al in de 18e eeuw, maar Bilbao had nog niet de kans gekregen om ze op te lossen door de verschillende oorlogen tussen Spanje en Frankrijk.
In de Spaanse Burgeroorlog werd Bilbao de hoofdstad van de Baskische regering en verzette zich krampachtig tegen de Spaanse nationalistische opkomst van Francisco Franco. In opdracht van hem werd Bilbao dan ook gebombardeerd door de legers van de Hitler en Mussolini. Bilbao en heel Baskenland hebben het zwaar te verduren gehad in deze periode van onderdrukking en eigenlijk kun je zeggen dat na de jaren 90 van de vorige eeuw de stad weer opkrabbelde en een moderne metropool werd.
Met de komst in 1997 van het schitterende Guggenheim Museum veranderde alles in de de stad, een metamorfose van een grauwe industriestad naar  een moderne en toeristische stad. Het Guggenheim omvat een grote collectie moderne kunst en wisselt dit uit tussen de verschillende musea van Guggenheim. De buitenkant alleen al is een beleving om te zien. De architect van het Guggenheim in Bilbao was de Amerikaan Gehry, die onlangs (2014) in Parijs zorgde voor het Musée Louis Vuitton. Ook een bijzonder hotel in het plaatsje Elciego is van zijn hand. Sinds 1995 beschikt de stad over een metrostelsel, dat werd gevolgd door de moderne stadstram Euskotran in 2002. Het aanleggen van voetgangerspaden, parken, ondergrondse parkeerplaatsen en veel hotels moest het industriële karakter van Bilbao omzetten naar dat van een stad geschikt voor toerisme en recreatie. Helemaal gelukt!
spanjemijnland | Bilbao - Baskenland

  • Museo Guggenheim, beroemde museum voor hedendaagse kunst ontworpen door Frank Owen Gehry
  • Museo de Bellas Artes, één van de belangrijkste musea voor de Schone Kunsten van Spanje
  • Museo Etnográfico Vasco, museum over de geschiedenis van Baskenland
  • La Alhóndiga, voormalig wijnpakhuis nu een cultureel centrum
  • Catedral de Santiago, kathedraal uit de 13e eeuw, haast volledig herbouwd na de brand in 1374
  • La Basílica de Nuestra Señora de Begoña, kerk uit 1503 en sinds 1908 een basiliek
  • Iglesia de San Antón, kerk uit de 15e eeuw in gotische stijl
  • Iglesia de San Nicolás de Bari, barokke kerk uit de 18e eeuw
  • Iglesia de San Vicente de Abando, parochiekerk uit de 16e eeuw
  • Iglesia de Santos Juanes, oude jezuïetenkerk uit de 17e eeuw en gerenoveerd na de overstroming in 1983
  • La Casa Consistorial de Bilbao, het stadhuis van Bilbao uit 1892
  • Palacio Chávarri, neorenaissance-paleis in Vlaamse stijl gebouwd in 1883

hotel_button2008, Palace Arana

 

streep_verloop

DurangoDurango

inwoners: 28.691
qoute-brownOp een half uurtje rijden vanaf Bilbao en de kust ligt het stadje Durango. Het ligt in een prachtige vallei omgeven door groene bergen, niet ver van het natuurpark van Urkiola, en de kam van Anboto berg en er zijn volop mogelijkheden voor natuurliefhebbers.
Het is een bijzonder leuk stadje en een mooie plek voor koffie. Het heeft een aantal interessante monumenten en de meest opvallende is het mooi beschilderde stadhuis, één van de oudste in Bizkaia. De schilderingen zijn een replica van de originele werken uit 1772 die door het bombardement in de Spaanse Burgeroorlog verloren zijn gegaan. De Iglesia de Santa María de Uribarri is een kerk uit de 14e eeuw met twee bouwstijlen, een gotisch en een barokgedeelte. De hoofdingang is een barok-classicistische stijl en geeft een wat sobere indruk. Geheel anders is de andere ingang aan de zijkant van de kerk, ‘opgevrolijkt’ met een houten veranda, de grootste in zijn soort in Europa. De moeite om ook te bezoeken zijn de 14e eeuwse Parroquia de Santa Ana, met een prachtig hoofdaltaar, en de Iglesia de San Pedro de Tabira, de oudste kerk uit Durango, maar verbouwd in de 16e eeuw. Het VVV kantoor is gevestigd in het Torre de Lariz, een stadspaleis uit het eind van de 15e eeuw. Men is er trots op dat koningin Isabella (de Katholieke) van Castilië hier in 1483 de nacht heeft doorgebracht, alvorens ze in Durango de regionale rechten en wetten ondertekende. Het gebouw was in de de 19e eeuw nog een gevangenis. Op het pleintje (met terrasjes) zie je ook nog de Arco de Santa Ana, de nog enig overgebleven stadspoort, van de oorspronkelijke zes, uit de middeleeuwen.spanjemijnland | Durango - Baskenland

Helaas staat Durango ook bekend om twee andere nare gebeurtenissen, het is in de Spaanse Burgeroorlog gebombardeerd in opdracht van Franco met als gevolg 120 doden en talloze gewonden. En in 1985 raakt een Boeing 727 een televisiezendmast en stort neer tegen de berg Oiz op 10 kilometer van Durango, alle 148 inzittenden komen om.

streep_verloop

Elciego (Eltziego)Elciego

inwoners: 1.045
qoute-brown
Het Guggenheim museum in een dorpje van 1000 inwoners? Dat is wat je te binnen schiet als je nietsvermoedend het dorpje Elciego binnenrijd. Het is niet verwonderlijk dat je zoiets denkt, de architect van dit opmerkelijke hotel is namelijk dezelfde al het wereldberoemde museum in Bilbao, Frank Owen Gehry. In opdracht van één van de oudste bodegas in Spanje, Marqués de Risca, werden hier in 2006 de nieuwe kantoren van het wijnbedrijf gebouwd en een hotel met 43 kamers. Zoals je aan de buitenkant al wel kunt zien, een super luxe 5 sterren hotel. Design, kunst, gastronomie, wijn en gebruik maken het prachtige landschap waren de sleutelwoorden die bij de realisatie een grote rol hebben gespeeld. Twee restaurants, waaronder het Marques de Riscal Restaurant met Michelinster, maken het compleet. Uiteraard is de prijs van hotel Marqués de Riscal aan de pittige kant, maar je verblijft wel in een zeer bijzonder hotel.
spanjemijnland |Marques Riscal - Elciego - Baskenland
Door al dat nieuwe en moderne zou je het dorpje zelf haast vergeten. Het Baskische dorp wordt al beschreven in 1067, het had toen de naam El Cieko. Het document, opgesteld in het klooster van San Millán de la Cogolla, is van een testament van Aznar Díaz de Zieko. In 1164 wordt door koning Sancho VI het Fuero de Laguardia verstrekt, hetgeen betekende dat een ieder zich hier mocht vestigen. Ondanks dat deze streek vaak onrustig was door de grensconflicten tussen het Koninkrijk van Navarra en Castilië, werd hier volop gebruik van gemaakt. In 1366 waren er 15 gezinnen, een geestelijke en 6 edelen, maar tijdens de 14e- en 15e eeuw neemt de bevolking toe. Ondanks de uitbraak van de pest in 1564 bleef het dorp overeind en benoemde in 1583 een commissie die het dorp moest vertegenwoordigen bij koning Filips II. Het dorp telde toen zo’n 150 huizen en wilde graag de stadstitel én de koning wilde graag geld om zijn grenzen te verdedigen. In 1584 kreeg het, na betaling van de gelden, de titel van Villa en mocht er recht worden gesproken. Ook werd toestemming gegeven voor het plaatsen van een schandpaal en galg, dit om het recht te doen gelden. In de 18e eeuw werd het stadhuis gebouwd, de Iglesia Virgen de la Plaza en het Plaza Mayor aangelegd. Vanaf de 19e eeuw is de naam Elciego onlosmakelijk verbonden met de Rioja-wijn, ondanks dat hier al sinds mensenheugenis wijn wordt geproduceerd. Camilo Hurtado de Amezaga, van bodega Marques de Riscal, wordt gezien als de grondlegger van de Rioja-wijnen en zorgt ervoor dat hier de grootste wijnproductie plaatsvindt van deze bijzondere wijnen.
Hoog boven de wijngaarden torent de Iglesia la San Andrés. Deze gotische kerk ligt aan het Plaza Francisco Manuel Navarrete Ladron de Guevara en is gebouwd in de 16e eeuw.

hotel_buttonHotel Marqués de Riscal

 

streep_verloop

Fuenterrabía (Hondarribia)

Hondarribia

inwoners: 16.795
qoute-brownFuenterrabía ligt aan de westelijke oever van de Baai van Txingudi . Deze baai wordt gevormd door de monding van de rivier de Bidasoa in de Golf van Biskaje en deze vormt de natuurlijke grens van Spanje en Frankrijk. Het is een aantrekkelijk vissersdorpje en was vroeger een belangrijke vestingstad tegen het Franse buurland. In het historische gedeelte voel je nog veel van het middeleeuwse verleden, kleine smalle straatjes met oude adelijke huizen en oude stadspoorten uit de 15e eeuw.
Het kasteel van Fuenterrabía, waar ooit Karel V woonde, is gebouwd in de 10e eeuw door de koning van Navarro, Sancho Abarco, op de ruïnes van een eerder middeleeuws fort. Het heeft zes verdiepingen en was vroeger de huisvesting voor de soldaten en had opslagplaatsen, munitie- en een buskruitdepot, kerkers en stallen. Sinds 1968 is het een Parador National waar wij al een keer hebben mogen overnachten. Het was één van de eerste Paradores die we aandeden en we waren meteen verkocht. Schitterend gelegen in het oude historische centrum, mooi gerenoveerd en dat uitzicht richting Frankrijk, prachtig. Binnen in de lounge hangen grote, kleurrijke vlaggen van alle koningen die hier heersten en de grens verdedigden tegen de Fransen.
spanjemijnland | Parador Hondarribia - Baskenland
Je ziet in Fuenterrabía veel blondines, de bevolking zegt dat dit een erfenis van de Vikingen die hier rond de 10e- en 11e eeuw veel invallen hebben gepleegd. De bijnaam voor de Fuenterribenses is dan ook Vikingen.

  • Iglesia de Santa María de la Asunción, parochiekerk uit de 15 eeuw in barokke stijl
  • Ermita de Guadalupe, het heiligdom van Guadalupe, met heilige beeld van de Maagd van Guadalupe, ligt iets buiten de stad
  • Castillo de Carlos V, het kasteel gebouwd in de 10e eeuw, verbouwd door Karel V, en tegenwoordig Parador Nacional
  • De historische binnenstad met veel adelijke huizen en paleizen
  • De middeleeuwse stadsmuren, met de Puerto de Santa Maria en San Nicolás
  • Casa Consistorial, het stadhuis gebouwd in barokke stijl in de 18e eeuw
  • El barrio de la Marina, de oude en gezellige visserswijk met zijn kleurrijke huisjes

hotel_button2001, Parador Hondarribia

 

streep_verloop

Gaztelugatxe

qoute-brownGaztelugatxe is een eilandje in de buurt van het plaatsje Bermeo en verbonden met het vasteland door een brug met twee bogen en een trap met 231(!) treden. Op het eiland is er een kapel gewijd aan Johannes de Doper. Naast de kapel is een kleine beschutting die bescherming biedt tegen de wind en je kunt hier genieten van de zee en de vogels die nestelen op dit eiland. Men zegt dat wanneer je aan de bel van de kerk trekt, je een wens mag doen. Het kerkje is in de 10e eeuw gebouwd, er zijn graven gevonden uit de 9e- en 12e eeuw. Er wordt gezegd dat het een kerkje van de Tempeliers zou zijn, maar dat is niet mogelijk omdat de Tempeliers in de 10e eeuw nog niet bestonden. Inigo Lopez, Heer van Biskaje, schonk het in 1053 aan het klooster van San Juan de la Peña.
spanjemijnland | Gaztelugatxe - Baskenland
De strategische ligging van het eiland heeft menigmaal ervoor gezorgd dat het in oorlogsgeweld terecht kwam. Hier werd in 1334 strijd geleverd tussen Alfonso XI, de koning van Castilië, tegen de zeven ridders uit Vizcaya die het eiland beschermden. De belegering duurde een maand en de koning verloor vernederend de strijd. In 1593 veroverde de Engelse piraat Francis Drake het eiland en werd de kerk verwoest door een brand. In 1596 werd het veroverd en geplunderd door Hugenoten uit het Franse La Rochelle, de aanwezige kluizenaar werd van de kliffen gegooid. In de 18e eeuw waren het Engelsen die het aanvielen en ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog vond hier de Slag van Matxitxako plaats. Recenter in 1978 werd het vernietigd door een brand en in 1980  weer opnieuw ingehuldigd. In de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn en is de parkeerplaats beneden snel vol.

streep_verloop

Guecho (Getxo)Getxo

inwoners: 79.839
qoute-brownGuecho ligt aan de rio Nervión die hier uitmondt in de Golf van Biscaya. Het is eigenlijk de havenstad van Bilbao dat hier hemelsbreed een kilometer of 10 landinwaarts ligt. Het meest bekende van Getxo, de stad zoals de Basken hem noemen, is de Puente de Vizcaya brug, een gietijzeren zweefbrug. Het is werelds oudste zweefbrug, gebouwd tussen 1887 en 1893 en is 61 meter hoog en 160 meter lang. De Vizcayabrug werd ontworpen door Alberto Palacio, één van Gustave Eiffel’s leerlingen. De brug is nog steeds in gebruik en elke 8 minuten verplaatst een gondel passagiers en maximaal 6 auto’s, het ritje duurt ongeveer 1,5 minuut. In 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, heeft het Republikeinse Leger de brug vernield om de opmars van de troepen van Franco te stoppen. In 1941 werd na herstelwerkzaamheden de brug weer in gebruik genomen. De brug staat sinds 2006 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
spanjemijnland | Guecho - Baskenland
Voor een authentiek plekje in Getxo moet je zijn bij Portu Zaharra, de oude haven van de stad. In de buurt van dit leuke haventje, met z’n omliggende smalle en stijle straatjes, kun je nog de oude sfeer van vroeger oppikken en volop de vers gevangen vis proeven in de restaurantjes. Het kleine haventje ligt in de wijk Algorta. (zie GoogleMaps)

streep_verloop

Guernica (Lumo)Guernica

inwoners: 16.863
qoute-brownGuernica is de historische hoofdstad van de heerlijkheid Biskaje. Hier kwam de Algemene Vergadering van de provincie samen, en legden de heren van Biskaje (later de koningen van Spanje) de eed af onder een eeuwenoude eik, de Eik van Guernica. In deze eed beloofden zij de oude wetten van Biskaje (de fueros of vrijheden) te eerbiedigen. Deze eed bestond tot 1876, waarna de fueros werden afgeschaft.
Een nakomeling van de eik staat voor de zogenaamde Tribune, een klein classicistisch gebouwtje dat naast het Vergaderingsgebouw staat. De huidige eik werd geplant in 2005. In een klein rond paviljoen vlakbij staat een overblijfsel van de stam van de oudste bewaard gebleven voorouder van de huidige boom. Het negentiende-eeuwse Vergaderingsgebouw wordt sinds 1979 weer gebruikt door de Algemene Vergadering. Bezienswaardig is de Glas-in-Loodkamer in het gebouw, waarvan het dak bestaat uit een enorm glas-in-loodraam uit 1985, dat de eik en de Tribune tijdens een eedaflegging afbeeldt. De eed van Guernica wordt tegenwoordig afgelegd op de Tribune door de president (lehendakari) van de regio Baskenland.
spanjemijnland | Guernica - Baskenland

HET BOMBARDEMENT VAN GUERNICA

Op maandag 26 april 1937 was de wekelijkse markt aan de gang, waar de boeren uit de omgeving hun producten verkochten aan de ongeveer 5000 inwoners van Guernica. Plotseling werden de kerkklokken geluid om te waarschuwen voor een luchtaanval. De aanwezigen vluchtten naar de dichtstbijzijnde schuilkerkers. Op dat moment vloog één eenzame Heinkel-111 bommenwerper van het Duitse Legioen Condor boven de stad, die zijn bommen afgooide en weer wegvloog. Vele bewoners dachten dat het gevaar geweken was en kwamen weer naar buiten om de gewonden te helpen. Vijftien minuten later kwam het volledige eskader om het plaatsje te bombarderen.
Het bleek dat veel schuilplaatsen niet bestand waren tegen de vele bommen. Daarom vluchtten vele mensen naar de velden rondom de stad. Op dat moment schoten Heinkel-51 eskaders op de vluchtende mannen, vrouwen en kinderen. Daarop bombardeerden drie eskaders van zware Junkers-52-toestellen tweeënhalf uur lang de stad met bommentapijten, bestaande uit kleine bommen, 250 kilo zware bommen, brisantbommen en brandbommen. Hele families werden begraven in hun woningen en schuilkelders. Brandende koeien, schapen en paarden renden in paniek rond totdat ze stierven. Rijksmaarschalk Hermann Göring zei tijdens het Proces van Neurenberg dat hij het bombardement zag als een kans om zijn nieuwe Luftwaffe te testen. De Baskische autonome regering beweerde dat er 1654 doden en 889 gewonden waren. Latere onderzoeken spreken van 300 tot 800 doden. Twee dagen na de aanval bezetten de troepen van Franco de stad.
spanjemijnland | Guernica Picasso - Baskenland
Naar aanleiding van dit bombardement maakte Pablo Picasso korte tijd daarna het beroemde schilderij Guernica, dat te zien was op de Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs. Het bevindt zich sinds 1992 in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid.

streep_verloop

Irun (Irún)Irun

inwoners: 61.113
qoute-brownIrun is één de van de grootste steden van de provincie Gipuzkoa en door de ligging vlakbij de Spaans-Franse grens is Irun een belangrijk commercieel en logistiek centrum. Pas in 1992 werden er Romeinse resten gevonden die aantonen dat Irun toen al als havenplaats werd gebruikt om de mineralen te vervoeren die werden gedolven in Peñas de Aya, tegenwoordig een natuurgebied. Waarschijnlijk heette de stad toen Easo, wat in de middeleeuwen veranderde in Uranza. Irun heeft historisch een sterke band gehad met Navarra, maar kwam in 1200 in handen van het koninkrijk van Castilië. Zijn strategische ligging tussen drie koninkrijken (Castilië, Navarra en Frankrijk) hebben de stad vaak in zwaar weer gebracht.

Irun ligt op de zogenaamde Noordroute van de Camino Santiago de Compostela en wordt gezien als de zwaarste route om bij Jacob de Meerdere te komen. De route loopt al sinds 11e eeuw door de stad en is zelf middels een koninklijk vastgelegd door Sancho III.

  • Iglesia de Nuestra Señora del Juncal, parochiekerk in gotische en renaissancestijl uit het begin van de 16e eeuw.
  • Ermita de San Marcial, kerk uit de 16e eeuw en gebouwd als herinnering aan de Slag van San Marcial
  • Ermita de Santa Elena, kapel uit de 14e eeuw, gebouwd op de resten van romeinse tempel uit de 1e eeuw.
  • Columna de San Juan Harri, kolom, gemaakt in 1564, die de onafhankelijkheid van Irun symboliseerd
  • Hospital Sancho de Urdanibia, ziekenhuis uit de 17e eeuw gebouwd dankzij een gift van Sancho Urdanibia
  • Palacio de Urdanibia, paleis uit 1612 en gebouwd in renaissancestijl

streep_verloop

LaguardiaLaguardia

inwoners: 1.528
qoute-brownLaguardia is de belangrijkste stad in La Rioja van Alava en misschien ook wel één van de mooiste. De regio is beroemd over de hele wereld vanwege zijn zeer goede kwaliteitswijnen. Ondanks dat de Romeinen hier al verbleven begint de geschiedenis van Laguardia in het jaar 908. Het jaar dat koning Sancho Abarca hier op de top van de heuvel een kasteel liet bouwen, met als doel een verdedigende taak. Het moest de regio Navarra vooral beschermen tegen de invallen van de Moren en Castilianen. Het kasteel moet één van de mooiste uit de regio zijn geweest, heeft vele koninklijke families gehuisvest, en heeft zijn functie weten te behouden tot 1875. Uiteindelijk werd de uitbreiding van de stad zijn ondergang.
spanjemijnland | Laguardia - Baskenland

Iglesia de Santa María de los Reyes, met misschien wel het mooiste kerkportaal wat we ooit hebben gezien.

spanjemijnland | Laguardia - BaskenlandHet oude middeleeuwse centrum van Laguardia wordt omsloten door muren, gebouwd in opdracht door Sancho VII. Een klusje waar ze in 1194 mee begonnen en 40 jaar(!) later pas mee klaar waren en waar nadien (gelukkig) niet veel meer aan is veranderd. Nog steeds kun je de stad binnentreden door één van de vijf toegangspoorten. Toen in de 16e eeuw de Katholieke Koningen geheel Spanje in bezit kregen, werd de verdedigende taak van de stad steeds minder van belang. De stad heeft in die periode ook veel te lijden gehad van een pestepidemie, waardoor veel bewoners uit de stad, en uit de gehele streek, zijn overleden.

Het dorp bestaat eigenlijk uit drie aan elkaar parallel lopende straten. Aan de ene kant van het dorp staat de kerk van San Juan, een Romaans gebouw dat verscheidene andere bouwstijlen bevat, en aan de andere kant de kerk van Santa María de los Reyes. Deze kerk is een bezoek zeker waard, al was het alleen om zijn schitterende portaal uit de 17e eeuw (zie bovenstaande foto). De kerk zelf is gebouwd op een eerdere romaanse kerk uit de 12e eeuw.

Laguardia is een bijzonder gezellig plaatsje waar de mensen midden op straat een glaasje wijn drinken, iets wat wel meer in de Riojastreek voorkomt. Het centrum heeft veel barretjes, winkeltje en restaurants.

Hotel Villa Laguardia dat we vaker hebben aangedaan is een meer dan prima hotel. Het ligt aan de voet van het het dorp en met een kleine stijgende wandeling van 10 minuutjes sta je midden in het centrum. Mooie kamers en een prachtige tuin met een zwembad, wat wil je nog meer. Het ontbijtbuffet is één van de beste die we ooit hebben meegemaakt.

  • Iglesia de Santa María de los Reyes, kerk uit de 12e eeuw met mooi portaal
  • Muralla, de oude stadsmuren rondom de stad waar je mooi een wandeling van kunt maken
  • Iglesia de San Juan, romaanse kerk uit de 12e eeuw
  • Ayuntamiento, stadhuis met een klokkenspel met op gezette tijden dansende poppen die een voorstelling geven
  • Ermita de Santa María de Berberana, romaanse kerk met als enige in Rioja met een apsisplein
  • Convento de los Capuchinos

hotel_button2012, Hotel Sercotel Villa de Laguardia
2013, Hotel Sercotel Villa de Laguardia
2014, Hotel Sercotel Villa de Laguardia

2015, Hotel Sercotel Villa de Laguardia

streep_verloop

Mutriku (Motrico)Mutriku

inwoners: 5.225
qoute-brownDe eerste keer dat we gingen overnachten in Mutriku hadden we werkelijk geen idee of het allemaal goed zou komen. De hoteleigenaar kende maar twee buitenlandse woorden. No Problem! Na internet, mail, telefonisch en faxverkeer, met de vraag of hij de kamer Moila-Zahar vrij had, steeds hetzelfde antwoord: ‘No problem’. Op de vraag of ik mijn auto ergens kwijt kon…….no problem. Toen we de melding maakten dat z’n mailadres verkeerd op de site stond………juist, no problem! Het hotel is het oude dokgebouw van de haven van Murtriku. Helemaal gerenoveerd en kamer Moila-Zahar heeft een ruim balkon én veel glas, waardoor je een schitterend uitzicht hebt over de haven, de zee en het dorp. En het kwam allemaal goed, we konden de auto kwijt, we kregen de juiste kamer en het prachtige uitzicht. Het leuke is dat het kleine Mutriku toeristich niet veel voorstelt waardoor je dus echt tussen de Basken zit. Ze hebben sinds kort wel een standje aangelegd aan de noordkant van het dorp. Hier bestaan de mensen nog echt van de visserij. Vanaf het balkon van het hotel kun je de kleine vissersbootjes zien uitvaren om later weer binnen te komen met een paar emmertjes verse vis, die je overigens meteen kunt nuttigen in een restaurant op de pier in de haven. Geen poeha, gewoon simpel aan lange houten tafels, maar om vis te eten ……verser kan niet.
Een paar jaar later, de site van het hotel intussen behoorlijk verbeterd, hebben we weer genoten van het prachtige uitzicht, de verse vis aan de haven en de gemoedelijke sfeer van Mutriku……. no problem! Een ideale plek om het mooi achterland te verkennen.
spanjemijnland | Mutriku - Baskenland

hotel_button2010, Hotel Zumalabe
2012, Hotel Zumalabe

streep_verloop

Oñati (Oñate)Onati

inwoners: 11.202
qoute-brownOñati is een monumentaal stadje in het midden van Baskenland. Oñate is het Baskisch betekent ‘Plaats met veel heuvels’ en dat zegt voldoende over de omgeving. Het meest opvallende monument is de Universidad Sancti Spiritus,  een prachtig gebouw uit 1542 en is één van de belangrijkste renaissancemonumenten in Baskenland. Het portaal en de hoektorens van de voorgevel zijn rijkelijk versierd in de platereske stijl. Binnen zijn de patio, de kapel en het mudéjarplafond eveneens het vermelden waard. Tussen 1545 en 1901 was ze de eerste én enige universiteit van Baskenland. Heden ten dage herbergt het gebouw de administratieve diensten van de provincie Guipuzcoa en het Internationaal Instituut voor Gerechtelijke Sociologie. De fraaie voorgevel van de universiteit en is van de hand van de Franse architect Pierre Picart. De gevel heeft drie beelden, die van de bisschop Rodrigo Mercado de Zuazola, die de universiteit stichtte, en van Gregorius en Hiëronymus.
Ook de gotische Iglesia de San Miguel Arcángel, met het graf van de oprichter van de universiteit, en het nonnenklooster Monasterio de Bidaurreta uit het begin van de 16e eeuw zijn zeker een bezoek waard.
spanjemijnland | Oñati - Baskenland

 

streep_verloop

Salinas de AñanaSalinas_Anana

inwoners: 154
qoute-brownDe naam van Salinas de Anana is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het zout. De zoute bronnen werden al gedocumenteerd in 822, kort voor de Arabische bezetting in het gebied. In de middeleeuwen, na de stichting van de stad in 1140, is het dankzij de productie van én handel in zout, één van de welvarendste steden in het noorden van Baskenland. Niet alleen de zoutmijnen, maar je kunt in Salinas ook het klooster van Comendadoras de Acre bezoeken, de Iglesia de Santa María de Villacones, het paleis van Ozpinas en het Paleis van de Herran.
spanjemijnland | Salinas de Añana - Baskenland

streep_verloop

San Sebastián (Donostia)San_Sebastian

inwoners: 186.500
qoute-brownSan Sebastián is de hoofdstad van de provincie Guipúzcoa, aan de monding van de Urumea. Het ligt aan de schelpvormige baai tussen de Monte Urgull en de Monte Igueldo en is voor een deel van de Golf van Biskaje afgesloten door Isla Santa Clara, een vuurtoren eiland. Volgens mij ligt de mooiste baai van Spanje bij San Sebastián, een mening die vele Spanjaarden met mij delen. Daardoor is de stad  één van de oudste badplaatsen in Spanje en sinds het eind van de 19e eeuw de zomerresidentie van het Spaanse koningshuis. De koninklijke familie verblijft dan in Palacio Miramar, gelegen op de scheiding van de twee stranden en is erg leuk om te bezoeken. Voor windsurfers is het hier een feest, de golven moeten zeer goed zijn, en jaarlijks komen ze uit de gehele wereld om hier te surfen. Het beroemde La Concha strand is zowat anderhalve kilometer lang en is in de zomermaanden drukbezocht.
spanjemijnland | San Sebastián - Baskenland

Playa de la Concha, mooiste baai van Spanje?

Sinds 1953 is er jaarlijks een internationaal film- en jazzfestival in San Sebastián, een zeer belangrijk festival voor Spanje en de Spaanstalige wereld. De stad is al eeuwenlang een belangrijke havenplaats, waarvan de voornaamste havenactiviteiten zijn geconcentreerd in Pasajes de San Juan.
Parte Vieja is de naam van de oude stad en die ligt onder de heuvel Monte Urgull. Anders dan dat de naam doet vermoeden is deze “oude” stad is eigenlijk helemaal niet oud, want hij is pas gebouwd na 1813. In de Onafhankelijkheids Oorlog tegen Napoleon is de stad namelijk geheel afgebrand. San Sebastian is dé gastronomische hoofdstad van Spanje met de grootste concentratie Michelinsterren, een stuk of zestien, en dat in een stad van nog geen 200.000 inwoners. Ze eten hier werkelijk de hele dag en naast de duurdere restaurants is het hier één en al tapas en pintxos, kleine hapjes van vlees of vis. Je vind ze veel in de nauwe poortstraatjes van Parte Vieja. Het middelpunt van de stad is Plaza de la Constitucion met zijn arcaden die voor schaduw op de terrasjes zorgt. Het plein werd vroeger gebruikt voor de stierengevechten, iets wat je aan de genummerde balkons nog kunt zien.
De burcht, La Mota, is tegenwoordig een militair museum en vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de stad en de baai. De oudste kerk van de stad is de 16e-eeuwse San Vincente, een drieschepige gotische kerk uit de 16e eeuw met een mooi verguld houten hoofdaltaar. De Iglesia Santa Maria uit de 18e eeuw ligt in de Calle Mayor, een barokke kerk met een churriguereske gevel. Churriguereske stijl is de naam voor de overdadige Spaanse barokstijl, genoemd naar José Churriguera, eind 17e eeuw. In de voorgevel ziet men de Heilige Sebastiaan met pijlen doorboord. Twee torens flankeren de façade met een rococo portaal.
Sercotel Codina is een prima hotel dat enkele meters ligt verwijderd van de Ondarreta strand. Het zal zeker niet het beste hotel van San Sebastian zijn, maar de prijzen zijn in de vakantie periode behoorlijk aan de hoge kant hier. De prijs van Codina is redelijk en de lokatie is in ieder geval niet verkeerd.

  • Playa de la Concha, mooiste baai van Spanje?
  • Parte Vieja, De oude binnenstad met z’n smalle straatjes
  • Castillo de Santa Cruz de la Mota, uit de 12e eeuw met een prachtig uitzicht over de stad en de zee
  • Iglesia de Vicente, kerk uit de 16e eeuw met een mooi verguld houten hoofdaltaar
  • Paleis Miramar, koninklijke zomerresidensie met een mooi uitzicht
  • Plaza de la Constitución, het kloppend hart van de stad met talloze terrasjes
  • Santa María del Coro, barokke kerk uit de 18e eeuw

hotel_button2007, Sercotel Codina

 

streep_verloop

Tolosa (Guipúzcoa)Tolosa

inwoners: 18.836
qoute-brownDe stad Tolosa was van 1844 tot 1854 de hoofdstad van de provincie Gipuzkoa en ligt  mooi gelegen in het dal van de Rio Oria.  Het was eeuwenlang het commercieel centrum van de omgeving, tegenwoordig is het een bedrijvige industriestad. Hier wordt de beroemde Baskische baret, ofwel boinas vervaardigd . In het centrum van de stad staat de interessante kerk Santa Maria, met boven de hoofdfaçade een kolossaal beeld van Johannes de Doper. De kerk uit de 17e eeuw is gebouwd in de zogenaamde Baskische gotische stijl. De  San Francisco kerk is uit de 16de eeuw, met een retabel van Bengoechea. Verder is er nog te zien de bezienswaardige Armeria, een wapenkamer uit de 16de eeuw. Toloso is een heerlijk stadje om te dwalen door de smalle straatjes en te genieten van de pintxos in de vele barretjes en restaurants. Op veel menukaarten zul je Alubias de Tolosa zien staan, een rode boon die in allerlei gerechten wordt verwerkt, een specialiteit van Toloso.
spanjemijnland | Tolosa - Baskenland

De marktgebouwen van Tolosa, Mercado del Tinglado, aan de oevers van de Oria Ibaia

Tolosa is beroemd om zijn zaterdagmarkt (zie foto boven), de grootste markt in het Baskenland. Boeren uit de gehele regio bieden dan hun producten aan en het staat bekend om de hoogste kwaliteit en versheid.
Voor de voetbalfans, Tolosa is de geboorteplaats van Xabi Alonso.

hotel_button2006, Hotel Sercotel Oria

 

streep_verloop

Urduña (Orduña)Urduna

inwoners: 4.237
qoute-brownOrduña is een stadje in de provincie Vizcaya, op de grens met Castilië met een geschiedenis die terug gaat tot de 8e eeuw. Anders gezegd, het werd tijdens de regeerperiode van Alfonso I voor het eerst beschreven. Het werd veroverd op de Moren en bloeide op als handelsstad. In 1229 kreeg het zijn stadsrechten van Lope Diaz de Haro, de Heer van Biskaje. In 1535 werd de stad door een grote brand bijna geheel verwoest en hiermee kwam ook een eind aan de belangrijkheid. Tegenwoordig proberen ze Orduña weer op te knappen. Het is een leuk plaatsje, maar ze hebben nog veel te doen. Het hotel Baneario waar wij verbleven in 2012, is een luxe overnachtingsplek voorzien van alle gemakken en mooie kamers.
spanjemijnland | Urduña - Baskenland
In de landelijke omgeving van Orduña zijn veel overblijfselen van weleer, hunebedden, oude watermolensmolens, adelijke huizen, verdedigingstorens en oude kapelletjes. Voor de vogelliefhebbers zijn hier veel gieren te spotten, onder andere de vale gier en de Egyptische gier, maar ook de slechtvalk zul je hier regelmatig zien.

  • Iglesia parroquial de Nuestra Señora de la Asunción, kerk uit de 15e eeuw in Baskische gotische stijl
  • Iglesia de la Sagrada Familia, Jezuïtenkerk uit de 17e eeuw
  • Santuario de Nuestra Señora de la Antigua, kerk uit 1782 vernoemt naar de beschermheilige van de stad
  • Het oude douanekantoor, momenteel het hotel Baneario met veel spa mogelijkheden
  • Op ca. 10km van de stad de Puerto Orduña, bergpas aan de A-2525, met een schitterend uitzicht over de vlakte

hotel_button2012, Hotel Balneario

streep_verloop

Vitoria (Gasteiz)Vitoria-Gasteiz

inwoners: 241.386
qoute-brownVitoria-Gasteiz is de op één na grootste stad van Baskenland, hij moet zijn meerdere erkennen in Bilbao. Vitoria bestaat uit twee delen, de ‘Oude Stad’ met de gotische wijk ligt op een heuvel en de ‘Nieuwe Stad’ in de vlakte. De stadsnaam Vitoria heeft het te danken aan het feit dat in 585 de koning van de Visigoten hier de opstandige Basken versloeg. Vitoria-Gasteiz werd in 1181 gesticht door Sancho VI van Navarra. In 1200 werd de stad veroverd door Castilië en in 1431 werd zij tot stad verheven. Tijdens de bezetting door Napoleons troepen werd de stad een middelpunt van de guerrilla-oorlog. De stad werd bevrijd op 21 juni 1813, toen Engelse, Spaanse en Portugese troepen, aangevoerd door Wellington, aan de Fransen een beslissende nederlaag toebrachten. In het centrum van de stad staat de Monumento a la Independencia, dat herinnert aan deze veldslag.
spanjemijnland | Victoria Gasteiz - Baskenland
Vitoria-Gasteiz is tegenwoordig een belangrijk industrieel centrum. Het heeft de op één na hoogste levensstandaard van Spanje, en is tevens de (statistisch) meest groene stad van Europa, dit dankzij de vele parken, lanen en groene zones.

In het gedeeltelijk ommuurde stadscentrum bevindt zich de gotische kathedraal uit de 12e eeuw en diverse kerken uit de 15e eeuw. Het echte centrum van Vitoria is het Plaza de la Virgen Blanca, maar ook het mooie Plaza del Machete, met de Iglesia San Vicente, is de moeite waard. Overal kom je de typische bouwstijl tegen, veel balkons met glas.

In de 4e week van september worden de straten en pleinen omgetoverd in een middeleeuwse markt. De markt bestaat uit meer dan 200 kramen en er worden veel demonstraties gegeven van oude ambachten.

  • Catedral de Santa María, oude kathedraal uit 1181 uit het vroegere dorp Gasteiz
  • Catedral de María Inmaculada, de nieuwe kathedraal uit het begin van de 20e eeuw
  • Iglesia de San Pedro Apóstol, wordt beschouwd als één van de meest mooiste gotische kerken (14e eeuw) in Noord-Spanje
  • Iglesia de San Miguel Arcángel, gotisch-renaissance kerk uit de 14e eeuw met een mooi altaar
  • Iglesia de San Vicente Mártir, kerk uit de 15e eeuw
  • Muralla medieval, restanten van de middeleeuwse stadsmuur uit de 11e eeuw, gebouwd in opdracht van Sancho I
  • Plaza de la Virgen Blanca, centrum van de stad en altijd wel iets te beleven 

hotel_button2007, Silken Ciudad de Vitoria

 

streep_verloop

 ->  terug naar de landkaart met de regio’s