Spanje – Madrid

  • spanjemijnland | Plaza Mayor Chinchón
    Plaza Mayor Chinchón
madrid_regioMadrid is een stad, een provincie, een autonome regio en ligt in het midden van Spanje. In de stad Madrid vind je vele van de meest bezochte museums van Spanje en in de omgeving kun je indrukwekkende monumentale plaatsen bezoeken. in de stad Madrid vindt je de zogenaamde driehoek van de kunst waarin op korte afstand van elkaar het Pradomuseum, het museum Thyssen-Bornemisza en het kunstcentrum Reina Sofía liggen, maar je kunt er ook indrukwekkende monumentale gebouwen bezoeken, zoals het koninklijke paleis, de Plaza Mayor of de Gran Vía. Of stap in het bruisende nachtleven, ga uitrusten in één van de vele parken, restaurants aflopen voor de heerlijkste tapas en voor de voetballiefhebbers is er het stadion van Real Madrid, het Estadio Santiago Bernabéu. De regio Madrid heeft veel interessante steden, zoals bijvoorbeeld Aranjuez, Alcala de Henares en San Lorenzo del Escorial, die allemaal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Maar ook kleine, authentieke dorpjes zoals Chinchon of de vele charmante bergplaatsjes. Het klimaat is continentaal mediterraan met koude winters tot wel onder de nul graden, daarentegen zijn de zomers meestal snikheet met temperaturen boven de 30 graden, soms wel tot 40 graden. →  Alcalá de Henares
→  Aranjuez
→  Chinchón
→  Madrid
→  Mejorada del Campo
→  Monasterio de San Lorenzo de El Escorial
→  Torrejón de Ardoz – Parque Europa
→  Sierra de Guadarrama
→  Santa Cruz del Valle de los Caídos

 

Madrid, Spain

 

streep_verloop

Alcalá de Henaresalcala_henares

inwoners: 203.924
qoute-brownArcheologische opgravingen in de buurt van Henares hebben bewezen dat zich hier in de jongste steentijd al een nederzetting bevond. Tijdens de Romeinse periode werd de stad Complutum genoemd en had het al zo’n 10.000 inwoners. In de 5de eeuw werd het gebied veroverd door de Visigoten. Na 711 bouwden de Moren een versterk kasteel in de naburige heuvels thans nog gekend als Alcalá la Vieja. In 1118 werd het gebied tijdens de reconquista veroverd door de christenen, onder leiding van de aartsbisschop van Toledo, Bernardo de Sedirac. De stad ontwikkelde zich tot een geliefkoosd oord van de religieuze machthebbers, die haar verfraaiden met talrijke kerken en paleize, daarnaast was het door zijn centrale ligging een frequente verblijfplaats voor de koningen van Castilië. In 1480 had Christoffel Columbus in Alcalá zijn eerste contact met de Katholieke Koningen in verband met de financiering van zijn reizen richting Nieuwe Wereld. In 1496 stichtte kardinaal Cisneros hier de Universidad Complutense welke tijdens de Renaissanceperiode een belangrijk centrum werd. De universiteit kon vanwege haar bijzondere intellectuele prestaties al snel wedijveren met die van Salamanca. Toen in 1836 de universiteit naar Madrid werd overgeplaatst, verloor de stad sterk aan betekenis en werd zij steeds meer afhankelijk van de hoofdstad.
Alcala_Henares

Het Palacio Arzobispal de Alcalá de Henares

cervantesDe beroemdste zoon van de stad is ongetwijfeld Miguel de Cervantes, de schrijver van Don Quichot de la Mancha, die hier in 1547 werd geboren. Hoewel hij katholiek was, was hij voor een klein deel van joodse afkomst en hij werd daardoor scheef aangekeken in het Spanje van de strenge contrareformatie van toen. In 1569 verliet hij Spanje en ging naar Italië waar enkele elegieën werden gepubliceerd. Als lid van het Spaanse leger vocht hij mee tegen de Ottomanen in de Slag bij Lepanto in 1571. In de gevechten verloor hij zijn linkerarm en werd vanaf toen ‘el Manco de Lepanto’ (de éénarmige van Lepanto) genoemd. Hij keerde echter niet naar Spanje terug, maar vertrok naar de Spaanse Nederlanden. Toen hij daarvan terugkeerde in 1575 werd hij door piraten uit Algiers gevangengenomen. Hij verbleef 5 jaar in gevangenschap en werd in 1580 vrijgelaten toen zijn losgeld was betaald. Terug in Spanje huwde hij met Catalina de Salazar y Palacios en publiceerde La Galatea in 1585. Korte tijd was hij actief als leverancier en belastingambtenaar. In 1597 begon hij met het schrijven van zijn meesterwerk, Don Quichot, toen hij gevangen zat voor schulden in Sevilla. In 1605 publiceerde hij het eerste deel (El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha – De vernuftige edelman Don Quixote van La Mancha). Het tweede deel verscheen pas 10 jaar later, in 1615.

De Universiteit en het historisch centrum van Alcalá de Henares staan sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

  • Universidad de Alcalá, een reeks van grote en kleine scholen opgericht in 1499
  • Catedral-Magistral de los Santos Niños Justo y Pastor, de bisschoppelijke zetel van het bisdom van Alcala de Henares
  • Casa natal de Miguel de Cervantes, geboortehuis van Miguel de Cervantes waarin hij in 1547 werd geboren
  • Corral de Comedias de Alcalá, één van de oudste theaters in Europa, gebouwd in 1601
  • Palacete Laredo, een paleis in de gotische Mudejarstijl, nu het Museum Cisneriano
  • Hospital de Antezana, één van de oudste ziekenhuizen in Spanje uit 1483 en nog steeds in gebruik
  • Castillo de Alcalá, middeleeuwse Arabische burcht, oudste overblijfselen uit de 10e eeuw
  • Ermita de San Isidro, parochiekerk uit 1650, sinds 1994 Cultureel Monument
  • Ermita de Nuestra Señora del Val, gotische kerk uit 1376, gebouwd in opdracht van de aartsbisschop van Toledo, Pedro Tenorio
  • Palacio Arzobispal, een vestingpaleis in het historische centrum van de stad, gebouwd in 1209

streep_verloop

Aranjuezaranjuez

inwoners: 57.728
qoute-brownAranjuez ligt op een 50 km van Madrid en is beroemd vanwege haar Palacio Real de Aranjuez, ooit de zomerresidentie van de Spaanse koningen. De stad staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Het Koninklijk Paleis van Aranjuez is een residentie van de Spaanse koninklijke familie, maar de oorsprong van het paleis ligt ver daarvoor, in het Moorse alcázar. Na het was veroverd op de Arabieren werd het geschonken aan de ridderorde van Santiago. De Orde liet hier in de 14e eeuw een jachtslot en ziekenhuis bouwen, waar de Ordeleden konden herstellen na gevechten, opgelopen tijdens de herovering van het Iberisch Schiereiland. Het was Filips II die in de 16e eeuw opdracht gaf om op deze plek een nieuw koninklijk paleis te bouwen. Het hedendaagse aanblik van het kasteel hebben we te danken aan Karel III, die de vleugels liet aanbouwen en het kasteel de vorm van een hoefijzer gaf. De decoratie van het interieur is grotendeels uit de tijd van Isabella II, met verguld hout, rood fluweel en rococomeubels, kenmerkend voor de Bourbons uit 18e eeuw. Aan het paleis werd meer dan 200 jaar gebouwd en het brandde meerdere malen af. De vier enorme tuinen rondom het paleis werden aangelegd om het opwaaiende stof tegen te houden, de omgeving is droog en dor, én het paleis een nog voornamer aanzicht te geven. Misschien wel de mooiste tuin is El jardín del Príncipe, met veel verschillende bloemen, bomen, planten en fonteinen van marmer. De tuinen worden gevoed door het water van de Taag en Jarama, die elkaar ontmoeten in Aranjuez. Wellicht dat de fraaie ligging en het watergeklater de componist Joaquin Rodrigo inspireerde voor zijn wereldberoemde gitaarconcert “Concierto de Aranjuez”.
aranjuez_paleis
Van een heel andere orde is is het Plaza de Toros. Eén van de oudste arena’s van Spanje, gebouwd in opdracht van Karel IV en officieel geopend door zijn vrouw Maria Luisa van Parma op 14 mei 1797. In 1809 door een brand verwoest en herbouwd in 1829 door Fernando VII die het daarna schonk aan de stad. Een leuk detail is dat er toen 9000 zitplaatsen waren en het aantal inwoners van Aranjuez (maar) 4226. In het Plaza de Toros de Aranjuez vind je het Museo Taurino, met kleding en gebruiksvoorwerpen van beroemde stierenvechters.

Verder vind je in Aranjuez het Museo de Falúas Reales, met een schitterende collectie van schepen, gondels en bootjes die de koningen van Spanje gebruikten om over de Taag, maar over op het kunstmatig aangelegde meer uit de 16e eeuw, het Mar de Ontígola, te kunnen varen. Plezierjachtjes zonder motor, maar met bladgoud.

streep_verloop

Chinchónchinchon

inwoners: 5.428
qoute-brownChinchón is vooral bekend vanwege zijn Plaza Mayor, volgens velen één van de mooiste van heel Spanje. Het plein werd in de gouden eeuw ontworpen om er toneelstukken op te voeren. Rondom lopen arcaden en aan het plein staan huizen met twee verdiepingen met galerijen en houten balkons. Achter sommige balkonnetjes zijn restaurants en van sommigen zijn appartementen gemaakt, waar wij in 2006 hebben mogen slapen. Met uiteraard een balkon met een prachtig uitzicht op de Plaza Mayor. Er was ’s avonds een concert op de Plaza, mooi sfeervol verlicht, wat een plek, geweldig! Tegenwoordig worden er op de Plaza Mayor eens per jaar jaar stierengevechten gehouden in de maand oktober, maar het plein is tevens schouwtoneel van festiviteiten in de goede week, als er het lijden van Christus wordt uitgebeeld. Het voormalige augustijnenklooster uit de 17e eeuw is tegenwoordig een Parador National, een luxe staatshotel. Ook daar hebben we een keer overnacht, een mooi oud gerenoveerd klooster, maar toch die plek op de Plaza Mayor………
chinchon_plaza_mayor
De kerk van Nuestra Señora de la Asunción uit de 16e eeuw, werd geplunderd en verbrand door troepen van Napoleon in 1808. De huidige kerk werd in 1828 voltooid en is een mix van gotische, platereske, Renaissance en barokke stijlen. De kerk is de trotse eigenaar van een schilderij van Goya met als thema de hemelvaart van de heilige Maagd Maria.

In het weekend kan het behoorlijk druk zijn in Chinchón. Het is dan ook een favoriete plek van de Madrilenen die maar 50 km hoeven te rijden om hier van de beroemde Anís (anijslikeur 74%) te genieten. Chinchón is niet te groot, maar zeker de moeite waard om even te bezoeken of zoals gezegd een geweldige plek om ’s avonds, op het balkon van je appartement, te genieten van de sfeer.

hotel_button2002, Parador Chinchon
2006, La Casa de los Soportales

streep_verloop

Madridmadrid

inwoners: 3.207.247
qoute-brownMadrid heeft geen geschiedenis die helemaal terug gaat naar de Romeinen of Visigoten, in tegenstelling tot o.a. Sevilla, Valencia en Barcelona. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het gebied waar Madrid nu ligt niet aantrekkelijk was voor beide volken. Men kon er geen haven aanleggen en het lag niet op de route van de toen belangrijke steden. De geschiedenis begint dus eigenlijk pas bij de Moren toen de emir van het Arabische rijk Al-Andalus, Mohammed I van Córdoba, in de 9e eeuw een paleis liet bouwen op de plek waar tegenwoordig het Palacio Real staat. Na de val van het taifarijk Toledo, kwam Madrid weer in katholieke handen. Het werd veroverd door Alfons VI van Castilië in 1085, die eigenlijk op weg was naar Toledo. De toenmalige moskee van Madrid werd door hem omgedoopt tot kerk, de Almudena-kathedraal, genoemd naar de Maagd Almudena. De stad groeide en kreeg in het jaar 1123 de officiële stadsrechten, en werd erkend als ‘villa’. Tot ver in de 15e eeuw werd de stad bewoond door Moren en Sefardische Joden. Na vele problemen en een verwoestende brand werd de stad herbouwd door Hendrik III van Castilië.
Koning Filips II verplaatste in 1561 het Spaanse gerechtshof naar Madrid, dat zodoende veranderde in de hoofdstad van het land. Filips V liet een aantal nieuwe paleizen, waaronder het huidige Koninklijk Paleis, bouwen. De zeer populaire Karel III, 1716-1788, maakte er een moderne stad van en bouwde onder andere bruggen en ziekenhuizen en legde parken, groene lanen en fonteinen aan.
madrid-paleis
Het Koninklijke Paleis, Palacio Real, gebouwd in 1755

In 1808 werd de stad veroverd door de troepen van Napoleon Bonaparte en begon de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Na het einde van de Spaanse Burgeroorlog in 1939, kwam de macht over Madrid (en heel Spanje) in handen van de dictator Francisco Franco. Op 11 maart 2004 werd Madrid getroffen door een terroristische aanslag toen verscheidene treinbommen ontploften tijdens de ochtendspits. Meer dan 190 mensen kwamen hierbij om het leven en 1700 raakten gewond. Dit was de ergste aanval op de stad sinds het einde van de Spaanse Burgeroorlog in 1939. Na jaren van dictatuur en gedwongen isolatie onder Franco, bleef Madrid achter met een grote economische achterstand. Madrid, en ook de rest van Spanje, begon in deze tijd aan de wederopbouw om zichzelf opnieuw internationaal op de kaart te zetten.
madrid-debod
Tempel van Debod, een cadeautje van Egypte

Madrid is een geweldige winkelstad en voor onze begrippen niet duur. Vooral in de buurt van Puerta del Sol, Gran Via, Calle Princesa, Calle Goya en de Paseo de la Castellana is het goed shoppen. Madrid is bekend om zijn nachtleven met een enorm aantal bars, clubs en discotheken. Een aantal drukke uitgaansstraten in het centrum zijn Calle Bilbao, Tribunal en Alonso Martinez. Van Madrid wordt gezegd dat de stad nooit slaapt.

Madrid heeft de grootste arena voor stierengevechten van Spanje, genaamd Las Ventas. De arena werd geopend in 1931 en er kunnen 25.000 toeschouwers een stierengevecht in bijwonen. Het stierenvechtseizoen begint in maart en eindigt in oktober. Ondanks protesten vanuit andere delen van Spanje, met name uit Barcelona, maar ook uit het buitenland, zijn er voorlopig geen plannen te stoppen met het stierenvechten.

  • Kathedraal La Almudena, bedacht in de 16 eeuw en (pas) gebouwd in 1883 in neoclassicistische stijl
  • San Isidro el Real, een barokke kapittelkerk gebouwd in de 17e eeuw
  • Real Basilica de San Francisco el Grande, koninklijke basiliek in neoclassicistische uit de 18e eeuw
  • Plaza Mayor, het oude marktplein met 237 balkons en 9 toegangswegen
  • Puerta del Sol, het plein „Poort van de Zon” met het bronzen standbeeld van Carlos III
  • Palacio Real, het werkpaleis uit 1755 van de (huidige) koning van Spanje
  • Parque del Buen Retiro, het vroegere privépark van de koninklijke familie, sinds 1869 openbaar
  • Tempel van Debod, een cadeau van Egypte, steen voor steen weer opgebouwd in 1971
  • Teleférico, de kabeltrein om de stad van bovenaf goed te kunnen bekijken
  • Museo del Prado, één van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld
  • Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, museum voor moderne en hedendaagse kunst
  • Museo Thyssen-Bornemisza, één van de grootste privéverzameling ter wereld met veel moderne kunst uit de 19e- en 20e eeuw

streep_verloop

Mejorada del Campoalcala_henares

inwoners: 23.048
Mejorada del Campo had normaal gesproken niet voor gekomen op het lijstje van de toerist, was het niet dat hier een uniek project gaande is. Al meer dan 52 jaar is hier een 89-jarige (in 2014) man bezig zijn droom te verwezenlijken. Het bouwen van een inmens grote kathedraal.
Justo Gallego Martínez was een boer en stierenvechter. In 1953 werd hij lid van een trappistenabdij, maar acht jaar later moest hij vertrekken toen bij hem tuberculose werd vastgesteld en zijn gezondheid verslechterde onder het monastieke regime. Hij begon een kathedraal te bouwen op een perceel dat hij had geërfd van zijn ouders. Hij had beloofd dat als hij herstelde van de tuberculose, hij een heiligdom zou bouwen ter ere van de Nuestra Señora del Pilar (Vrouwe van de Pilaar), tot wie hij had gebeden.
Mejorada_del_Campo
Justo begon in 1962 te bouwen zonder architecten, zonder bouwplan en zelfs zonder vergunningen aan de kerk met bijna alleen hergebruikt materiaal. Hier en daar wat hulp van familie en wat donaties heeft er toe geleid dat er op dit moment een gebouw staat van 20 x 50 meter met een koepel van van 37 meter hoog. Het Vaticaan wil overigens niets weten van de in aanbouw zijnde ‘heiligdom’, maar de kathedraal is nagelaten door Gallego Martinez aan het Bisdom van de nabijgelegen Alcalá de Henares. Nadat Coca-Cola hem in 2006 betrok in reclamespot en Discovery Channel een documentaire over hem maakte, kwam het toerisme pas op echt op gang. Nog steeds dreigt het gevaar dat het moet worden afgebroken omdat de vergunningen na 52 jaar nog steeds niet zijn afgegeven. De verwachting is dat de kathedraal omstreeks 2030 klaar zal zijn, maar of Justo gezien zijn inmiddels hoge leeftijd het zelf nog zal meemaken is de vraag.

streep_verloop

Nuevo BaztánNuevo_Batzan

inwoners: 6.299
Nuevo Baztán, is een stad die nog niet zo lang bestaat. Het was Don Juan de Goyeneche die hier in 1709 een stad stichtte voor de werknemers van de nieuw op te zetten industriële projecten. De huizen die er staan zijn dus grotendeels gebouwd voor de werknemers van de fabriek. Het hele project was grotendeels gebaseerd op de ideeën van zijn vriend en voorbeeld de Franse minister van Financiën Jean Baptiste Colbert. Het ‘colbertisme’ was sterk gericht was op de ontwikkeling van industrie en handel, maar de belangen van de koning en de staat stonden nadrukkelijk voorop.
Goyeneche
Het dorpje stelt niet veel voor, maar toch is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij het ‘woonhuis’ van Juan de Goyeneche, het Palacio de Goyeneche. Twee verdiepingen hoog rond een centrale binnenplaats met aangrenzend de Iglesia de San Francisco Javier, een mooie kerk die sinds 2000 een Cultureel Monument is. Juan de Goyeneche, zoon uit een oude rijke familie, was een belangrijk bankier, politicus, journalist, uitgever en vertrouwensman aan het hof van Karel II.

streep_verloop

San Lorenzo de El Escorial

MONASTERIO DE SAN LORENZO DE EL ESCORIAL
qoute-brownEl Monasterio de San Lorenzo de El Escorial is een immens abdijcomplex van de Augustijner orde, wat in opdracht van Filips II in 1563 gebouwd is. Het multifunctionele gebouw bestaat uit een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum. Het complex is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial, ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid. De herinnering aan de gekwelde vorst, de echte “zwijger” van zijn eeuw, zal vooral bewaard blijven in dit uitgestrekte gebouwencomplex in San Lorenzo de El Escorial, in 1563 begonnen door Juan Bautista de Toledo en voortgezet door Juan de Herrera. Filips wijdde het complex aan San Lorenzo, naar de Laurentiusdag waarop hij de Fransen had verslagen in de Slag bij Saint-Quentin. Het Escorial was bedoeld als monument om deze overwinning in de Nederlanden te gedenken, alsook zijn streven naar godsdienstige en politieke hegemonie in Europa. De slag is afgebeeld op de fresco’s in de hal der veldslagen, die tevens nadrukkelijk verwijzen naar de overwinning op de Moren bij Higueruela in 1431. Lange tijd zagen toeristen dit abdij-mausoleum louter als een toonbeeld van een megalomane fanaticus die vooral bekendstond om de onoverwinnelijke Armada. Schrijvers zagen het als een overblijvend symbool van de Inquisitie. Wie door de symboliek heen kijkt, ziet een buitengewoon staaltje architectuur.
escorial
El Escorial is een complex van ongeveer 200 meter in het vierkant, op een eenzaam bergachtig terrein. De cijfers zijn enorm, 13 hectare groot met meer dan 16 binnenpleinen, 1200 deuren, 2675 ramen, 4000 kamers, 16 kilometer gangen en maar liefst 86 trapzalen. Filips II liet het Escorial bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader Karel V, en als plek waar hij zich kon terugtrekken en in gemeenschap van geestelijken kon bidden voor zijn eeuwige rust. Hij wilde in het Escorial ook alleen kunnen spreken zowel met God als met zijn vader – en vaak leek het of hij die twee niet goed uit elkaar wist te houden. In de crypte onder het altaar bevinden zich de 26 graven van de Spaanse vorsten en hun eega’s, met uitzondering van enkelen. Filips’ privévertrekken komen trouwens uit op dat altaar, zodat hij niets hoefde te missen. Daarnaast bezat hij een bibliotheek van meer dan 40.000 boeken, die niet onderdeed voor die in het Vaticaan.
Na de Habsburgse overheersing, onder de Bourbons, werd er weinig gebruikgemaakt van het Escorial. Een uitzondering was Karel IV, die er zijn appartementen inrichtte. Zijn vader, Karel III, bouwde in schril contrast met de rest van het Escorial er een klein theater bij.

Het Monasterio de San Lorenzo de El Escorial staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

streep_verloop

Torrejón de ArdozTorrejon_Ardoz

PARQUE EUROPA
qoute-brownIn Torrejón de Ardoz zou je tot een paar jaar geleden helemaal niets te zoeken hebben, een onaantrekkelijk slaapstadje ten behoeve van z’n grote buurman Madrid. Maar de plaatselijke politiek wilde af van dit imago. Een directe metroverbinding met Madrid, een groot aantal ondergrondse parkeergarages en zelfs een nieuw modern ziekenhuis was niet voldoende. Het Parque Europa met replica’s van 17 bekende gebouwen en monumenten uit Europa, moest de toeristische trekpleister gaan worden. En zo verrees er op 15 kilometer van Madrid in 2010 een gigantisch park met Nederlandse windmolens, de Eiffeltoren, de London Bridge, het Atomium, de Trevifontein, het Noorse Vikingschip Oseberg, de Berlijnse Brandenburger Tor, om er maar een paar te noemen. Naast de replica’s is het een groot  wandelpark geworden met meer dan tweehonderdduizend vierkante meter groen, duizenden bomen, ongeveer honderdduizend struiken en talloze bloemen in vele soorten. Ook zijn er tal van activiteiten als bootje varen, boogschieten, fietsverhuur, een kabelbaan, paintball en voor de kleintjes is er een schitterende speeltuin. Het park heeft ook nog een educatieve functie, want bij alle monumenten staan bordjes met uitleg over het hoe, wat en waar.
Parque_Europa
Dat het miljoenenproject, middenin de crisistijd, de nodige opschudding heeft veroorzaakt zal duidelijk zijn. De toegang van het park is gratis, alleen voor bepaalde activiteiten moet worden betaald.

streep_verloop

Sierra de Guadarrama

qoute-brownDe Sierra de Guadarrama is een prachtig natuurpark ten noorden van Madrid. En de Madrilenen maken er volop gebruik van, zeker in de weekenden (zomer én winter) kan het er behoorlijk druk zijn. Met een lengte van 80 kilometer uitstrekkend van zuidwest naar noordoost vormt de Guadarramas een scheiding tussen de noord en zuid mesetas van het Iberisch Schiereiland, ze maken deel uit van het zogenaamde Castiliaans Scheidingsgebergte. De begroeiing op deze bergketen kenmerkt zich door een overvloed aan dennenbossen en op de lagere gedeelten vinden we eiken en steeneik bossen. Je kunt er prachtige wandelingen maken en rotsen beklimmen. Maar het berglandschap heeft ook leuke dorpjes en middeleeuwse monumenten.
Guadarrama
De prachtige natuur, het zwoele zomerklimaat en vooral de nabijheid van Madrid hebben geleid tot de bouw van veel markante gebouwen en monumenten op de hellingen van de Sierra de Guadarrama.

  • Het Koninklijke klooster van San Lorenzo de El Escorial is een immens paleis, een Augustijns klooster, een museum en een bibliotheek complex in San Lorenzo de El Escorial.
  • Op de noordelijke flank van de berg Monte Abantos bevindt zich, omgeven door dichte pijnboombossen, de Santa Cruz del Valle de los Caídos (“Vallei van de gevallenen”). Gecreëerd door Generaal Francisco Franco om de gevallenen van de Spaanse Burgeroorlog te eren. Het monument bevat de resten van 40.000 gevallen soldaten maar ook een basiliek waarin Franco zelf is bijgezet. Daarboven bevindt zich een enorm massief kruis, van 150 meter hoog, dat zichtbaar is vanaf 50 kilometer.
  • In het midden van het park ligt het dorpje Cercedilla, een lievelingsdorp van de Madrilenen, waar de tijd heeft stilgestaan. Het dorpje wordt omgeven door de hoge pieken van de Cerro Minguete, de Peña Bercial, de Cerro de la Peña del Águila en de Alto de Siete Picos. In de winter word hier op deze bergpieken van rond de 2000 meter volop geskied.
  • In Rascafría, in het centrum van de vallei Lozoya valley, ligt het Monasterio de Santa María de El Paular (“Het klooster van Santa María van Paular”). Omgeven door pittoreske berglandschappen bevindt zich het klooster dat een grote kloostergang heeft en dateert uit de late jaren 1300. Het werd gebouwd op initiatief van koning Hendrik II van Castilië en in 1876 werd het uitgeroepen tot Nationaal Monument van Spanje.
  • Het Castillo de Manzanares (“kasteel van Manzanares”) is een middeleeuws fort in de gemeente Manzanares el Real, aan de voet van de La Pedriza. Het bestaat uit meerdere ronde torens en dateert uit de 15e eeuw.
  • In de stad Pedraza ligt het gelijknamige kasteel, castillo de Pedraza. Deze citadel ligt op een heuvel ter bescherming van de stad. Het dateert uit de 14e eeuw en is gedurende de 16e eeuw uitgebreid. Hoewel het een keer verwaarloosd is werd het Kasteel gerenoveerd en is nu weer in goede staat. Het gebouw is aan alle kanten beschermd door de originele oude muren wat een middeleeuwse sfeer uitstraalt over de omgeving.
  • In de gemeente Real Sitio de San Ildefonso in Castilië en León ligt het, in barokstijl opgetrokken, Palacio Real de la Granja de San Ildefonso, een koninklijke residentie die tijdens de zomer gebruikt wordt door de Spaanse adel. Het werd gebouwd in opdracht van Filips V van Spanje in 1724. De tuinen van het paleis bevatten een grote hoeveelheid beelden van mythologische wezens die, om hun artistieke waarde, zeer gewaardeerd worden. De tuinen zijn gebaseerd uit de herinnering van koning Filips V van zijn kindertijd aan het Franse hof.

streep_verloop

Valle de los Caidos

qoute-brownTussen de beboste heuvels van de Siërra du Guadamarra ligt het monument voor de gevallenen in de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939. In 1940 besliste de niet verkozen junta onder leiding van dictator Franco tot oprichting van het monument. 46.000 mensen werden er begraven, ook republikeinen voor zover kon aangetoond worden dat ze katholiek waren. In 1941 werd met de bouw begonnen, het geheel kwam gereed in 1959. In de rotsen werd een gigantische kerkruimte uitgehouwen, Basilica de Santa Cruz, in totaal 260 meter lang en 22 meter breed. 200.000 ton graniet werd uitgehakt en met dynamiet opgeblazen om deze ruimte te creëren. In 1960 werd de kerk door paus Johannes XXIII tot basiliek verheven. Tot de kerkschatten behoren een aantal gobelins met voorstellingen uit de Apocalyps van de Heilige Johannes. Deze zijn in 1540 in Brussel vervaardigd uit goud- en zilverdraad, waarvan de zijde en wol zijn aangekocht door Filips II. Bovenop de rots staat een 150 m hoog granieten kruis met aan de voet de vier evangelisten, ze zijn elk 11 meter groot. In het monument liggen sinds 1950 José Antonio Primo de Rivera en sinds 1975 Francisco Franco, de enige twee die hier een fatsoenlijke begrafenis hebben gehad. De toevaligheid(?) wil dat beiden zeer belangrijke figuren waren uit het Spaanse fascisme.
valle_caidos
De omstandigheden van de bouw, het gebruiken van dwangarbeiders en hun aantal, de arbeidsomstandigheden voor de gevangen, het aantal verongelukte arbeiders blijven tot op de dag van vandaag in Spanje een heftig strijdpunt. Als symbool blijft het Santa Cruz del Valle de los Caídos een ongemakkelijk bouwwerk. Het herinnert aan de burgeroorlog, het fascisme en aan het nationaalkatholicisme en de sterke binding tussen de katholieke Kerk en de dictatuur.

streep_verloop

Villarejo de Salvanésvillarejo_salvanes

inwoners: 7.950
qoute-brownZo’n 50 kilometer van Madrid ligt Villarejo van Salvanés, een klein vriendelijk stadje en zeker niet toeristisch.
De eerste berichten komen uit 1099 wanneer koning Alfonso VI de stad schenkt aan de kerk van Toledo, maar opgravingen hebben bewezen dat hier al bewoning was in de Romeinse en Moorse tijd. Het kasteel werd een aantal jaren later in 1174 door Alfonso IX van Castilië, geschonken aan de Orde van Santiago. Het kasteel had de functie om de oude weg naar Toledo te beschermen. In de 16e eeuw werd begonnen aan de Santuario de Nuestra Señora de la Victoria, de kerk werd gebouwd ter herinnering aan de overwinning op de Turken bij de Slag van Lepanto. Een ander oud kerkje is de Iglesia Parroquial de San Andrés Apóstol uit de 14e eeuw. In de voorgevel is nog een fronton van de Orde van Santiago. Villarejo is gewoon een leuk plekje om even kort te bezoeken en op het gezellige pleintje voor het kasteel en kerk een kopje koffie (of iets anders) te nuttigen.
villarejo_salvanes1

streep_verloop

 ->  terug naar de landkaart met de regio’s