Spanje – Castilië-La Mancha

 • spanjemijnland | CUV-9141 omgeving Buenache de la Sierra
  CUV-9141 omgeving Buenache de la Sierra
castilie_manchaCastilië-La Mancha ligt in het midden van Spanje en heeft uitgestrekte vlaktes, vol met cultureel erfgoed, veel kastelen en mooie natuurgebieden. Castilië-La Mancha was vroeger het toneel van vele historische gevechten tussen de Christelijke Kruisvaarders en de islamitische Taifa’s in de periode van 10e- tot de 13e eeuw. Het was ook de plek waar in 1492 de Kroon van Castilië en die van Aragon werden verenigd, met koningin Isabel en koning Ferdinand, de Katholieke Koningen. De eeuwenlange overheersing door de Moren, heeft veel erfgoed met Arabische invloeden achtergelaten. Castilië-La Mancha is wereldberoemd geworden door Miguel de Cervantes met zijn roman Don Quichot, de edelman die hier tegen de ‘witte reuzen’ vocht. De reuzen staan er nog steeds, alleen wij noemen ze windmolens. Toledo, Ciudad Real en Cuenca staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, maar ook veel kleine dorpjes hebben hun eeuwenoude tradities weten vast te houden. In het Parque Natural de Cabañeros, Parque Natural de la Serrania de Cuenca en Parque Natural de Alto Tajo kunnen de natuurliefhebbers hun hart ophalen. Het klimaat in Castilië-La Mancha is mediterraan, maar wel met wat meer extremere temperaturen. Omdat de zee hier niet van invloed is op het weer kunnen er koude winters en hete zomers zijn. →  Alcalá del Júcar
→  Almagro
→  Chinchilla de Monte-Aragón
→  Cuenca
→  Oropesa
→  Siguenza
→  Toledo

 

Toledo, Spain

 

streep_verloop

AlarcónAlarcon

inwoners: 186
qoute-brown
Alarcón is een oud stadje dat uitkijkt over de rivier de Júcar. De Visigotische koning Alaric II zou het reeds hebben gesticht aan het eind van de 5e eeuw. De naam van de stad is gebaseerd op de vesting (vesting in Spaans is Alarcón) die er stond ten tijde van de Moren. De vesting werd in de 12e eeuw, na een belegering van 9 maanden op de Moren, verbouwd tot kasteel door koning Alfonso VIII. De imposante toren, Torre del Homenaje, is in 1460 aangebracht. Later kwam het in bezit van de markiezen van Villena. Het kasteel huisvest nu een Parador National en is, uit ervaring sprekende, een schitterend luxe onderkomen waar de middeleeuwse sfeer is blijven hangen.
spanjemijnland | Alarcon - Castilië-La Mancha

De prachtige Parador van Alarcón

De iglesia de Santo Domingo de Silos is een mooie kerk gebouwd in de 13e eeuw in een romaanse stijl en is sinds 1992 een Nationaal Monument. De iglesia de San Juan Bautista was van oorsprong een romaanse kerk, maar werd in de 16e eeuw verbouwd in gotische stijl. De iglesia de la Santa Trinidad is een kerk met twee schepen, het ene schip is in de 13e eeuw gebouwd, de ander andere in de 16e eeuw en om het nog ingewikkelder te maken is de toren in de 15e eeuw gebouwd. De iglesia de Santa Maríais is de parochiekerk uit de 16e eeuw, gebouwd in gotische stijl.

hotel_button2003, Parador Alarcón

 

streep_verloop

AlbaceteAlbacete

inwoners: 164.771
qoute-brownIn 1146 woedde er een hevige strijd in het gebied rond de stad Al-Basit (de vlakte) tussen de Moren de de legers van Castilië. De kalief Sayf al-Dawla verloor hier de strijd en zijn leven. De stad word in 1241 overgenomen door Pelayo Pérez Correa, grootmeester van de Orde van Sint-Jacob van het Zwaard, beter bekend onder de naam Orde van Santiago. In de 15e eeuw wordt de stad vele malen geteisterd door de oorlogen tussen de markiezen van Villena en de koningen van Castilië, wat de aanleiding zal zijn van de Spaanse Succcessieoorlog. Uiteindelijk zullen de koningen van Castilië de strijd winnen en komen hier verschillende kloosterordes. Het is in deze periode dat de Iglesia de San Juan wordt gebouwd, de latere kathedraal van Albacete. Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, begin 19e eeuw, wordt de stad herhaaldelijk geplunderd door de troepen van Napoleon. Ook tijdens de Spaanse Burgeroorlog heeft de stad het zwaar te verduren, waaronder vele bombardementen. De stad was het hoofdkwartier van de Internationale Brigades, een verzameling van buitenlandse vrijwilligers uit 54 landen. In 1862 krijgt de stad aansluiting op het nationale spoorwegnet en groeit de economie en ook het aantal inwoners. De stad staat bekend om zijn vakmanschap in het maken van messen (navajas) en dolken (punales), die toeristen graag als aandenken kopen. De omgeving van Albacete is een vruchtbare wijnstreek

 • Monasterio de la Encarnación, klooster uit de 15e eeuw met mooie binnenplaats en galerijen
 • Iglesia de la Purísima Concepción, kerk uit de 18e eeuw
 • Catedral de San Juan Bautista, gebouwd op de oude kerk van San Juan, uit het begin van de 16e eeuw
 • El Parque de Abelardo Sánchez, groot park van meer dan 100.000 m2, aangelegd in 1910
 • Passage Lodares, een schitterende winkelpassage, Art Nouveau uit het begin van de 20e eeuw
 • La Posada del Rosario, een gebouw uit de 16e eeuw, combinatie van Moorse, gotische en renaissance stijlen (nu de VVV)

hotel_button2003, Parador Albacete

 

streep_verloop

Alcalá del Júcar
Alcala_Jucar

inwoners: 1.386
qoute-brownTen noordoosten van Albacete loopt 40 km lang een diepe kronkelende kloof, de Hoz del Júcar . De Rio Júcar heeft zich hier zo’n 20 meter in de kalkbodem geslepen. Beneden is het net als in een droom. Links van de weg zijn huizen voor het grootste deel in de rotswand uitgehakt. De voorkant is in veel gevallen niet dieper dan drie of vier meter. Aan de rechterkant van de weg zijn grote moestuinen en stroomt de rivier. Het dal is inmiddels flink dieper geworden en hoog boven de rivier staat een grote burcht. Er onder zijn meerdere verdiepingen in de cañon uitgehakt. Zelf halverwege de rotswand – nog altijd zo’n 25 meter – beginnen de raampjes. Op sommige plaatsen zijn minstens 5 verdiepingen.
spanjemijnland | Alcalá del Júcar - Castilië-La Mancha
Alcalá del Júcar heeft gezellige cafe’s en restaurants en is zeker een bezoekje waard. Vooral voor motorrijders is dit een prachtig gebied.

streep_verloop

AlmagroAlmagro

inwoners: 8.581
qoute-brownAlmagro, het mooiste stadje uit deze streek is vooral beroemd om z’n antieke Plaza Mayor. Elk dorp of stad in deze streek heeft wel een Plaza Mayor, meestal een centraal plein dat vroeger werd gebruikt voor de stierengevechten, maar de Plaza Mayor van Almagro is langwerpig en heeft aan twee zijden boven de arcaden, twee rijen groen geschilderde erkertjes. De erkertjes hebben allemaal kleine raampjes. Dit alles uit 1372, het jaar dat het plein werd aangelegd, en totaal afwijkend van de latere en strengere architectuur van de Castiliaanse pleinen. Er werden in het begin wel stierengevechten gehouden, maar in 1785 werd het door Carlos III verboden.
spanjemijnland | Almagro - Castilië-La Mancha
Op nummer 11 van de Plaza Mayor staat de Correl de Comedias, het enige overgebleven theater uit de gouden eeuw, 16e eeuw, dat nog steeds in gebruik is. De originele toneelattributen functioneren nog steeds, inclusief de verlichting die bestaat uit originele olielampen. De stad was zetel van de grootmeester van de Orde van Calatrava en als zodanig enkele eeuwen lang de hoofdstad van deze invloedrijke religieuze ridderorde. Vooral uit die periode heeft Almagro veel monumenten, paleizen en religieuze gebouwen te danken.

 • Plaza Mayor, uit de 14e eeuw met z’n groen geschilderde erkertjes
 • Universiteit van Santo Domingo uit de 16e eeuw, die als zodanig functioneerde tot 1824
 • Iglesia de la Madre de Dios, onderdeel van het ziekenhuis Nuestra Señora de La Mayor uit de 16e eeuw
 • Iglesia de San Blas, kerk uit de 18e eeuw
 • Convento del Santísimo Sacramento, klooster uit de 18e eeuw in barokstijl
 • Iglesia de San Bartolomé, oude Jezuïetenkerk uit begin 17e eeuw
 • Correl de Comedias, theater uit de 16e eeuw, uniek in zijn soort
 • Ayuntamiento, het stadhuis met zijn mooie trap en
 • Convento de la Asunción de Calatrava, het klooster van de Calatravas uit het begin van de 16e eeuw
 • Convento Santa Catalina, uit de 16e eeuw en nu een Parador National, een schitterend hotel

hotel_button2002, Parador Almagro

 

streep_verloop

Calzada de CalatravaCalzada_Calatrava

CASTILLO DE CALATRAVA
qoute-brownOp zo’n 10 kilometer van Calzada de Calatrava ligt een immens groot kasteel op een heuveltop, met een historisch roemrijk verleden.
Castillo de Salvatierra is de arabische naam van het kasteel dat in 1147 op de moslims heroverd werd door Alfons VII van Castilië, ook wel “el Emperador” genoemd. Gelegen aan de zuidelijkste grens van Castilië, op twee belangrijke routes naar Cordoba en Toldeo, was het kasteel moeilijk te verdedigen, zeker in een tijd dat er geen legers en garnizoenen direct voor handen waren. De koning kreeg hulp van de Tempeliers, mede door het nakomen van hun gelofte om eeuwige strijd te leveren tegen de muzelmannen. De Tempeliers hebben tevergeefs geprobeerd Calatrava te verdedigen, maar het uiteindelijk moeten opgegeven. Dus was de koning op zoek naar een nieuwe verdediger toen Ramon, de abt van het cisterciënzer klooster te Fitero, zichzelf aanbood. Er wordt gezegd dat de abt dit idee ingefluisterd kreeg door Diego Velasquez. Een simpele monnik, maar gewezen ridder die goed bekend was met militaire zaken en die gegrepen was door het idee om de broeders van de abdij in te zetten om Calatrava te verdedigen. Deze cisterciënzer broeders werden her en der ingezet als hoeders, werklui, helpers, enz. Diego zette ze in als soldaten van het Kruis en zo kwam een nieuwe orde tot stand die de naam Calatrava droeg, naar het kasteel dat de koning reeds had moeten opgeven in 1157. Eenmaal voorzien van wapens stonden deze broeders, vervuld van een oorlogszuchtig enthousiasme, te trappelen om het offensief tegen de Moren op te nemen.
spanjemijnland | Castillo de Calatrava - Castilië-La Mancha
Op het hoogtepunt van hun bestaan hadden ze 56 commanderijen en waren bezitters van meer dan 200 dorpen. De Orde bestaat nog steeds, in een geheel andere vorm, en staat onder leiding van Grootmeester Juan Carlos I, de huidige koning van Spanje. De ridders van nu mogen geen enkele druppel Joods of Moors bloed in hun aderen hebben.

streep_verloop

Chinchilla de Monte-AragónChinchilla_Monte_Aragon

inwoners: 4.067
qoute-brownSlechts 11 km zuidoostelijk van Albacete ligt één van de oudste dorpen uit de provincie. Chinchilla de Monte-Aragón, gebouwd op een steile rots op de plek waar eerder een Moorse nederzetting stond. Wederom met een mooi kasteel, gebouwd in de 15e eeuw door Juan Pacheco, de Markies van Villena. Het heeft een roerige geschiedenis gehad. Vooral in de 14e eeuw toen de Markies van Villena in strijd was met de Orde van Santiago. De stad koos voor de Spaanse monarchie en werd beloond met stadsrechten en werd later de hoofdstad van La Mancha. De kerken en kloosters van Chinchilla getuigen van het belang van deze stad nadat het op de Moren was veroverd en het werd omgezet in een katholiek bolwerk in het gebied. In de hoogtijdagen waren er maar liefst 18 kerken.
In het middeleeuwse dorp zijn veel smalle straatjes met huizen in de Mudejar stijl. Er zijn nog resten van de oude stadsmuur te zien en het heeft een aantal Arabische overblijfselen, zoals de Arabische baden, sinds 2002 een Cultureel Monument. Wandelend door de straten zie je veel huizen met wapenschilden uit de 16e- en 17e eeuw, jammer dat er veel in slechte staat zijn. De wijk Hondon heeft nog grotwoningen, uitgehakt in de zachte tufsteen.
Op de Plaza Mayor, door de bewoners „De La Mancha” genoemd, vind je de gotische kerk Santa Maria del Salvador uit de 15e eeuw en het Ayuntamiento (stadhuis) met een gevel uit 1509 en opgefleurd door een standbeeld van Karel III. Tegenover het stadhuis is de gevangenis uit de 17e eeuw. Het Santo Domingo klooster uit de 14e eeuw heeft een interessante kruisgang. Andere interessante gebouwen zijn het ziekenhuis van San Julián en de overblijfselen van het klooster van Santa Ana. Het dorp had vroeger een bloeiende pottenbakkersindustrie, allemaal te bewonderen in het Museo de Cerámica.

streep_verloop

Ciudad RealCiudad_Real

inwoners: 74.872
qoute-brownCiudad Real ligt in de Campo de Calatrava, een hoogvlakte in het zuiden van Castilië-La Mancha. Z’n geschiedenis begint eigenlijk pas in 1255 als Alfonso X een stad sticht op dezelfde plek waar enkele huizen staan met de naam „Pozuelo Dry Don Gil”. Hij moest in deze buurt een stad hebben om te kunnen vechten tegen de rivaliserende Orde van Calatrava.
Tijdens de Middeleeuwen, staat hier meer dan vier kilometer stadsmuur en honderddertig torens, dit om de bevolking te beschermen die voornamelijk bestaat uit christenen, moslims en joden. Na de éénwording onder de Katholieke Koningen wordt de Koninklijke Stad (Ciudad Real) in 1691 de hoofdstad van de provincie La Mancha. in de 15e eeuw zetelt hier de beruchte Inquisitie die met dwang de bevolking het katholicisme oplegde, met als gevolg de dood van tienduizenden joden en verbranding van vele (zogenaamde) heksen.
In 1755 verwoest een aardbeving veel gebouwen in de stad. In 1809, tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, verslaan de Franse troepen de Spanjaarden en bezetten de stad, het plaatselijke ziekenhuis wordt ingericht als hun hoofdkwartier. Tijdens de Burgeroorlog (1936-1939) bleef de stad trouw aan de Republikeinen en werd haar historische naam veranderd in Ciudad Libre (Vrije Stad, na de burgeroorlog wordt de oude naam weer in ere herstelt.
Er is niet veel meer van de oude stad te bezichtigen, maar het is zeker een bezoekje waard.

 • Catedral de Nuestra Señora del Prado uit de 15e eeuw, gelegen aan de wandelboulevard Paseo del Prado
 • Iglesia de San Pedro, kerk in gotische stijl uit de 14e eeuw
 • Iglesia de Santiago, oudste kerk uit Ciudad Real uit de 13e eeuw
 • Convento de las Carmelitas Descalzas, klooster renaissance en barok uit de 17e eeuw
 • Convento de los Mercedarios, klooster uit de 17e eeuw en het eerste schoolgebouw uit de provincie
 • Puerta de Toledo, de enig overgebleven stadspoort in mudéjarstijlr en Nationaal Monument
 • Ayuntamiento, het stadhuis op de Plaza Mayor, niet oud maar wel bijzonder

streep_verloop

ConsuegraConsuegra

inwoners: 10.668
qoute-brownOke ik weet het, de meeste mensen komen hier voor de windmolens van Don Quichot, maar eerlijk is eerlijk het kasteel stond er veel eerder en heeft ook nog veel meer geschiedenis. In de 10e eeuw werd hier tijdens de hoogtijdagen van het Kalifaat van Cordoba een fort neergezet. Het fort word ingenomen door Alfonso VI in 1083, maar door voortdurende strijd met de moslims, veranderde het nog een paar keer van eigenaar. Het is Alfonso VIII die het definitief inneemt voor het Koninkrijk van Castilië en het in handen geeft van de Orde van Sint Jan van Jeruzalem, ook wel bekend onder de naam Orde van Malta. Een katholieke orde die nog steeds bestaat met een soevereine status, maar zonder eigen grondgebied. Er werd in totaal meer dan 350 jaar gebouwd en verbouwd aan het kasteel. Met muren van 4,5 meter dikte, 7 toegangspoorten en torens van meer dan 30 meter hoogte was het voor die tijd een onneembare vesting. De laatste uitbring vond plaats in de 17e eeuw met de bouw van een kapel. Het kasteel bleef bewoond tot in het begin van de 19e eeuw. De troepen van Napoleon bliezen het kasteel in 1813 op en het veranderde in een ruïne. De laatste keer dat wij er waren werd er volop gewerkt aan de renovatie, maar je ziet duidelijk hoe immens kasteel dit is geweest, met een roerige geschiedenis.
spanjemijnland | Consuegra - Castilië-La Mancha

De tegenstanders van Don Quichot

Hoe anders de molens. Gebouwd op dezelfde heuvel als het kasteel, de Calderico, staan er nog links en rechts nog 11 van de oorspronkelijke 12 molens uit de 16e eeuw. Waren de molens niet opgenomen in de roman van Miguel de Cervantes, Don Quijote de la Mancha, hadden we misschien wel helemaal niet hier staan kijken. Zeker als Nederlanders en Belgen met hun talrijke molens. Het boek vertelt de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. Deze hoofdpersoon, Don Quichot, is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen, maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt. Onder andere zijn gevechten tegen de windmolens waarvan hij het idee had dat het reuzen waren. Als je de moeite hebt genomen om naar boven te rijden zul je (helaas) merken dat de molens gesloten zijn voor het publiek, op één na die ingericht is voor souvenirs. Maar de beloning is dat je bij de ‘witte reuzen’ een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

streep_verloop

CuencaCuenca

inwoners: 56.107
qoute-brownDe muren rond de binnenstad werden aangelegd door de Moren, die er in de 8e eeuw een burcht bouwden (Kunka, een van de verklaringen voor de naam Cuenca). De stad werd in 1177 veroverd door de Castiliaanse koning Alfons VIII, tijdens de Reconquista. Snel na de verovering werd begonnen met de bouw van de kathedraal. Het oude stadsdeel is schilderachtig en kent onder meer de genoemde kathedraal uit de 12e eeuw, de eerste gotische kathedraal van Spanje. De façade van de kathedraal werd in de 19e eeuw toegevoegd.
spanjemijnland | Cuenca - Castilië-La Mancha
Wereldberoemd zijn de casas colgadas, ‘de hangende huizen’, die gebouwd zijn op een uitstekende rotspunt boven een ravijn. In de panden is een museum voor abstracte kunst gevestigd, het Museo de Arte Abstracto Español. De oude, uit de middeleeuwen daterende binnenstad is gesitueerd op een heuvelrug tussen de rivieren Júcar en Huécar en daardoor langgerekt van vorm. Centrale plek is het Plaza Mayor, waaraan de kathedraal en het stadhuis gelegen zijn. Sinds 1996 staat de binnenstad op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.
Het vroegere Franciscaner klooster huisvest nu de Parador, een mooi oud klooster met een prachtig uitzicht. Een paar jaar later slapen we wederom in een oud klooster wat tegenwoordig de Posada San Jose huisvest. Wel iets kleiner dan de Parador, een stuk goedkoper maar we kregen een kamer met een prachtig uitzicht over de kloof en de Parador aan de overkant.

 • Casas Colgadas, de hangende huizen uit de 15e eeuw, de beroemdste bezienswaardigheid van de stad
 • Catedral de Cuenca, kathedraal uit de 12e eeuw op de plek waar eerder een moskee stond
 • Palacio Episcopal, het bisschoppelijk paleis uit de 13e eeuw
 • Iglesia de San Andrés, kerk uit de 16e eeuw
 • Iglesia de San Miguel, kerk uit de 13e eeuw
 • Convento de San Pablo, Dominicaans klooster uit de 16e eeuw, nu Parador National
 • Convento de la Merced, klooster van de orde van Merced Calzada uit de 16e eeuw
 • Ayuntamiento, gemeentehuis uit 18e eeuw

hotel_button2002, Parador Cuenca
2006, Posada San Jose

streep_verloop

Daimiel

PARQUE NACIONAL DE LAS TABLAS DE DAIMIEL
qoute-brownHier bevinden zich in een omgeving van bergen, dunbevolkte en beboste siërra’s, de enige twee nationale parken van Midden-Spanje, Cabaneros en het Nacional Parque de las Tablas de Daimiel. Een park wat enigszins is te vergelijken is met onze Oostvaardersplassen. Vanwege de regenplateaus met een weelderige plantengroei is het gebied de woonomgeving van veel watervogels. Of liever gezegd: was. Volgens deskundigen heeft de bevolking de afgelopen decennia teveel water aan het gebied onttrokken. Zoals bekend kampt Spanje al jaren met een watertekort. Er wordt wel water in het gebied gepompt, maar dit is alles behalve natuurlijk. Naast talloze vogelaars die er jaarlijks naar toe trekken om de meer dan 200 vogelsoorten te ontdekken, is de jacht één van de belangrijkste toeristische attracties.
Er zijn een aantal wandelroutes en een informatiecentrum, deze vind je aan de zuid-oostelijke ingang van het park.
spanjemijnland | Daimiel - Castilië-La Mancha

streep_verloop

GuadalajaraGuadalajara

inwoners: 84.504
qoute-brownGuadalajara werd oorspronkelijk gesticht door Iberiërs en kreeg de naam Arriaca, maar bij verovering door de Romeinen werd de naam gewijzigd in Caraca. De stad lag aan een zeer belangrijke hoofdweg, van Emerita (het huidige Mérida) naar Caesarea Augusta (het huidige Zaragoza).In de 8e eeuw vielen de Moren Guadalajara binnen en werd het een deel van de Taifa van Toledo. In 1085 gaf de stad zich over aan een neef van El Cid, Alvar Fáhez de Minaya, en in 1441 werd zij als leengoed overgedragen aan Ihigo López de Mendoza, markgraaf van Santillana en tevens beroemd dichter van de Serranillas. Onder het bewind van de familie Mendoza, kwamen veel belangrijke gebouwen van de grond. De machtige familie had een grote aantrekkingskracht op nobelen en adellijken die in de stad neerstreken. In 1460 krijgt van koning Hendrik IV de stadsrechten. Toen de familie Mendoza zich in de 15e eeuw ging vestigen in Madrid, kwam de stad in verval. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd Guadalajara geplunderd, maar de 19e eeuw was nog dramatischer voor de stad. De enorme schade ten gevolge van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1813) en de sluiting van de economisch belangrijke stoffenfabriek in 1822. In 1808 werd Guadalajara door het Franse leger ingenomen waarbij het grootste gedeelte van de stad werd verwoest. Na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), met wederom flinke schade voor de stad, werd Guadalajara in 1959 opgenomen in ontwikkelingsplannen bedoeld om industrieën uit het stadshart van Madrid te verplaatsen en in de regio onder te brengen.

 • Concatedral de Santa Maria, op de grondvesten van een moskee uit de 8e eeuw, met mudéjartoren uit de 13de eeuw
 • Palacio del Infantado, uit de 15e eeuw en een perfect voorbeeld van de overgangsstijl tussen de gotiek en de renaissance
 • Capilla San Luis de Lucena, uit de 16e eeuw en nu Nationaal Monument
 • San Francisco, het versterkte klooster uit de 13e eeuw en gesticht door Orde van de Tempeliers

streep_verloop

GuadamurGuadamur

inwoners: 1.859
qoute-brownNiet ver van Toledo ligt het kleine stadje Guadamur. Meteen na het verkrijgen van zijn stadsrechten in 1471, wordt de houten galg vervangen door een stenen schandpaal, die nog steeds zijn plek heeft weten te behouden op het stadsplein. Aan het eind van de 15e eeuw wordt hier een bijzonder kasteel gebouwd en na een restauratie in de 19e eeuw is het weer volledig intact. Het kasteel werd gebouwd door de graaf van Fuensalida ter bescherming van dit gebied dat regelmatig doelwit was van plunderingen en brandstichtingen. Het lag dan ook op het grensgebied met de Moren. Het kasteel heeft vele eigenaren gehad, maar de bekendste waren ongetwijfeld de leden van het huis van Velasco in de 17e eeuw en koning Karel V. Het kasteel heeft ten tijde van de Inquisitie een rol gespeeld als gevangenis. Vooral de vele ronde torens, die als het ware tegen de buitenmuur lijken geplakt, maken het kasteel iets aparter dan de kale recht vierkante burchten die je veelal tegen komt in Castilië. De openingstijden zijn maar enkele uren per dag en het was helaas gesloten tijdens ons bezoek aan Guadamur. Een goede reden om een volgende keer langs te gaan.
spanjemijnland | Guadamur - Castilië-La Mancha
Op de foto, genomen op het plein Plaza de Recesvinto, vormt het kasteel een leuk geheel met de Iglesia Parroquial de la Magdalena, een klein kerkje uit de 16e eeuw.

streep_verloop

OropesaOropesa

inwoners: 2.852
qoute-brownDe glorietijden van de middeleeuwen heeft Oropesa ver achter zich gelaten. Van die welvaart is nog wel het één en ander te zien. Vooral uit de periode van Fernando Alvarez de Toledo, de eerste graaf van Oropesa, aangesteld door de Katholieke Koningen. Het stadje, dat al gedurende een millennium van verdedigingswerken is voorzien, heeft een groot gedeelte van zijn machtige muren en de vesting met de schitterende Torre de Levante weten te bewaren. De renaissancistische parochiekerk heeft gotische waterspuwers en is voorzien van kantelen. De kapittelkerk Compafifa de Jesüs, uit de 16e eeuw, is een schepping van Juan de Herrera, die tevens het Palacio Nuevo voor de feodale vorsten van Oropesa bouwde. Dit paleis werd in dezelfde periode aan het oude mudéjarpaleis uit de 15e eeuw vastgebouwd.
spanjemijnland | Oropesa - Castilië-La Mancha
De Parador Nacional Virrey de Toledo, is een luxueus staatshotel in een schitterende burcht uit het begin van de 15e eeuw, en een trefpunt voor jachtliefhebbers uit heel Europa. De omgeving van Oropesa staat al sedert de klassieke oudheid bekend als een uitstekend jachtgebied. Wat ik nog goed kan herinneren van ons verblijf in dit kasteel, was het onophoudelijke geknal van de jachtgeweren. Veel van de jagers sliepen die avond ook in de Parador. Eetzaal vol met groene broeken en de parkeerplaats overladen met Landrovers, op de plek die vroeger Plaza de Toros heette en dus stierengevechten plaatsvonden. Het hotel heeft beroemde namen in zijn gastenboek staan, Gerald Brennan, Graham Green, Frank Sinatra en de koningen Carlos I en Alfonso XIII, om er maar een paar te noemen.

Ook leuk te bezoeken is de parochiekerk van Puente del Arzobispo uit 15e eeuw, ligt 13 km ten zuiden van Oropesa. Er bevindt zich een schitterend bewerkt retabel op het hoogaltaar, een laatgotisch meesterwerk, dat bestaat uit talrijke panelen.

hotel_button2002, Parador Oropesa

 

streep_verloop

PriegoPriego

CONVENTO DE SAN MIGUEL DE LAS VICTORIA’S
qoute-brownHet klooster van San Miguel de las Victorias ligt ongeveer vier kilometer van Priego verwijderd.
Het oorspronkelijke klooster werd gebouwd rond 1574, waarvan wordt gezegd dat dit klooster op tempelruïnes werd gebouwd, hoewel er geen hard bewijs voor is gevonden. Het was graaf Fernando Carrillo de Mendoza, hofmeester van Johan van Oostenrijk, die opdracht gaf tot de bouw van het klooster. Dit als dank aan de Heer omdat hij samen met zijn twee zonen ongeschonden uit het oorlogsgeweld tegen de Turken (slag van Lepanto) was gekomen. Het werd ruim twee eeuwen bewoond door de Franciscanos Descalzos (ongeschoeide Franciscaners), tot dat het als gevolg van constante aardverschuivingen het gebouw in elkaar stortte.
Zo kijk je dus nu naar het huidige gebouw dat dateert uit 1777, in ere hersteld en herbouwd in opdracht van koning Carlos III. In 1808 werd het tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog door de Franse legers van Napoleon bezet en vernield. Na de Franse inval wordt het te koop gezet, maar er waren geen geïnteresseerden. In 1856, na het opheffing van de Franciscanos Descalzos, krijgt het klooster een functie als opleidingsinstituut voor zendelingen. Zes jaar later verhuist deze opleiding naar Santiago de Compostela en wordt het een school voor Latijns. De laatste jaren bestaat het een beetje als verzorgings- en rusthuis, en in kleine mate van het toerisme. Zoals zoveel kloosters in Spanje wordt ook dit heiligdom niet meer gebruikt waarvoor het in eerste instantie was bedoeld.
spanjemijnland | San Miguel de la Victorias - Castilië-La Mancha

Vanaf het klooster, te bereiken via een smal weggetje, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

streep_verloop

SiguenzaSiguenza

inwoners: 4.772
qoute-brownSiguenza ligt op ongeveer een uur rijden ten oosten van Madrid in de provincie Guadalajara. Door zijn gunstige strategische ligging boven aan de vallei van de Henares rivier, is het al van vóór de Romeinse tijd een belangrijke plaats geweest. Het is een prachtig stadje met een middeleeuwse stadskern en een oud kasteel boven op een bergtop. Het kasteel is aanvankelijk door de Moren als fort en uitkijktoren gebouwd in het begin van de 8e eeuw. In 1123 wordt het kasteel veroverd door Bernardo de Agen en wordt omgebouwd tot bisschoppelijk paleis en wordt het de residentie van bisschoppen, kardinalen en koningen. De stad wordt steeds belangrijker en in 1489 wordt door Juan López de Medina de Universiteit van Siguenza opgericht. Vanaf ca. 1800 staat het kasteel leeg tot 1964, waarna het gerestaureerd wordt en de functie vervult van Parador National, een luxe hotel. De indrukwekkende muren om het kasteel zijn voor een groot deel nog bewaard.
spanjemijnland | Siguensa - Castilië-La Mancha
Vanaf het kasteel loopt men naar beneden via een mooi oud straatje met restaurantjes en winkeltjes met streekproducten richting de prachtige Plaza Mayor en de indrukwekkende kathedraal uit de 12e eeuw. In de kathedraal van Siguenza is het praalgraf van El Doncel, de page van koningin Isabella. Hij sneuvelde tijdens het beleg van Granada tegen de Moren. Hij draagt het tuniek van een Jacobsridder, wit met een bloedrood zwaard. De meeste ridders uit die tijd werden meestal triomfantelijk, hoog te paard afgebeeld terwijl zij de verslagen Moren onder hun hoeven vertrappen. Maar El Doncel draagt slechts een dolk en hij leest, ongetwijfeld in de Bijbel, en daarmee is zijn pose is een verademing in dit krijgshaftige land. Veel van de monumenten, de stad staat vol kerken en kloosters, zijn te danken aan het feit dat er in Siguenza, na de overwinning van de Christenen op de Moren, vele bisschoppen hebben gezeteld en het daardoor altijd een belangrijke plaats is gebleven.
Dankzij het rijke monumentaal erfgoed werd de stad in 1965 uitgeroepen tot Kunsthistorisch Monument, en terecht.

 • Castillo de Sigüenza, het kasteel en huidige Parador uit de 8e eeuw
 • Plaza Mayor, ook het Plaza del Marcado genoemd met oude huizen en galerijen
 • Casa del Doncel, het huis van de in de kathedraal liggende El Doncel uit de 13e eeuw
 • Iglesia de San Vicente, romaanse kerk uit de 12e eeuw
 • Iglesia de Santiago Apóstol, kerk uit het begin van de 13e eeuw
 • Palacio Episcopal, na het vertrek in de 19e eeuw, uit het kasteel het ‘nieuwe’ bisschoppelijk onderkomen

hotel_button2002, Parador Siguenza
2013, HC Hotel Siguënsa

streep_verloop

Talavera de la ReinaTalavera_Reina

inwoners: 88.548
qoute-brownTalavera de la Reina ligt in het noordwesten van de provincie Toledo op een strategische plek in het midden van de vallei van de rio Tajo en ligt aan de voet van de Sierra de San Vicente en de Montes de Toledo. Het is een zeer oude stad, waarvan enkele Keltische ruïnes het bewijs van zijn. Na de Romeinse overheersing kwamen de Moren in 712, die kastelen en een gedeelte van de stadsmuur bouwden. In 1083 is het koning Alfonso VI die de stad veroverd op de Moren en het een onderdeel van de kroon van Castilië maakt. Sancho IV geeft de stad het privileges voor het houden van twee landbouwbeurzen per jaar. De stad is in 1328 het toneel van de bruiloft tussen de 17e jarige Koning Alfonso XI van Castilië en zijn 15 jarige nicht vijftien Maria van Portugal. In de 15e- en 16e eeuw krijgt de stad grote bekendheid om zijn uitstekende kwaliteit van keramiek, iets wat tot de dag van vandaag geldt. De 17e eeuw is een periode van bloei en de komst van de Koninklijke Zijdefabrieken levert aan meer dan 4.000 mensen werkgelegenheid. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog vind hier de ‚slag van Talavera’ plaats, tussen de Spaanse troepen en het Franse leger van Napoleon. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog wordt de stad meerdere keren gebombardeerd, wat enkele doden en veel schade aan de gebouwen oplevert.

 • Convento de Santo Domingo, Dominicaans klooster uit het begin van de 16e eeuw
 • Convento de Carmelitas Descalzos de El Carmen, klooster uit 1711 en later de keramiekfabriek
 • Basílica de Nuestra Señora del Prado, verheven tot basiliek in 1989 door paus Johannes Paulus II.
 • Iglesia de Santa Maria, kerk in Mudejarstijl uit de 13e eeuw
 • Iglesia de Santiago El Viejo, kerk in Mudejarstijl opgericht door Orde van Santiago in 1226
 • Museo de Cerámica Ruiz de Luna, keramiekmuseum in het eerdere klooster van San Agustín

streep_verloop

ToledoToledo

inwoners: 83.593
qoute-brownToledo, hoofdstad van een gelijknamige provincie, is één van de oudste steden van Spanje. De stad ligt op een granietberg, die aan drie kanten diep is uitgesneden door de Rio Tajo en met de gotisch-Moorse vestingwerken, het hooggelegen Alcazar en de kathedraal biedt Toledo een unieke aanblik. De stad is een wirwar van nauwe straatjes en doodlopende steegjes en is typisch Moors. Toledo is bekend om haar messen en inlegwerk in goud en zilver. Toledo is een stad die heel goed wandelend bezichtigd kan worden. Alle monumenten, musea en interessante plekjes liggen vlak bij elkaar en men hoeft dus niet kilometers lang te lopen.
spanjemijnland | Toledo - Castilië-La Mancha
Wat je in veel etalages zult zien is marsepein. Toledo, Venetië en de Oriënt twisten erover waar marsepein is uitgevonden. Ooit brachten de Arabieren een zoet mengsel van amandelen en honing naar het Iberisch schiereiland. In Venetië beweert men dat marzipane als ‘brood van Sint-Marcus’ aan de beschermheilige van de stad is gewijd. En ook Tolosa heeft een eigen verhaal over de herkomst van de lekkernij. In 1212 tijdens de slag bij Navas de Tolosa, zouden nonnen uit het klooster San Clemente de christelijke soldaten verzorgd hebben. Ze stampten, naar men zegt, hun amandelvoorraden fijn in de vijzel, en kneden er met suiker een soort deeg van. Deze met de stamper (maza) gemaakte soort brood (pan) zou de naam maza-pan gekregen hebben. In de Middeleeuwen was het zoete amandelmengsel in elk geval al erg geliefd in Midden-Spanje. Toledo heeft zeer veel monumenten, staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, en verdient meer dan een dagdeel om het te bezichtigen.
spanjemijnland | Toledo - Castilië-La Mancha
Eerst een stukje geschiedenis van Toledo. Het staat bekend als „Koninklijke Stad„ omdat het de residentie van de koningen van Castilië en als “de stad van de drie culturen”, een benaming die verwijst naar de christelijke, Moorse en Joodse culturen. Toledo werd in 192 voor Christus door de Romeinen veroverd op de Carpetanen en gaven het de naam ‘Toletum’. Onder de Visigoten, van 534 tot 712, werden er talrijke concilies gehouden. In de Moorse tijd, van 712 tot 1085, heette de stad ‘Tolaitola’ en was tot 1035 de zetel van een emir onder het opperbevel van de kalief van Córdoba. Daarna beleefde de stad als zelfstandig koninkrijk, het Taifa van Toledo, een bloeitijd door de wapenfabricage, en de zijde- en wolindustrie. Ook de wetenschap werd op hoog niveau beoefend. De christelijke bewoners, de Mozaraben (dat wil zeggen ‘Arabische knechten’ of ‘onechte Arabieren’) namen de Arabische taal over, die ook later nog lange tijd, naast het Spaans, bleef bestaan en pas in 1580 werd verboden. De stad wordt voor een deel nog omgeven door de oorspronkelijke Visigotische en Moorse stadswallen, waarin imposante poorten en torens zijn opgenomen.
In 1085 bezette de Castiliaanse koning Alfonso VI de stad. In 1087 werd ze de residentie van de koningen van Castilië en tevens het kerkelijk centrum van heel Spanje. De namen van de kardinalen en aartsbisschoppen Mendoza, Jiménez, Al Bornoz e.a. zijn verbonden met de belangrijkste gebeurtenissen van de Spaanse geschiedenis uit die tijd. Hier begon ook de volksopstand van de Comuneros. Toen Philips II de residentie naar Madrid verhuisde (van 1559 tot 1561 resideerde hij echter weer in Toledo), verloor de stad haar politieke betekenis. In de Spaanse burgeroorlog (1936) werd Toledo beroemd door het beleg van het Alcázar. Na het beleg van 70 dagen werd het Alcázar bijna geheel verwoest, maar later volledig herbouwd.

 • Alcázar, het kasteel van vele koningen met onder andere Museo del Ejército, het legermuseum
 • Catedral de de Santa Maria, de gotische kathedraal uit het begin van de 13e eeuw
 • Convento de San Antonio de Padua, Franciscaner nonnenklooster uit 1525
 • El Monasterio de San Juan de los Reyes, Franciscaner klooster uit de 15e eeuw
 • Convento de Santa Úrsula, klooster uit de 13e eeuw in Mudejarstijl
 • Hospital de Tavera, ziekenhuis uit de 16e eeuw, gebouwd in opdracht van kardinaal Juan Tavera
 • Iglesia de San Román, kerk uit de 13e eeuw gebouwd in Moorse stijl op de plek van een eerdere moskee
 • Iglesia de Santo Tomé, kerk uit de 14e eeuw, de toren is een van de mooiste voorbeelden van het Moorse Toledo
 • Mezquita de las Tornerías, moskee uit de 11e eeuw met twee verdiepingen
 • Museo del Greco, museum over de beroemde schilder El Greco die de laatste jaren van zijn leven in Toledo woonde
 • Museo-Hospital de Santa Cruz, museum in oud hospitaal over de historie van de stad
 • Palacio de Galiana, school uit de 13e eeuw gebouwd in de Mudejarstijl
 • Sinagoga de Santa María la Blanca, de oudste synagoge van Europa uit de 12e eeuw
 • Sinagoga del Tránsito, Synagoge uit de 14e eeuw en beroemd om zijn mooie stucwerk
 • Taller del Moro, het enig overgebleven woonhuis uit de Moorse tijd, gebouwd in de 14e eeuw

hotel_button2002, Parador de Toledo
2011, Hotel Santa Isabel

streep_verloop

UclésUcles

inwoners: 226
qoute-brown
Dit dorpje zou hier niet genoemd worden, ware het niet dat zich hier een indrukwekkend klooster bevindt, dat met recht het “Escorial van La Mancha” wordt genoemd. Het klooster van Uclés was jarenlang de zetel van de ridders van de orde van Santiago. De Orde van Santiago, ook wel Militaire Orde van Sint Jacob van het Zwaard genoemd, is een oude Spaanse militaire ridderorde die in 1170 werd gesticht door Koning Alfons VIII. Het wordt op 5 juli 1175 door paus Alexander III in een bul erkend als Orde van monniken onder de regel van Sint Augustinus. Evenals de andere Spaanse militaire ridderorden, Alcantara, Calatrava en Montesa heeft de Orde een belangrijke rol gespeeld bij het verjagen van de Moren uit het Iberische schiereiland. Vooral voor de jongere zonen van de adel, zij die niets erfden, was de intrede in deze orde van krijgshaftige monniken een nobele en passende levenstaak.
spanjemijnland | Uclés - Castilië-La Mancha
De orde behoort daarmee tot de middeleeuwse kruisridderorden zoals de Tempeliers, de Duitse Orde en de Orde van Malta. Eén van de opgaven van de Orde was de bescherming van de vele pelgrims die door Spanje naar het graf van Sint Jacob in Santiago de Compostela trokken. Verder waren de ridders bij de “reconquista”, de herovering van het Iberisch schiereiland op de Islam betrokken. In 1174 verwierf de Orde Uclés, het hoofdkwartier van de Orde. Na de val van Granada in 1492, het einde van de Reconquista, verloor de Orden veel van zijn betekenis. De Orde van Santiago is tegenwoordig een gezelschap Spaanse katholieke edelen onder bescherming van de Spaanse kroon, waarmee het vanouds nauwe banden heeft.
Het dorp en klooster hebben veel te verduren gehad tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. De Fransen wonnen de strijd en voerden een schrikbewind uit. De huizen en het klooster werden geplunderd en zo’n 300 vrouwen werden eerst verkracht om vervolgens levend verbrand te worden in de dorpskerk.

streep_verloop

Las Virtudes – Santa Cruz de MudelaLas_Virtudes

SANTUARIO Y PLAZA DE TOROS
qoute-brownNiet gemakkelijk te vinden, maar ca. 6 km zuidelijk van Santa Cruz de Mudela, aan de CR-6102, ligt het gehucht Las Virtudes, maar het heeft twee juweeltjes……….. In Las Virtudes staat namelijk de oudste arena van Spanje, Plaza de Toros, gebouwd in 1645 en goed voor 3500 toeschouwers. De Arena van de Deugden, heeft een vierkante plattegrond en klassieke stoelen die perfect combineren met de hoge houten galerijen aan de voorkant van de kapel. Vlakbij de arena staat nog een gotisch kerkje uit de 15e eeuw met een mooi altaarstuk en een dak in de mudejarstijl. De kerk en de arena, Nationaal Historisch Monument sinds 1981, zijn op enkele huisjes na eigenlijk het hele gehucht, maar zeker de moeite waard om even te stoppen als je in de buurt bent.
spanjemijnland | Las Virtudes - Castilië-La Mancha

streep_verloop

 ->  terug naar de landkaart met de regio’s