Spanje – Castilië y León

  • spanjemijnland | wegwijzering voor de pelgrims bij Manjarin
    wegwijzering voor de pelgrims bij Manjarin

Momenteel wordt er hard gewerkt aan deze pagina

Castilia_LeonCastilië y León is de grootste autonome regio van Spanje en is mede door zijn grootte bijzonder gevarieerd. Dankzij de roemrijke geschiedenis van de twee samengesmolten koninkrijken zijn er nog volop ommuurde steden, kastelen, paleizen, kloosters en prachtige kathedralen. Salamanca, Avila  en Segovia zijn steden die staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, maar ook de imposante kathedraal van Burgos en Las Médulas, de oude Romeinse goudmijnen staan op dezelfde lijst te pronken. Niet op die lijst, maar zeker niet minder mooi is de oude hoofdstad León, met zijn schitterende kathedraal, vele monumenten en de gezellige uitgaanswijk Barrio Húmedo. Wat te denken van Zamora, waar je ‘s avonds na al het bekijken van het romaanse erfgoed rondom de kathedraal heerlijk tapa’s kunt eten op de talrijke aanwezige terrasjes.
Met meer dan 40 beschermde natuurgebieden, waaronder het nationale park Picos de Europa, is Castilië y León een feest voor de natuurliefhebber, wandelaar en sportieveling. Dwars door het noorden loopt de Camino Santiago de Compostela, de eeuwenoude pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jacobus de Meerdere. Castilië y León ligt niet aan de zee dus zeestranden zul je er niet vinden, maar meren zijn er in overvloed.
→  Aguilar de Campoo
→  Astorga
→  Ávila
→  Burgos
→  Cervera de Pisuerga
→  Ciudad Rodrigo
→  Covarrubias
→  La Alberca
→  Las Médulas
→  León
→  Manjarín
→  Pontevedra
→  Pontevedra
→  Pontevedra
→  Pontevedra
→  Pontevedra
→  Pontevedra
→  Pontevedra
→  Pontevedra
→  Pontevedra
→  Pontevedra
→  Vivero

 

León, Spain

 

streep_verloop

El Acebo de San Miguel

inwoners: 709
spanjemijnland | wegwijzer Camino
qoute-brownDe LE142 van Astorga naar Ponferrada is een echte pelgrimsweg. De dorpjes die je tegenkomt bestaan misschien wel van én door de Camino Santiago de Compostela. Eén van die typische dorpjes is El Acebo de San Miguel op 1200 meter hoogte. Stenen huisjes met balkonnetje en leistenen daken, een kerk, een winkeltje, een paar herbergen en een cafeetje, niet meer en niet minder. En toch wordt dit dorp al beschreven in documenten uit de 13e eeuw, het had toen al een ziekenhuis en een herberg voor de pelgrims. Zo werd het dorpje in de 15e eeuw vrijgesteld van belastingen op die voorwaarde dat ze bij slecht weer de klokken luiden van het kerkje, gewijd aan St. Miguel, en dat ze 800 markeringspalen plaatsten die de route aangaven, dit alles om de pelgrim niet te laten verdwalen in dit afgelegen gebied.
Naast het kerkhof, bij de uitgang van het dorp, staat een modern ijzeren monument. Het is een fiets verstrengeld met een pelgrimsstaf en Jacobsschelp, ter herinnering aan de 26-jarige Duitse pelgrim Heinrich Krause die hier in 1987 overleed. Het monument moet de fietsende pelgrim waarschuwen voor de gevaarlijke en steile afdaling richting Ponferrada.
Acebo
Elke keer als we in dit gedeelte van Spanje rijden pakken we de LE142 en drinken we een cortado aan het begin van El Acebo op het terras van La Casa del Peregrino en groeten met respect de voorbij trekkende pelgrims.

streep_verloop

Aguilar de CampooAguilar_de_Campoo

inwoners: 7.203
qoute-brownHet oude pittoreske, aan de Rio Pisuerga gelegen, stadje Aguilar de Campóo bestond al onder de Romeinen, die het Vellica noemden. Het plaatsje werd een koninklijke stad in 1255, titel ontvangen van Alfonso X, en mede daardoor brak een bloeitijd van de l3de tot de l5de eeuw aan. Van die periode is nog een klein stukje verdedigingsmuur over gebleven, maar het meest doen je de wapenschilden op de oude huizen in de stad aan deze periode van welvaart herinneren. In het stadje vindt je verder de St. Miguel kerk uit de 14e eeuw met een museum vol kerkschatten. Op hetzelfde Plaza de España waar ook de kerk zich bevind zie je nog een aantal oude vakwerkhuizen met daaronder in de zomer verkoelende arcaden. Ook op het plein zijn voldoende gelegenheden voor een hapje en een drankje. Beroemd is het klooster van Santa Maria la Real in pre-gotische stijl, die behoort tot de één van de oudste van Spanje.
aguilar
Hoe vreemd het zal klinken, maar het meest is Aguilar bekend geweest om zijn koekjes. Er is zelfs een periode geweest dat 90% van de gegeten koekjes in Spanje hier vandaan kwamen. Dat de geur van vanille hier minder is geworden heeft te maken met de sluiting van Fontaneda, één van de grootste koekjesfabrieken, iets dat hier voor de economie verregaande gevolgen heeft gehad.

hotel_button2011 Hotel Valentin

streep_verloop

AlmazánAlmazan

inwoners: 5.755
qoute-brownDe stad heeft haar naam te danken aan de Moren die het al-Mashan noemden, hetgeen ‘versterkte’ betekent. Almazán zal altijd bekend blijven om wat hiet gebeurde in 1375. De hoofdrolspelers waren de koningen Peter IV van Aragón en Hendrik II van Castilië, die hier de vrede tekenden van de oorlog tussen Castilië en Aragón.
almazanJaren later werden deze twee koninkrijken verenigd door het huwelijk van Isabella I van Castilië met Ferdinand II van Aragon, ook wel genoemd de Katholieke Koningen.
Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog heeft Alamazan het zwaar te verduren gehad. De Franse generaal Régis Mouton-Duvernet Barthélemy maakte in 1810 van de stad een vuurzee. Het middelpunt van de stad is de Plaza Mayor met het stadhuis, het Palacio de Hurtado de Mendoza en de kerk van San Miguel staat. Een kerk uit de 12e eeuw en een voorbeeld van de Soriaanse romaanse stijl. Het paleis stamt uit de 15e eeuw en trots zullen de mensen uit Almazán je vertellen dat de Katholieke Koningen hier maar liefst 13 keer hebben gelogeerd. Het bewaard gebleven gedeelte van de stadsmuur is gebouwd in de 12e- en 13e eeuw en heeft nog drie originele stadspoorten, Puerta Herreros (Smidspoort), Puerta del Mercado (Marktpoort) en de La Villa (Stadspoort). De oude romaanse kerk van San Vicente is tegenwoordig een gemeentelijk cultuurcentrum.
Verder zul je nog in de stad vinden de kerk van Santa María de Calatañazor, een romaanse kerk uit de 16e eeuw en de kapel van Jesús Nazareno, beschermheilige van de stad.

streep_verloop

AmpudiaAmpudia

inwoners: 622
qoute-brownAmpudia is een typisch Castiliaans dorp met een prachtig kasteel en ligt in de Tierra de Campos. Het dorp heeft nog veel straatjes met huizen die op palen staan. Ook de 12e eeuwse San Miguel kerk, eigenlijk te groot voor zo’n klein dorp, is de moeite waard om even te bekijken. De 63 meter hoge klokkentoren, bekend als de Giralda de Campos, is vanaf ver al te zien. El Convento de San Francisco, een klooster in renaissance en Mudéjar stijl, herbergt een mooi museum gewijd aan de Heilige Kunst.
ampudia
Het kasteel, een Nationaal Monument sinds 1931, ligt net buiten het dorp en ziet er met zijn ophaalbrug, stevige verdedigings muren en kantelen onneembaar uit. Het is gebouwd tussen de 13e- en 15e eeuw en is het belangrijkste en best bewaard gebleven kasteel van de provincie Palencia. Het was in zijn beginjaren eigendom van Conde de Savatierra, Pedro de Ayala, maar door de eeuwen een geliefde verblijfplaats van o.a. koning Ferdinad, Karel V en Filips III. Na een lange tijd van verval is in 1960 het kasteel weer in oude glorie gerestaureerd. Het kasteel is te bezichtigen.

streep_verloop

Arenas de San PedroArenas_de_San_Pedro

inwoners: 6.795
qoute-brownArenas de San Pedro ligt in het Almanzor-massief, een bergketen in het zuiden van het Nationale Park Sierra de Gredos, met Pico Almanzor -2592 meter- als hoogtepunt. Het gebied is zeer geliefd bij fietsers, wandelaars en trekkers.

Leuk om te bekijken is het middeleeuwse kasteel uit de 15e eeuw met de illustere naam Castillo de la Triste Condesa. De naam van ‘Kasteel van de verdrietige Gravin’ kreeg het omdat de gravin Doña Juana de Pimentel zich in het kasteel terugtrok nadat haar echtgenoot, maarschalk Don Alvaro de Luna, in opdracht van de koning werd geëxecuteerd. De kerk van Nuestra Señora de Asunción, een gotische 16e-eeuwse bouwwerk heeft een prachtige klokkentoren en staat in het centrum van de stad naast het stadhuis. Iets verderop over de Rio del Arenal ligt nog een oude romaanse brug.
arenas-pedro
Het Palacio del Infante don Luis de Borbón, gebouwd aan het einde van de 18e eeuw, was het onderkomen van de broer van Karel III, Don Luis. Na een kerkelijke carriere, trouwde hij op 49-jarige leeftijd met een 17-jarige Spaanse schone. Nog niet direct door de leeftijd, maar het feit dat ze niet van koninklijke bloede was, raakte hij hierdoor in onmin met zijn broer die hem verbande uit Madrid.

Op nog geen 3 kilometer ten zuiden van Arenas ligt het 16e eeuwse klooster San Pedro de Alcantara en de pas in 1963 ontdekte grotten Cuevas de Aguila liggen op zo’n 6 kilometer verwijderd van Arenas.

streep_verloop

AstorgaAstorga

inwoners: 11.690
spanjemijnland | wegwijzer Caminoqoute-brownWe hadden al enkele keren Astorga bezocht en zagen elke keer het Hotel Astur Plazazijn op het Plaza de España liggen met als buurman het prachtige 17e eeuwse stadhuis.
Uit ervaring kunnen we nu zeggen dat het geweldig is om op je balkon te genieten van het levendige plein met z’n vele terrasjes en het stadhuis dat je zowat kunt aanraken. We hadden wel speciaal gevraagd naar een kamer aan de voorkant, we kregen kamer 101 waar de vlaggen wapperen op de foto, geweldig.

Maar goed, het gaat om de stad en niet om de slaapkamer.
astorga-hotel
Astorga werd al door de Romeinen bewoond die het de naam Asturica Augusta gaven. De Romeinen hadden dit militaire steunpunt nodig om de toegangswegen naar goudmijnen in de Médulas te controleren. Er zijn nog wat overblijfselen uit deze periode zoals een Romeinse stadspoort, nog resten van de verdedigingsmuur, wat huizen, een tempel en een kanalenstelsel. De Romeinse historie word elk jaar, meestal in de derde week van augustus, nog uitbundig gevierd met wagenrennen en zelfs gladiatoren.
In de 11e eeuw, na de Moorse invasie, werd de stad een belangrijke halteplaats voor de pelgrims en dat is eigenlijk nooit veranderd. Nog steeds komen twee routes, Camino Francés en Via de la Plata, hier samen om verder te gaan naar Santiago de Compostela.
De stad bezit een prachtige laat-gotische kathedraal, gewijd aan Santa Maria en gebouwd in de 15e eeuw. Goed is te zien, aan de barok- en renaissancestijl, dat er in latere eeuwen nog veel is ge(ver)bouwd. De bisdomzetel van Astorga heeft aan de voorzijde drie portalen met afbeeldingen uit het leven van Christus. In de kerk zelf is een sacristie met waardevolle kerkschatten, waaronder een beker uit de 11e eeuw.
Zonder dat je verstand hebt van architectuur, zou je maar zo kunnen raden van wie het opmerkelijke gebouw er naast is. Het Palacio Episcopal de Astorga werd ontworpen door de Spaanse architect Antoni Gaudí. De bouwstijl is gotiek en werd uitgevoerd tussen 1889 en 1915. Gaudi heeft hem niet helemaal afgebouwd. Er kwam een andere kardinaal en er wordt gezegd dat er een conflict ontstond over de achterstallige belalingen aan de Catalaanse bouwmeester. De bouw werd uiteindelijk afgemaakt door een andere architect, Ricardo Garcia Guereta, en de kardinaal ……….die heeft er nooit gewoond. Tegenwoordig doet het apart ogende gebouw dienst als Museo de los Caminos, gewijd aan de bedevaartsroute Camino de Santiago.
De chocoladeindustrie heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in Asorga. Dat het in de 19e eeuw de hoofdstad van het bruine goud was, kun je heel goed bekijken in het leuke Museo del Chocolate. De cacoa werd aangevoerd vanuit de Galisische havens en hier verwerkt.

hotel_button2008 Hotel Astur Plaza

streep_verloop

ÁvilaAvila

inwoners: 59.258
qoute-brownNergens in Spanje (misschien wel Europa) vind je een stad die zo imponeert als je vanaf ver al de middeleeuwse muur ziet. Avila had al vanaf de Romeinse periode een stadsmuur, maar het was vooral Raimundo de Borgoña, schoonzoon van Alfonso VI, die in 1090 een begin liet maken aan de muren die wij nu heden ten dage nog steeds kunnen bewonderen. De 3 meter dikke en 12 meter hoge muur met zijn ruim 2,5 kilometer lengte, zijn 88 torens en 9 toeganspoorten, staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Vooral de toegangspoorten Puerto de San Vincente en Puerto del Alcázar zijn absolute pronkstukken. Ongeveer de helft van de muur kun je bewandelen en geeft je een mooi overzicht van het bouwwerk en de stad. De muur heeft niet altijd de stad kunnen beschermen, want de Moren hebben de stad toch uiteindelijk kunnen veroveren. Vanwege zijn strategische ligging is de stad vaak van eigenaar gewisseld, dan weer de Moslims en dan weer de Christenen.
In de 15e- en 16e eeuw werd de stad steeds belangrijker, mede dankzij het feit dat Isabella van Castillië hier in 1451 geboren werd. Eenmaal koningin was ze hier met haar hofhouding vaak te vinden, iets wat weer andere belangrijke mensen aantrok.
De 17e- en 18e eeuw waren voor Avila mindere tijden, de stad raakte in verval en het bewonersintal zakte tot ca. 4000 mensen. Mede dankzij de aanleg van de belangrijke spoorlijn naar het noordelijke Irún, Avila was een halteplaats, werd in de 20e eeuw de stad weer belangrijker.
avila

Foto: Jose Luis Cernadas Iglesias

Binnen de stadsmuren zijn een aantal interessante dingen te zien, waaronder de Kathedraal van Avila die is gebouwd tussen de 12e- en 15e eeuw. Het Palacio de Don Diego del Aguila moest helpen de stad te verdedigen tegen de Islamitische invallen.
Het dominicaner klooster Santo Tomás werd in 1482 gesticht met het geld van de Katholieke Koningen, Ferdinand II van Arargon en Isabella van Castilië. In deze prachtige kerk bevindt zich het graf van prins Don Juan, de enige zoon van het belangrijkste koningspaar uit de geschiedenis van Spanje. De basiliek San Vicente is een gotische kerk uit de 12e eeuw. Het zuidelijk portaal heeft een prachtige kroonlijst met voorstellingen van de zonden en de deugden. De westelijke gevel is nog indrukwekkender en wordt vaak vergeleken met de gevel van de kathedraal van Santiago de Compostela.
De Iglesia San Pedro is een romaanse kerk die werd gebouwd in de 11e eeuw. Het heeft een mooie binnenplaats en werd vroeger vaak gebruikt voor koninklijke ceremonies.

hotel_button2002 Parador Avila

streep_verloop

BeloradoBelorado

inwoners: 2.060
spanjemijnland | wegwijzer Caminoqoute-brownBelorado heeft ruïnes van een oud kasteel uit de 9e eeuw, wat het bewijs is van belangrijkheid in een oud verleden. Het kasteel staat er omdat het op een oud grensgebied lag van Castilië en Navarra, iets wat met regelmaat voor spanningen zorgde. Het kreeg voorrechten, privileges en toestemming tot het houden van een jaarmarkt van Alfonso I in 1116 en er ontwikkelde zich een belangrijke Joodse wijk onder aan het kasteel.
Vooral de Plaza Mayor met zijn Castiliaanse sfeer en portieken én muziektent, de overblijfselen van het kasteel, de twee kloosters van San Francisco en Nuestra Señora de Belén en de kerken van Santa María en San Pedro maken het stadje interessant.

Belorado is echt een pelgrimsdorp, het ligt op de route van Camino Francés.

streep_verloop

BenaventeBenavente

inwoners: 19.137
qoute-brownBenavente ligt aan de rechteroever van de Rio Esla en is een belangrijk verkeersknooppunt, de stad is ook bekend als gravenstad. Waar graven zijn ook kastelen en zoals elk stadje of dorpje heeft ook Benavente dus een kasteel. Het werd gebouwd door de koning Fernado II van Leon in de 12e eeuw en werd in latere tijden het onderkomen van de graven van Pimentel.  Een (klein) gedeelte hiervan doet tegenwoordig dienst als luxe 4-sterren Paradorhotel. Hier verblijven is een genot, prachtige kamers met WiFi, mooi zwembad en als je een paar euro ervoor over hebt een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. De meest luxe kamer, Torre del Caracol, zit in de toren en heeft een mooi Mudejar plafond. Als je van een klein nadeeltje mag spreken is het de wandeling naar het centrum, op de heenweg bergaf, maar op de terugweg……
Het centrum van Benavente heeft een gezellige Plaza Mayor met in de omgeving een aantal winkelstraten. De plaatselijke VVV, Oficina Municipal de Turismo, vind je ook op de Plaza Mayor. Er is een tweetal romaanse kerken, de San Juan del Marcado uit 1182, met binnenin gotische gewelven en crucifix uit de 13e eeuw, en de Santa Maria del Azoque uit 1220.
cabecera-moreruela

Op ongeveer 30 kilometer van Benavente liggen de ruïnes van Monasterio de Santa Maria de Moreruela, het oudste Cisterciënzer klooster uit Spanje. Het is opgezet door twee broeders, Pedro en Sancho, die met hulp van Alfonso VII in 1131 de beginselen maakten van wat in latere eeuwen een zeer belangrijk heiligdom zou worden. De kerk en het klooster werden vermoedelijk rond 1168 gebouwd.
Het klooster werd in de 19e eeuw (zoals zovele kloosters) verlaten en werd in 1928 geplunderd en grotendeels verwoest. Het zou duren tot 1931 alvorens het een Nationaal Monument zou worden en het werd aangekocht door de Junta de Castilla y León.

hotel_button2004 Parador Benavente

streep_verloop

Boca de Huérgano

inwoners: 515
qoute-brownWat te vermelden van Boca de Huérgano? Het dorp heeft niet echt veel te bieden, maar de omgeving is prachtig. Het ligt tussen de Picos de Europa en de bergen van Riaño in de vallei van Valdeón. Het is een geliefd gebied voor Spaanse natuurliefhebbers, veel Nederlanders zul je hier niet tegen komen.
Het hotel was een gokje. Maar soms krijg je veel voor weinig en dat was hier zeker het geval. Wij hadden een keurige kamer in het nieuwe gedeelte met goede bedden, Wi-Fi én airco. Er is een eetkamer (met houtkachel), een café met Wi-Fi én open haard. Het ontbijt was niet echt bijzonder, maar wat wil je voor deze prijs?
Als je dan ’s avonds een wandeling maakt naar het dorp zie je het meest karakteristieke gebouw van het dorp, de ruïnes van het kasteel van Tovar, het is gebouwd in de 14e eeuw. Er is nog een klein kerkje, de 14e eeuwse San Vicente, en de romaanse kapel van San Tirso, gelegen aan de rand van het dorp. Over de rio Esla ligt naast de nieuwe brug ook nog een smalle boogbrug uit de 15e eeuw die gerenoveerd is in de 18e eeuw.

hotel_button2007 Tierra de la Reina

streep_verloop

BriviescaBriviesca

inwoners: 7.227
qoute-brownDe omgeving van Briviesca werd al door de Romeinen bewoond in de 1e eeuw na Christus, en lag op het kruispunt van twee Romeinse wegen, naar Pamplona en naar Zaragoza. Het is in de loop der jaren wel op een andere plek komen te liggen. Het lag eerst in de nabijgelegen enigzins beschermende heuvels, maar in de 14e eeuw is men langzamerhand gaan ‘verhuizen’ naar deze plek, aan de oevers van de rio Oca. Je kunt het zien aan de stedelijke structuur, perfect rechte straten in plaats van de kronkelende smalle steegjes.
briviesca
Het centrum van de stad ligt op het Plaza Mayor, een levendig plein met een muziektent uit 1909. Ook op de Plaza mayor ligt de iglesia San Martin, een gotische kerk uit de 16e eeuw, met een mooi portaal. Loop even naar binnen, het heeft een zeer mooi altaarstuk wat gemaakt is door Antonio Cortés en Manuel Agreda Ilardui in 1705.
Noemenswaardig zijn ook nog de iglesia Santa Maria uit de 14e eeuw en het 16e eeuwse klooster van Santa Clara. Het klooster werd gebouwd in opdracht van Doña Mencia de Velasco onder de voorwaarde dat ze er begraven mocht worden.

streep_verloop

Burgo de OsmaBurgo_Osma

inwoners: 5.163
qoute-brownBurgo de Osma ligt aan de rio Ocero heeft een mooi middeleeuwse centrum, dat sinds 1993 historisch-artistiek monument is. De wortels van de stad werden al gevormd in de Romeinse periode en in de vroeg-christelijke periode, toen behorende bij het Bisdom van Toledo, werd de stad al beschreven in een document uit 597. Na de Moorse overheersing is het de eerste bisschop die de kathedraal en een klooster laat bouwen. We hebben het dan over 1101. De huidige kathedraal staat op de plek van de oude en werdt gebouwd vanaf 1232 en is één van de belangrijkste religieuze gebouwen in de provincie Soria. Vooral de barokke toren, ontworpen door José de la Calle, is een waar pronkstuk en werd er in 1739 tegen aan geplakt. De omringende oude huizen met gaanderijen en balkons maken het tot een aantrekkelijk geheel.
Het Hospital de San Agustín is gebouwd in de 17e eeuw en is tegenwoordig een cultureel centrum. Het ligt op het Plaza Mayor en met de twee opvallende torens heeft het veel weg van een Habsburgs paleis. De Universidad de Santa Cataline is gebouwd in 1551 door Bisschop Pedro Alvarez D’Acosta en heeft een mooi atrium. De universiteit doet geen dienst meer sinds 1881 en huisvest tegenwoordig een hotel.
burgo-osma

Op de foto de barokke toren en de middeleeuwse muur met de poort van San Miguel.

Hotel II Virrey is ons goed bevallen. Het ligt mooi schuin tegenover de Plaza Mayor aan de Calle Mayor, hartje centrum. Betaalbaar, gratis parkeren, gratis Wi-Fi en airco op de kamer.

hotel_button2011 Hotel II Virrey

streep_verloop

BurgosBurgos

inwoners: 179.097
qoute-brownBurgos, één van onze favoriete grote steden van Spanje. Natuurlijk is Burgos vooral bekend om zijn prachtige kathedraal, op twee na de grootste van Spanje, waar men in 1221 al aan begon te bouwen. Maar er is veel meer, het gezellige centrum, de vele andere kerken en monumenten.
Alfonso de Grote van Leon stichtte de stad in 822 en de eerste mensen vestigden zich in het fort boven op de Mirador. Beneden rondom de rivier de Arlanzón ontwikkelde zich de rest van de stad. Het was de hoofdstad van Oud-Castilië in de 10e en 11e eeuw en tegenwoordig is het nog steeds een hoofdstad, maar dan van de gelijknamige provincie. Burgos werd een bisschoppelijke zetel in 1075, maar in 1574 veranderde paus Gregorius XIII het bisdom in een aartsbisdom, dit op aandringen van koning Felipe II. Burgos is de geboorteplaats van Rodriguo Diaz de Vivar, bekend om zijn overwinning op de Moren en nog beter bekend als El Cid. Om hun grote held te eren staat er een standbeeld van hem op de Plaza Mío Cid. Loop even de straat Calle Santander in. Na goed 100 meter zie je aan de rechterhand het Casa Cordón, een mooi gebouw uit de 14e eeuw. In dit huis werd Columbus na zijn tweede tocht in 1497 door de katholieke koningen als een held ontvangen. Een paar jaar later, in 1506, stierf in dit huis onder mysterieuze omstandigheden Filips I van Castilië, bij ons beter bekend als Philips de Schone. Frans I van Frankrijk heeft hier nog een poosje ‘gevangen’ gezeten, in afwachting op de betaling van zijn losgeld na een nederlaag in de Slag van Pavia in 1525. En dat allemaal in één huis.
Het hartje van de stad is de Plaza Mayor, met zijn terrasjes en het in 1791 gebouwde stadhuis. Het plein wordt versierd met een standbeeld van Carlos III uit 1784. Van daaruit is het maar een klein stukje naar de Catedral de Santa Maria, één van de meest indrukwekkende gotische kerken van Spanje. De kerk werd in opdracht van Ferdinand III van Castilië gebouwd in 1221 en staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Van buiten is het gebouw zo groot dat je hem niet in één keer op de foto kunt krijgen. De westgevel heeft twee klokkentorens, 84 meter hoog, met opengewerkte spitsen. De torens zijn in 1480 gebouwd door Hans von Köln, ook bekend als Francisco de Colonia. Centraal en bereikbaar via de grote trappen is de Puerta Principal, een potaal met schitterend beeldhouwwerk met daarboven een groot roosvenster en daar weer boven acht koningsbeelden die uitkijken over het plein, het Plaza Rey San Fernando. De Puerta de los Apostoles, de Puerta de la Pellejoria, de Puerta del Sarmental en de Puerta del Sarmental zijn ook zeker het bekijken waard.
burgos2
Ga zeker naar binnen, houd er rekening mee dat het groot is, wat tijd kost en je moet een kaartje kopen, maar het is elke cent waard.
Eénmaal binnen wordt je overweldigd door de afmetingen. Het zou teveel zijn om alles hier op te noemen, maar de 59 meter hoge koepel, de Cimborio, valt op door zijn versieringen. Natuurlijk mag El Cid hier niet ontbreken en zijn beenderen, samen met die van zijn vrouw Doña Jimena, liggen sinds 1919 onder deze koepel. Er zijn maar liefst 15 kapellen, waaronder de Capilla del Santismo Cristo met de crucifix El Cristo de Burgos, de Capilla del Condestable met mooi glas-in-lood, en de Capilla de Santa Tecla met een doopvont uit de 12e eeuw.
Voor de stichter van de kerk, bisschop Mauricius, is in het koor een geëmailleerde grafmonument, gemaakt in het begin van de 16e eeuw. In de Capilla Mayor vind je een verguld hoogaltaar uit 1580, gemaakt door Rodrigo en Martin de la Haya. Je komt echt ogen tekort.

Maar zoals gezegd is er meer in Burgos. Op een steenworp afstand van de kathedraal ligt de San Nicolas, een kerkje uit 1408 met alweer een mooi hoofdaltaar en een aantal interessante grafmonumenten.

burgos1
Lopend over het terrasvolle Plaza Rey San Fernando zie je in de hoek de Arco de Santa Marla, een door twee halfronde torens geflankeerde oude toegangspoort. Even onderdoor lopen naar de voorkant met zijn mooie beeldhouwwerk, met wat Mudejartrekjes, uit de 16e eeuw. Als je goed kijkt kun je ook hier weer de zoon van Burgos vinden, El Cid. Hier sta je meteen aan de oevers van de rio Arlanzón, de levensader van de stad. Op de brug, de Puente de San Pablo, staan acht strijdmakkers van El Cid het publiek nauwlettend in de gaten te houden. Met de rivier aan je rechterhand kun je het park of de Paseo Espolón in lopen, waar in de zomer vaak mimespelers en straatartiesten kun kunsten vertonen. Zowel op de marktjes, pleintjes als in de winkelstraten, met als belangrijkste Vitoria, Laín Calvo, Santander, San Juan, de la Paz en del Cid, is het aangenaam druk en de meeste straten zijn autovrij.
Net buiten het centrum ligt het Real Monasterio de Las Huelgas, een cisterciënzer vrouwenklooster. He bestaat uit een romaans gotische kerk en twee kloostergangen, maar is helaas niet helemaal te bezichtigen. In de 12e en 13e eeuw was dit de machtigste abdij van Spanje. Het klooster kun je ook bereiken met een toeristisch treintje.
spanjemijnland | wegwijzer Camino
Daarnaast is Burgos een pelgrimsstad.
Parallel aan de rio Arlanzón loopt de grote pelgrimsweg. Al in 1200 kwam er een eerste brug over de rivier, speciaal voor de pelgrims. En ook de parel van Burgos, de Santa Mariakathedraal, werd vanaf 1221 gebouwd ten behoeve van de pelgrims. De pelgrimsroute heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad. Als tussenstop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela krijgt Burgos jaarlijks massa’s pelgrims over de vloer. Vooral bij de kathedraal, waar gestempeld wordt, is het een komen en gaan. Veel pelgrims nemen in Burgos een rustdag en verkennen de stad.
Na Burgos wacht een zeer zwaar stuk, de eindeloze hoogvlakte van de Meseta.

hotel_button2009 Hotel Silken Gran Teatro

streep_verloop

Carrión de los CondesCarrion_de_los_Condes

inwoners: 2.302
qoute-brownCarrión de los Condes was vroeger het laatste stadje dat de pelgrims aandeden in Oud-Castilië, tegenwoordig ligt het opgeslokt in de regio Castilië y Leon. Het is een stadje dat een historische sfeer uitademt, mede dankzij zijn twee kerkjes uit de 12e eeuw. De iglesia Santa Maria del Camino heeft een portaal dat de legende van de honderden maagden voorstelt. De maagden zouden in Moorse handen vallen, maar werden gered door woedende stieren. De Santiagokerk, al sinds 1931 een Historisch Monument, is in 1849 volledig herbouwd na een aantal branden. Het fries bij de ingang heeft veel gebeeldhouwde figuren, die allerlei muziekinstrumenten bespelen en beroepen uitoefenen.
spanjemijnland | wegwijzer Camino

Aan de rand van het stadje, aan de andere kant van de rio Carrión, ligt het 11e eeuwse klooster San Zoilo, waar wij in 2013 hebben mogen overnachten. Het klooster is voor het grootste gedeelte omgetoverd in een luxe hotel en een klein gedeelte is tegenwoordig een museum. Het klooster is vernoemd naar de kluizenaar San Zoilo, zijn stoffelijke resten liggen ook hier bewaard. Het werd gesticht door Alfonso VI el Bravo van Castilië, die veel in zijn regeerperiode van 1072 tot 1109 heeft betekent voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Hij bouwde een brug bij Ponfarrada, onderkomens in O’Cebreiro in Galicië en in Burgos, maar het belangrijkste was dat hij de tol afschafte voor de pelgrims.
carrio-de-los-condes
Het klooster is geheel in platereske stijl en zoals de foto laat zien is er een kloostergang met mooie gewelven.

hotel_button2013 Monasterio de San Zoilo

streep_verloop

Carrizo de la RiberaCarrizo_de_la_Ribera

inwoners: 2.481
qoute-brownPosada del Marquis is een klein hotel in een historisch gebouw uit de 17e eeuw, dat vroeger een ziekenhuis was voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Aangrenzend aan de posada is een cisterciënzer klooster dat een belangrijke pleisterplaats was voor de pelgrims. Het is gesticht in 1176 door Doña Estefania Ramirez, echtgenote van graaf Ponce de Minerva. Het klooster is sinds 1974 een Nationaal Monument. Er verblijven momenteel nog 22 nonnen in het klooster en de gasten kunnen elke avond om 21.00 uur luisteren naar Gregoriaanse gezangen die de nonnen ten gehore brengen.
In 1697 werd het abdijpaleis er bij aan gebouwd, het gedeelte wat nu het hotel is. In 1947 is een groot gedeelte verwoest door een brand, maar de toenmalige eigenaars Jesús Velázquez-Duro en Maria Luz González-Regueral, de toenmalige tweede Marquesa de Santa María de Carrizo, hebben het direct laten restaureren. In 1950 was het weer in oude glorie hersteld en vanaf 1994 als Posada del Marquis in gebruik genomen.
Het hotel is een oase van rust, klein met maar 10 kamers, de kamers redelijk groot en comfortabel, mooie badkamer en een balkon met uitzicht op het klooster. Geen overdreven luxe, wel een goed ontbijt, maar in 2009 nog geen restaurant. Bijzonder leuk is dat we eerst werden rondgeleid door moeder-overste, alvorens we de sleutel van de kamer kregen.

Carrizo zelf is een kleine plaats met een paar winkels, bars en pensioenen. Moeder-overste had ons het advies om ’s avonds te gaan eten bij Restaurante “La Cabaña de Rapidín”, wat later een zeer goede tip bleek te zijn, heerlijk.
Carrizo-de-la-Ribera
De ‘kantine’ van het kloosterhotel. Hier wordt ‘s morgens nog steeds het brood gebakken……alleen al die lucht, hmmm.

hotel_button2009 La Posada del Marques

streep_verloop

CastrojerizCastrojeriz

inwoners: 853
spanjemijnland | wegwijzer Caminoqoute-brownHet Convento de San Anton de Castrojeriz is een voormalig klooster van de Orde van St. Antonius van het nabijgelegen dorpje Castrojeriz. Het werd opgericht door Alfonso VII in 1146 en had koninklijke bescherming. De nu verlaten gebouwen werden in de 14e eeuw gebouwd en deden dienst als ziekenhuis voor de pelgrims. Eigenlijk nu nog steeds, er is een kleine medische hulppost aanwezig.

In Castrojeriz zelf is nog het klooster van Santa Clara, gesticht door Alfonso X in de 14e eeuw. De Maria del Monzano is een kerk die gebouwd is tussen de 9e- en de 14e eeuw. Ook is er de San Juan Bautista, een gotisch kerk-fort uit de 13e eeuw, met een prachtig kloostergang in mudejarstijl. Het Palacio de Gutiérrez-Varona is een mooi voorbeeld van de renaissance.
san-anton

streep_verloop

Cervera de PisuergaCervera_de_Pisuerga

inwoners: 2.521
qoute-brownVanuit de Parador in Cervera de Pisuerga, 25 km te noorwesten van Aguilar, heb je een schitterend startpunt om de Reserva Nacional de Fuentas Carrionas te bezoeken. Een ruig gebied met de Fuentas Carriona (2487 m) als hoogste top. In dit gebied leeft nog de bruine beer en de wolf. De kans dat je ze ziet is zeer klein, aangezien ze banger zijn voor ons dan wij voor hun. De vogelliefhebbers kunnen zich hier helemaal uitleven, de havikarend, steenarend, grauwe kiekendief en diverse soorten gierenzijn hier met regelmaat te vinden.

Dat een foto uit een foldertje net zo mooi kan zijn als in het echt, bewijst de onderste foto die we zelf hebben genomen vanaf ons balkon met uitzicht op Embalse de la Requejada. Ze vroegen toen wel 25 euro extra voor een kamer met dit uitzicht, maar ja………..’s morgens wakker worden met dit uitzicht.
cervera-pisuerga

hotel_button2002 Parador Cervera de Pisuerga
2004 Parador Cervera de Pisuerga
2007 Parador Cervera de Pisuerga

streep_verloop

CistiernaCistierna

inwoners: 3.568
qoute-brownCistierna is een klein dorpje aan de voeten van de Cordillera Cantrabica. Het ligt aan de rio Esla, die hier behoorlijk woest is en zorgt voor het nodige toerisme. Vooral in de weekenden komen veel kajakvaarders om hier de rivier af te dalen. De meest ingrijpende dag in de geschiedenis van dit 500 mensen tellende dorp is 11 augustus 1894. Toen werd hier een spoorlijn aangelegd voor de steenkoolmijnen Hulleras en Sabero, die aan het eind van de 19e eeuw hier nog enige welvaart bracht. TranscantabricoHet was ook nodig, het dorp telde toen nog maar ongeveer 200 inwoners. Na de sluiting van deze mijnen in 1991 is het inwonersaantal al weer gezakt met 30%. De trein en zijn vervlogen tijd zijn sinds 2009 te bewonderen in het aanwezige spoorwegmuseum.
Tegenwoordig wordt de spoorlijn o.a. gebruikt voor de El Transcantabrico. Een super-de-luxe treinreis door het noorden van Spanje. Mooi én duur. Voorbeeld, een suite voor 7 nachten in 2016 ongeveer € 4500,00, euhh….per persoon.

streep_verloop

Ciudad RodrigoCiudad_Rodrigo

inwoners: 13.503
spanjemijnland | wegwijzer Caminoqoute-brownDe stad draagt de naam van zijn stichter Graaf Rodrigo González Girón die in 1110 de stad bouwde op de plek van een oude Keltische nederzetting met de naam Mirobriga. Koning Ferdinand II liet in 1165 beginnen aan de bouw van de kathedraal en in 1175 was Ciudad Rodrigo al een bischopszetel. De Catedral de Santa Maria heeft nog een portaal uit deze periode, maar ook een portaal uit de 13e eeuw. Ook liet de koning de oude Romeinse brug over de rio Agueda herstellen en de stad voorzien van een 2 kilometer lange verdedigingsmuur, waarvan nog enkele resten bewaard zijn gebleven. De muur met zijn 7 toeganspoorten was ook nodig, gezien het een grensplaats is met Portugal. Niet dat het altijd geholpen heeft, want in 1384 is het enige tijd Portugees geweest.
Het kasteel werd gebouwd door Enrique II de Trastámara in 1372, tegenwoordig is een gedeelte hievan een Parador Nacional gevestigd. Op het Plaza Mayor staat het prachtige stadhuis uit de 16e eeuw en helaas veel geparkeerde auto’s.
Ciudad bereikte in de 15e- en 16e eeuw haar hoogtepunt. Vele monumenten als paleizen, herenhuizen en kerken werden in die periode gebouwd. Veel zijn er gelukkig bewaard gebleven.
cuidad-rodrigo
Op de Plaza Mayor staat het Hospederia Audiencia Real, waar we twee keer hebben geslapen. Met het mooiste balkon heb je achter het glas ’s morgens, als de stad ontwaakt, een prachtig schouwspel. De Hospederia heeft geen restaurant en/of ontbijt, maar ’s morgens ontbijten bij Maria in het café wat precies onder het hotel ligt, is een meer dan prima optie.

hotel_button2005 Hospederia Audiencia Real
2006 Hospederia Audiencia Real

streep_verloop

CocaCoca

inwoners: 2.034
qoute-brownCoca ligt vermoedelijk op de plaats van Cauca, een Keltische nederzetting die in 151 voor Christus door de Romeinse veldheer Lucullus werd verwoest. Van de oude Romeinse nederzetting, waar de latere keizer van het Oostromeinse rijk, Theodosius I, werd geboren, is niets overgebleven.
cocaCoca was de stad van de Fonseca’s, een zeer bekende Castiliaanse adellijke familie uit de late middeleeuwen en de renaissance. In de iglesia Santa Maria Maggiore zijn veel leden van de Fonseca familie begraven.

Eén van hun de aartsbisschop van Sevilla, Alonso I de Fonseca, kreeg van koning Juan II van Castilië in 1453 toestemming om hier een burcht te bouwen. De meer dan 500 meter lange gracht en de ring van drie muren hebben het kasteel altijd weten te beschermen tot 1808 toen Napoleon als eerste buitenstaander de burcht kon veroveren. De stad werd geplunderd, het gemeentearchief verbrand, het klooster van de Franciscanen verwoest en bij het verlaten van het kasteel werd een gedeelte van de uitgang vernield.
Het is één van de mooiste kastelen van het land en een fraai voorbeeld van de mudéjar bouwstijl. Sinds 1931 is het kasteel van Coca een Nationaal Monument.

streep_verloop

CovarrubiasCovarrubias

inwoners: 603
qoute-brownAls je door de mooie 16e eeuwse poort Covarrubias binnenloopt zie je en voel je het meteen, echt zo’n klein dorpje dat haar oude tradities en identiteit heeft weten te behouden. Het ligt aan de oevers van de Rio Arlanza en dankt haar naam aan de rode kleur van de grotten die hier in de omgeving zijn. Er zijn nog overblijfselen van de oude verdedigingsmuur te zien en de straten staan vol met de typische houten vakwerkhuizen met arcades. Al met al een mooi voorbeeld van de oude Castiliaanse stedenbouw. De Torreón Fernán González, ook bekend als “de Doña Urraca”, is een Mozarabisch toren uit de late 10e eeuw en de enige in zijn soort in Spanje. Een van de mooiste vakwerkhuizen is Casa Doña Sancha, gebouwd in de 15e eeuw. Het staat op het gelijknamige pleintje vlakbij Torreón Fernán González.
In het dorp is nog een andere kerk te bewonderen, de Iglesia Parroquial de Santo Tomás. Hoewel hij in de 12e eeuw is gebouwd, is het meeste wat we nu nog kunnen zien uit de 15e eeuw.

Een aparte vermelding verdient de Colegiata de San Cosme y San Damián de Covarrubias uit de 10e eeuw. Deze laat zien hoe belangrijk Covarrubias vroeger is geweest en is zeker een bezoek waard. Fernán Gonzáles, de eerste onafhankelijke graaf van Castilië en dus eigenlijk ook de oervader van Castilië ligt hier samen met zijn echtgenote Sancha begraven. In de 10e eeuw verzamelde hij een groot aantal edelen om samen de strijd aan te gaan tegen de Moren. Hierdoor maakte hij Castilië zo sterk dat het later als koninkrijk een belangrijke rol kreeg in het ineengesmolten Spanje zoals we dat nu kennen. Verder liggen er in de voormalige kerk de resten van drie prinsessen, waaronder de Noorse prinses Cristina die getrouwd is geweest met Don Felipe, een broer van Alfonso X van Castilië. Haar sarcofaag is uit de 4e eeuw.
covarrubias
Een aantal jaren geleden hadden we geprobeerd om bij Hotel Arlanza een overnachting te boeken, maar het hotel was helaas gesloten. Jammer, want het ligt prachtig middenin het dorp aan de Plaza Doña Urraca. Een aantal jaren later weer geprobeerd en wat blijkt, het hotel heeft een nieuwe naam, Hotel Nueva Arlanza, een nieuwe eigenaar en is helemaal gerenoveerd. We kregen een prima kamer aan de voorzijde en is ons zeer goed bevallen.

Houd er rekening mee dat Covarrubias in het weekend behoorlijk druk kan zijn en een parkeerplaats moeilijk te vinden is.

hotel_button2010 Hotel Nuevo Arlanza

streep_verloop

FrómistaFromista

inwoners: 832
spanjemijnland | wegwijzer Caminoqoute-brownDe naam Frómista is afgeleid van het romeinse Frumenta, wat duidt op vruchtbare gronden.
Frómista is een belangrijke halteplaats voor de pelgrims. Er staan 3 kerken, maar het meest bekend én beroemd is de iglesia de San Martin, een romaans kerkje waarvan de bouw begon in 1035. Het was een onderdeel van een Benedictijner klooster dat werd opgericht door Doña Mayor, Gravin van Castilië. Het is het zuiverste en meest representatieve romaanse gebouw van de provincie Palencia. De kerk is onlangs met Europese subsidie prachtig gerestaureerd en heeft aan de buitenkant maar liefst 350 kraagstenen. Deze stellen allerlei vreemde dieren en menselijke figuren voor. Je ziet ze wel vaker maar niet in deze aantallen.fromista

In de 15e eeuw was er groot aantal Joodse bewoners in Frómista, zo’n 200 gezinnen met 1000 mensen, op een totaal van 4000 inwoners. Mede dankzij deze gemeenschap was Frómista een welvarende stad, maar hieraan kwam in 1492 abrupt een eind door de jodenvervolging in Spanje. Mede door het vertrek van de joodse bevolking, de pest en andere rampen raakte de stad in verval in de daarop volgende eeuwen. In het begin van de 17e eeuw waren er nog 500 inwoners over en in het midden van de 18e eeuw nog maar 250. Het herstel kwam in 1773 toen het Canal de Castilla werd aangelegd. Het werd gebruikt voor transport, irrigatie en zorgde voor de opkomst van de hier veel aanwezige meelfabrieken. We zitten hier tenslotte in de graanschuur van Spanje.

De iglesia San Pedro uit de 15e eeuw en is een smeltkroes van stijlen, romaans, gotiek, renaissance en barok, allemaal in hetzelfde gebouw. Er is ook nog de gotische kerk van Santa Maria del Castillo uit de 15e eeuw. De kerk werd bekend omdat er in 1980 een altaarstuk werd gestolen dat een jaar later in Brussel werd terug gevonden.

 

streep_verloop

Hospital de ÓrbigoHospital_Orbigo

inwoners: 1.003
spanjemijnland | wegwijzer Caminoqoute-brownHet meest in het oog vallend van Hospital de Órbigo is zijn 200 meter lange brug met 18 bogen over de rio Órbigo. Gebouwd in het jaar 600, verbouwd in de 13e eeuw, en al eeuwen lang de verbinding naar de stad voor de miljoenen pelgrims die hier over de oude wandelpaden lopen.
Er is een leuke legende verbonden aan de brug. Op de brug staan 2 zuiltjes die doen herinneren aan het jaar 1434. Ridder Hidalgo Suero de Quinones had een belofte gedaan om een ijzeren halsband om zijn nek te dragen. Deze gelofte deed hij om het hart te veroveren van een mooie adelijke vrouw. Maar na 7 jaren wilde hij van deze gelofte af, maar dit kon alleen als hij hier iets tegenover stelde. Dit deed hij door 30 dagen lang elke ridder die de brug passeerde te bevechten middels een steekspel met lansen. En ja, het lukte. Maar liefst 19 ridders versloeg hij en er werden 180 lansen gebroken. De halsband kon af, hij pelgrimeerde zelf naar Santiago en schonk de kathedraal van Santiago de Compostela een gouden halsband die om het hoofd van Jacobus werd gehangen. Deze halsband is tot op de dag van vandaag daar nog steeds te bewonderen. De bevolking herdenkt dit mooie verhaal door elk jaar een middeleeuws toernooi te organiseren, uiteraard op de brug.

De stad heeft zijn naam te danken aan het ziekenhuis wat hier stond en was opgericht door de Militaire Orde van de Ridders van Sint Jan van Jeruzalem. Uit dezelfde periode is ook het kleine kerkje de iglesia de San Juan Bautista gelegen in het centrum naast het stadhuis. Boven de toegangsdeur prijkt het embleem van de orde, het Maltezer Kruis.

streep_verloop

La AlbercaLa_Alberca

inwoners: 1.192
qoute-brownMede doordat het dorpje La Albarca als eerste in 1940 werd geplaatst op de lijst van Monumento Histórico Artístico, heeft het zijn oude karakter weten te behouden. Het is een mooi en zeer geliefd dorp voor een bezoek en in het weekend is het hier een drukte van belang met dagjesmensen. In het centrum van de stad ligt het gezellige Plaza Mayor met het stadhuis en een fontein met kruis uit de 18e eeuw. De vakwerkhuizen hebben balkons met fleurige bloembakken en zuilengalerijen met daaronder enkele terrasjes. Niet vreemd kijken als je een varken los in de straten ziet lopen. Het is een traditie dat hij gevoed wordt door alle bewoners van de stad, wordt gezegend op 13 en verloot bij de toegangspoort op 17 januari. De opbrengst gaat naar het broederschap van San Anton, waarvan de naamgever San Antonio Abad patroonheilige is van de dieren.
la-albarca

Foto: Luis Daniel Carbia Cabeza

De Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción werd gebouwd in de 18e eeuw op de resten van een voormalige kerk waarvan alleen de toren bewaard is gebleven. Het heeft een neo-klassieke stijl met hier en daar wat details in barok.
Van de Ermita de San Marcos, die ook werd gebouwd in de 18e eeuw, is niet veel over, maar het ligt op een heuvel en biedt een schitterend uitzicht over de omgeving en Peña de Francia. De Ermita del Humilladero is iets ouder en werd gebouwd in 1678. De Ermita de San Antonio is uit dezelfde periode als de Ermita del Humilladero en gewijd aan de heilige die ook in de processie wordt gedragen.

streep_verloop

Las Médulas

qoute-brownIn de bergen ten westen van Ponferrade liggen de oude goudmijnen van de Romeinen, Las Médulas. Het is een vreemd, mysterieus, maar spectaculair landschap dat sinds 1997 op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO staat. De rode kliffen zijn het resultaat van de Romeinse techniek, de Ruina Montium. Er werden tunnels gegraven die vervolgens werden gevuld met water. De druk van het water deed de bergen in elkaar storten en de stenen verpulveren. Het gruis werd opgevangen en het goud eruit gedolven. Aangenomen wordt dat het gevaarlijke werk niet door de Romeinen zelf, maar door duizenden slaven werd verricht. Maar volgens de Romeinse geschriften was het de plaatselijke bevolking zelf die gewoon werd betaald door de arbeid. Om het water aan te voeren, grotendeels uit de bergen van de Sierra de la Cabrera, werden er grote kanalen en dammen aangelegd. 200 miljoen kubieke meter aarde werden op deze manier verwijderd en na 200 jaar goudwinning werd dit gebied zo achtergelaten. Na honderden jaren heeft de erosie voor de oranje/bruine kleur gezorgd.
Je kunt er verschillende wandelingen maken, de paden zijn redelijk tot goed en de toegang is gratis. Heb je geen zin of tijd voor een wandeling, dan heb je het mooiste uitzicht vanaf de Mirador de Orrelán, iets ten oosten van Las Médulas bij het dorpje Orrelán.
las-mudelas

streep_verloop

LeónLeon

inwoners: 130.601
qoute-brownAl in de Romeinse tijd vormde de plaats een strategisch punt aan de samenvloeiing van de rivieren de Bernesga en de Torio. De naam van het Romeinse kamp (Legio Septima, het zevende legioen) werd in de loop der jaren verbasterd tot León. Het is in de 8e eeuw een korte tijd in de handen geweest van de Moren, maar in 915 werd het de hoofdstad van het koninkrijk León. In het begin van de 10e eeuw werd León de residentie van de koningen van Asturië en daarmee de hoofdstad van het toenmalige christelijk Spanje.
leon-kathedraal
Uit de bloeitijd van León zijn de drie belangrijkste historische monumenten van de stad, de kathedraal Santa Maria de Regla, de Real Basflica de San Isidoro en het Antiguo Monasterio de San Marcos. De bouw van de kathedraal begon omstreeks 1205 en was twee eeuwen later voltooid. De gevel met drie schitterend versierde portalen en twee machtige torens valt al van verre op. De prachtige gebrandschilderde ramen van het gebouw zijn ronduit indrukwekkend. De basiliek werd in de 12e eeuw voltooid. Aanvankelijk diende deze als grafkerk voor het gebeente van de in 636 gestorven heilige lsidoro, die bisschop van Sevilla was geweest. Later zijn in de basiliek vele koningen begraven. Het Bisschoppelijke Paleis staat tegenover de kathedraal aan de ander kant van de weg.
Het belangrijkste gebouw van de stad, afgezien van de kathedraal, is de Colegiata de San Isidoro. Er is een aparte ingang naar het romaanse Panteón Real, in dit Koninklijke Pantheon vindt je de laatste rustplaatsen van ruim twintig vorsten. Het werd gebouwd als grafkerk voor de in 636 gestorven heilige lsidoro, die bisschop van Sevilla was geweest. Het is versierd met gebeeldhouwde kapitelen en 12e-eeuwse fresco’s die tal van bijbelse, mythische en middeleeuwse taferelen uitbeelden.

De stad heeft een groot aantal restaurants, bars en terrasjes waar je heerlijke tapas kunt bestellen. Vooral op het Plaza de San Martín kun je ’s avonds moeilijk kiezen uit het grootse aanbod. Het Plaza del Grano ligt een beetje uit het centrum, maar de paar minuten lopen wordt beloond met een plein dat nagenoeg niet veranderd is sinds middeleeuwen. Op de naam na, het heette vroeger Plaza de Santa María del Camino, vernoemd naar het romaans kerkje uit de 11e eeuw dat hier op het plein staat. Om het nog ingewikkelder te maken, de plaatselijke bevolking noemt de kerk Iglesia de Nuestra señora del Mercado.
Grano
credencialOveral zie je hier pelgrims lopen op weg naar Santaiago de Compostela, die bij de kathedraal hun Credencial del Peregrino (pelgrimspaspoort) laten afstempelen. De credencial wordt onderweg langs de route afgestempeld in kerken, albergues en refugio’s of kloosters. Met dit document kunnen de pelgrims bewijzen waar ze zijn geweest en dat ze minimaal de laatste 100 kilometer van de route hebben gelopen (of 200 kilometer gefietst) om dan uiteindelijk hun oorkonde, de felbegeerde Compostela, te krijgen in Santiago. Mede dankzij de pelgrims heeft de stad een groot aantal hotel, hostals en herbergen.

Het Monasterio de San Marcos is één van de mooiste Paradores Nacional in Spanje, maar na een overnachting in 2003 hebben we na een heftige woordenwisseling over de rekening ons voorgenomen nooit meer te slapen in deze overigens prachtige Parador. Het oude klooster werd gebouwd tussen 1513 en 1549 en was een thuisbasis van de Ridderorde van Santiago, die als taak had het beschermen van de pelgrims. De prachtige platereske gevel staat vol met beelden van koningen, keizers en christelijke figuren.
marcos-leon
Bij een volgende bezoek kozen we voor Hotel Plaza Mayor en hebben inmiddels al twee keer dit hotel aangedaan. Het is goedkoper dan de Parador en het ligt in het centrum van de historische binnenstad. Beide keren gevraagd om een kamer aan de voorkant met uitzicht op de Plaza Mayor en het oude stadhuis van Leon. Een prachtig plein dat nog steeds het karakter heeft van een traditioneel Castilliaans stadsplein. De laatste keer dat we León als overnachtingsplaats hebben aangedaan kozen we voor het kleine, maar leuke hotel Q!H Centro León. Vanuit je kamer kun je vanaf het (kleine) balkon de kathedraal zowat aanraken. Onder in de cafetaria is het ontbijt prima en voor een zeer aantrekkelijke prijs. Aan de overkant van de straat hebben ze een garagebox voor de auto, wat in een toeristische stad als León wel gemakkelijk is.

hotel_button2002 Parador Leon
2007 NH Plaza Mayor
2008 NH Plaza Mayor
2015 Hotel Q!H Centro León

streep_verloop

LermaLerma

inwoners: 2.848
qoute-brownLerma is een mooi klein plaatsje met een rijke historie, mooie palacio’s, een kasteel en gezellige kleine straatjes en is een goede uitvalbasis naar Burgos, Covarrubias, Santo Domingo de Silos en nog meer.
Binnenkomend door de oude stadspoort Arco de la Cárcel, kom je door de Calle Mayor vanzelf op het Plaza Mayor met recht het kleinere Plaza San Blas. Hier zie je de mooie gevel van het 17e eeuwse Dominicaner nonnenklooster Convento de San Blas.
Toen wij in 2002 bij toeval het plaatsje binnenreden om een kopje koffie te gaan drinken, viel ons oog op een een grootschalige verbouwing van het Palacio Ducal van de graaf van Lerma, Francisco Gómez de Sandoval y Rojas. Een minister en gunsteling van Filips III, die omstreeks 1600 dit liet bouwen als zomerpaleis voor zijn koning. Nadien bleek de hertog toch ook zeer goed voor zichzelf te zorgen.
lerma
Na een bezoek aan de plaatselijke uitbater, gelegen aan het grote plein, toch maar even kijken bij dit mooie gebouw waar druk aan werd gewerkt. Tot onze verbazing vermeldde en groot bord dat het paleis werd omgebouwd, voor meer dan een miljard (toen nog) pesetas, tot een Parador Nacional. Toen al werd de afspraak gemaakt om hier een keer terug te komen. Intussen hebben we hier 2 keer mogen slapen en kunnen we stellen dat het één van de beste Paradores is die wij inmiddels hebben gebruikt voor een overnachting in luxe.

Op het Plaza de Santa Clara ligt het Colegiata de San Pedro, het werd gebouwd in de 17e eeuw. Waarschijnlijk heeft Rome er veel mee te maken gehad want overal kom je het pauselijk embleem tegen. Tussen het klooster en de kerk, achter de arcades, is
El Mirador de los Arcos met een prachtig uitzicht over de omgeving. In het midden van het pleintje een graftombe van Jerónimo Merino Cob “El Cura Merino”, een beroemd held uit de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

hotel_button2004 Parador Lerma
2006 Parador Lerma

streep_verloop

Manjarín

inwoners: 1 (Tomás)
spanjemijnland | wegwijzer Caminoqoute-brownBij de refugio in Manjarín, waar pelgrims kunnen overnachten, staat een opmerkelijke bord met afstanden naar verschillende steden. Mexico 9376 km, Jeruzalem 5000 km, Rome 2475 km, aha Santiago de Compostela, nog maar 222 km lopen……opbeurend want je bent dan net Cruz de Ferro voorbij, het hoogste punt van de Camino Santiago de Compostela. Hier laten pelgrims op 1504 meter een van huis meegenomen steen (of iets anders) achter, waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen.
Manjarín was onbewoond in het midden van de 20e eeuw, maar sinds 1993 is het Tomás Martínez de Paz die als een ware tempelridder in Manjarín een refugio leidt, compleet met een winkeltje met allerlei spulletjes die pelgrims kunnen gebruiken.
manjarin
Het is een ongelooflijke bende met oude huisjes, oude schuurtjes en zelfs oude caravans. Geen stromend water, geen douche, geen gas, geen electriciteit en zelfs geen toiletten maar latrines. Tomás ziet het als een ware roeping om zich in te zetten voor de Camino.

streep_verloop

Medina de PomarMedina_de_Pomar

inwoners: 6.050
qoute-brownMedina de Pomar maakt deel uit van de Comarca van Las Merindades, een gebied ten noorden van Burgos met de rivieren Nela, Trueba en salon, de steile hellingen van de Tesla en de dennenbossen van Losa.

De stad heeft nog middeleeuwse straatjes, stadspoorten en een groot kloostercomplex uit de periode dat het nog Medina de Castella Veteris heette. Zijn huidige naam kreeg het in de 12 eeuw, ten tijde van de Reconquista. Naast de oude verdedigingsmuur zijn er een aantal kerken, de gotische kerk van Nuestra Señora del Rosario, met een orgel uit 1770 en de iglesia Santa Cruz uit de 13e eeuw. Uit de 14e eeuw zijn het klooster van Santa Clara het hospitaal van Veracruz en de met kantelen afgewerkte torens van het Alcazar de los Velasco. Het kasteel werd gebouwd door de machtige familie Velasco, onder het bewind van koning Hendrik II. Binnen zijn er ruïnes van een paleis met mudéjar-pleisterwerk en Arabische inscripties.
Medina de Pomar is een geliefde plaats van vele Basken die hier een vakantiehuis hebben. Op de gezellige Plaza Mayor staat het 19e eeuwse stadhuis, gebouwd op de plek van een eerdere uit de 1533 en een iets latere uit 1780.

Erg trots zijn de inwoners van Medina de Pomar op een verhaal over het bezoek van Karel V. Op het laatst van zijn zijn dagen trok Karel door zijn geliefde Spanje, een reis van 700 kilometer, populair gezegd een afscheidsrondje. Op weg naar het klooster van Yuste, waar de keizer zijn laatste dagen wilde slijten, kwam hij ook langs Medina. Het verhaal vertelt dat hij hier een dag langer verbleef omdat het eten hier zo lekker was. Zo lekker dat hij veel te veel at en zijn maag totaal van streek was. Van narigheid moest hij hier een dag extra blijven, maar het zegt wel iets over de kwaliteit van het eten hier. Het huis waar hij verbleef, Casa del Arco de la Cadena, is er nog steeds, maar helaas voor publiek gesloten.

hotel_button2006 Hotel Ciudad De Medina

streep_verloop

Medina de RiosecoMedina_de_Rioseco

inwoners: 4.938
qoute-brownJaime de la Fuente, pastoor van de Spaanse gemeente Medina de Rioseco, verbindt bruidsparen pas in de echt tegen betaling van een “Waarborg” van 100 Euro. Het paar ontvangt deze waarborg pas terug als hun familieleden bij het verlaten van de kerk niet met rijst gooien. “Ik heb 29 jaar lang rijst voor de kerkdeuren weggeveegd. Nu heb ik er genoeg van”, zegt de dorpspastoor uit de gemeente bij Valladolid volgens een bericht in de krant “El Pais”. Bij vele huwelijken werd er tot 30 kg rijst bijeengeveegd. In zijn dorp staat de geestelijke bekend voor zijn strengheid. Meerdere koppels weigerde hij te trouwen omdat hun ouders niet regelmatig naar de kerk gingen. Een bruid schold hij uit voor de verzamelde gemeente, nadat zij 10 minuten te laat op haar huwelijk arriveerde. Die Jaime toch.

streep_verloop

Miranda del CastañarMiranda_del_Castanar

inwoners: 486
qoute-brownIn Miranda del Casteñar heeft de tijd stilgestaan. Vrouwen en mannen apart op het dorpsplein. Hier wordt de ezel nog volop gebruikt, waar op de meeste andere plekken in Spanje de BMW en Jeep’s hun voorganger haast volledig hebben verdrongen. Dit soort plaatsjes kom je steeds minder vaak tegen. Begrijpelijk, maar jammer.
miranda

streep_verloop

MolinasecaMolinaseca

inwoners: 895

molinaseca

 

hotel_button2011 Hostal Casa el Palacio

streep_verloop

Montenegro de CamerosMontenegro_Cameros

inwoners: 99
qoute-brownHet kleine agrarische dorpje Montenegro de Cameros is omgeven door mooie groene heuvels. Het gothische parochiekerkje pakt uit met een 13e eeuws beeld van de Witte Maagd. Er wonen net geen 100 mensen in Montenegro, 99 dus.

streep_verloop

Montes de OcaMontes_de_Oca

inwoners: 130
qoute-brownWe bevinden ons in het pelgrimsgebied. Hier lopen de pelgrims naar Santiago de Compostela. Voor de middeleeuwse pelgrims een extra gevreesd traject, vanwege het moeilijk begaanbare terrein, het barre klimaat en de vele struikrovers.

streep_verloop

Muelas del PanMuelas_del_Pan

inwoners: 734

 

streep_verloop

Navarredondo de GredosNavarredonda_de_Gredos

inwoners: 467

 

streep_verloop

Embalse de Cazalla

qoute-brown17 kilometer naar het zuidoosten van La Puebla de Cazalla, is de rivier Corbones afgedamd waardoor het stuwmeer van Cazalla is ontstaan. De stuwdam is gebouwd in 1994, speciaal voor irrigatie in dit droge deel van Spanje. In de omgeving zijn nu enkele campings en veel faciliteiten voor watersport.

 

 

streep_verloop

OñaOna

inwoners: 1.124
qoute-brownHet kleine plaatsje Oña ligt aan de fraaie weg N-232, die Santander met Logrono verbindt, in het noorden van de provincie Burgos. Belangrijkste bezienswaardigheid is het beroemde benedictijnenklooster San Salvador, dat in de 11e eeuw werd gesticht. De kerk heeft een rijk interieur, waaronder een gestoelte uit de 15e eeuw, talrijke koningsgraven en een Romaans Christusbeeld uit de 12e eeuw. Interessant sacristiemuseum, met een lieflijke madonna (17e eeuw); eveneens gotische kruisgang (17e eeuw). ————————– Oña is een oude residentieplaats van de graven van Castilië. Het heeft een over drie niveaus verdeeld plaza mayor. De kloosterkerk San Salvador (1011) heeft tombes van de stichters van het graafschap, waar ooit later het machtige koninkrijk zou ontstaan. ———————- Een opmerkelijke dorp sinds de tijden van Fernán González. Het dorp onder de bescherming van het klooster van San Salvador en de genade van de vorsten. De boog van Estrella, de versterkte muren, en de kerk van San Juan, en wat je mag missen is de kerk van San Salvador, die nog enkele romaanse ramen, en een Gothic-Mudejar boog heeft. Het interieur is rijkelijk versierd, speciaal is het koninklijke pantheon. Historische spelen genaamd “El Cronicón de Ona” trekken veel toeristen in de zomer. Het klooster uit de16e eeuw werd opgericht door Juan de Colonia.

streep_verloop

Oseja de Sajambre

inwoners: 282

streep_verloop

Palacios del Sil

inwoners: 1.139
Veel plaatjes hebben een naam die eindigt op del Sil, wanwege de rivier Rio Sil die hier met z’n lengte van 225 km, door dit gebied stroomt. Het is een zijtak van de rivier Miño en stroomt door de provincies León en Ourense. De grootste stad waar de rivier doorheen stroomt is Ponferrada. De bron van de Rio Sil ligt in de Cantabrische bergen.

streep_verloop

PalenciaPalencia

inwoners: 80.649
qoute-brownDe oude stad Palencia, het ‘Pallatia’ van de Vakkaeërs is hoofdstad van de gelijknamige provincie en bisschopszetel. De stad ligt tussen Burgos en Valladolid op de Meseta (hoogvlakte) van Oud-Castilië, aan de linkeroever van de Rio Carrion. GESCHIEDENIS. – De bloeitijd van de stad lag in de 12de eeuw, toen de Castiliaanse koningen en Cortes hier zetelden In de 13de eeuw stichtte Alfonso VIII hier de eerste universiteit van Spanje. BEZIENSWAARDIGHEDEN. – Hoofdstraat van Palencia is de Calle Mayor, die van noord naar zuid door de stad loopt. Ten westen hiervan staat op de kleine Plaza de San Antolin de kathedraal (San Antolin), een van de mooiste laat-gotische kerken van Spanje (1321-1516); de onvol tooide zuidtoren biedt een mooi ver gezicht. Interessant zijn de portalen: de Puerta del Obispo (15e eeuw) van Diego Hurtado de Mendoza; en de Puerto de los Novios (16e eeuw); verder bij de linker dwarsbeuk de platereske Puerta de los Reyes, met beeldhouwwerken. In het INTERIEUR (130 m lang, 28 m hoog) mooi beeldhouwwerk van Simon von Köln en Gil de Siloe. Evenals een platereske trap naar de crypte. Capllla blayor met mooi reja uit 1520 en prachtig plateresk hoogaltaar evenals twaalf schilderijen van Juan de Fiandes; in de Capilla Mayor Vieja de grafmonumenten van Inés de Osorio (1492) en van de koningin Urraca van Navarra (12e eeuw). Het Trascoro, dat met een laat-gotisch reliëf- en beeld-houwwerk versierd is, een altaarbeeld van Juan de Holanda (1505). – In de zuidelijke dwarsbeuk een interessant uurwerk. In de Capilla del Sagrario een plateresk retabel (16e eeuw). – In de schatkamer o.a. een zilveren Custodia van Juan de Benavene (16e eeuw), en een schilderij van Lucas Cranach, een portret van Karel V. ———————— De oude stad Palencia, het ‘Pallatia’ van de Vakkaeërs is hoofdstad van de gelijknamige provincie en bisschopszetel. De stad ligt tussen Burgos en Valladolid op de Meseta (hoogvlakte) van Oud-Castilië, aan de linkeroever van de Rio Carrion. De bloeitijd van de stad lag in de 12e eeuw, toen de Castiliaanse koningin en Cortes hier zetelden In de 13e eeuw stichtte Alfonso Vlll hier de eerste universiteit van Spanje. De belangrijkste straat van Palencia is de Calle Mayor, die van noord naar zuid door de stad loopt. Ten westen hiervan staat op de kleine Plaza de San Antolin de kathedraal, een van de mooiste laat-gotische kerken van Spanje (1321-1516). De onvoltooide zuidtoren biedt een mooi vergezicht. Interessant zijn de portalen: de Puerta del Obispo (15e eeuw) van Diego Hurtado de Mendoza en de Puerto de los Novios (16e eeuw); verder bij de linker dwarsbeuk de platereske Puerta de los Reyes, met beeldhouwwerken.

hotel_button2010 Castilla Vieja

streep_verloop

PeñafielPenafiel

inwoners: 5.578

 

streep_verloop

Peñaranda de DueroPenaranda_de_Duero

inwoners: 569

 

streep_verloop

PonferradaPonferrada

inwoners: 68.121
qoute-brownPonferrada is een groezilige mijnbouwstad. Het enige historische monument van belang is, is het twaalfde eeuwse kasteel van de Tempeliers.

 

ponferrada

streep_verloop

Posada de Valdeon

inwoners: 481

streep_verloop

Poza de Sal

inwoners: 351
qoute-brownPoza de la Sal heeft een gezellige Plaza Mayor, misschien wel een goede lokatie voor een cortado. De afdaling naar Poza de la Sal moet spectaculair zijn, over een zeer fraaie slingerweg door een zeer ruig en woest landschap dat vol staat met oude kastelen, kloosters, kerken en restantanten van oude huizen.
Poza-de-sal

streep_verloop

Puebla de SanabriaPuebla_Sanabria

inwoners: 1.541
qoute-brownWe rijden nu in het hart van Sanabria, een zeer aantrekkelijke streek rondom het Lago de Sanabria. Hier ligt ook het aardige bergdorp Puebla de Sanabria met een mooi kasteel en een romaanse kerk. —————– Dit bergdorp ligt op een hoogte van 960m in de streek Sanabria, regio Castilla – León. Sanabria is een mooie streek rondom het grootste natuurlijke meer van Spanje, Lago de Sanabria. Dit is gevormd in de ijstijd. Het is 3.5 km lang en 2 km breed. In het meer wordt volop gevist. In juli zijn hier belangrijke kanowedstrijden. De streek Sanabria is voornamelijk een natuurreservaat. Het is 22.000ha groot. Noordelijk van het meer ligt de Sierra Cabrera, geitenhoeder, met toppen tot 2000 m. Het gebergte van Noord-Spanje, de Cordillera Cantabrica eindigt hier met de Sierra Cabrera en snijdt Galicië van centraal Spanje af.
puebla-sanabria
In het dorp zelf, Puebla de Sanabria, staat een mooie Romaanse parochiekerk uit de 12e eeuw. De ronde boog van het hoofdportaal wordt aan beide zijden gedragen door gestalten, die functioneren als zuilen. De omlijsting van de deur is een spitsboog. De doopvont in de kerk is uit de 13e eeuw. Tegen de kerk is een barokkapel gebouwd. Het kasteel in Pueblo Sanabria ligt op het hoogste punt van het dorp en is gebouwd door Rodrigo de Pimentel in de 15e eeuw. Het verkeert nog in goede staat. De verdedigingstoren of donjon, genoemd El Macho, beheerst het stadje. Men heeft vanhier een mooi uitzicht op de omgeving en op de bergen. Er is nu een openbare bibliotheek in gevestigd. Bezichtiging verder verdienen de Casa Consistorial, de Ermita de San Cayetano en de 14e eeuwse ommuring met loopgangen. Aan het pleintje naast het kasteel ligt de parochiekerk. Een steile straat loopt vanhier omlaag naar de benedenstad. We zien er huizen met overhangende balkons en daklijsten.

hotel_button2013 Parador Puebla de Sanabria

streep_verloop

RiañoRiano

inwoners: 532
qoute-brownHet échte dorp Riaño (1125m) ligt op de bodem van het stuwmeer. Niet de gehele bevolking van Riaño was het met de beslissing eens en zo gebeurde het dat de laatste bewoners er in 1987 door de Guardia Civil zijn uitgemept om ruimte te maken voor de aanleg van het meer, dat nota bene met EU subsidie voor regionale ontwikkeling zou zijn aangelegd. Lang leve de EU, zullen we maar zeggen! En zo liggen onder de hemelsblauwe watervlakte de herinneringen van 800 mensen. De kerk, het café, het winkeltje, de huizen. Maar……..er kwam een nieuw Riaño en er bleef zelfs een oud kerkje met een ooievaarsnest bespaard.
riano

streep_verloop

SahagúnSahagun

inwoners: 2.791
qoute-brownSahagun is een stad gelegen ten zuidoosten van de provincie León in het noord-westen van de autonome gemeenschap van Castilla y Leon. Het ligt tussen de rivieren Cea en Valderaduey, in het natuurgebied Tierra de Campos. Sehagun heeft een lange geschiedenis en dat is te zien aan haar monumenten en gebouwen van belang. Tot de meest representatieve monumenten zijn de kerk van San Lorenzo, de kerk van San Tirso, het Heiligdom van de Pelgrim en de ruïnes van het koninklijk klooster van San Benito. We zullen ongetwijfeld wel weer pelgrims tegenkomen, die onderweg zijn naar Santiago de Compostela, aangezien Sahagun een halteplaats is.

hotel_button2009 Hotel Puerta de Sahagun

streep_verloop

SalamancaSalamanca

inwoners: 149.528
qoute-brownDe van oudsher beroemde Spaanse universiteitsstad Salamanca, hoofdstad van de gelijknamige provincie en bisschopszetel, ligt in het zuidelijke deel van de Westspaanse streek Leon, op een kale hoogvlakte aan de rechteroever van de Rio Tormes. De gehele stad werd om haar rijkdom aan oude gebouwen, waaronder zich zeer fraaie voorbeelden van de platereske stijl bevinden, tot nationaal monument verklaard. Het klimaat is zeer extreem: de winters zijn er bijna net zo streng als in Burgos en Avila; de zomers zijn heet. Salamanca is beroemd om haar filigraanwerk. Salamanca is het Romeinse ‘Salmantica’, dat in 217 voor Christus door Hannibal werd veroverd en in de 8ste eeuw na Christus in Moorse handen viel. Tijdens de aanhoudende gevechten tussen de christenen en de Moren werd de stad bijna geheel verwoest en kreeg rond 1100 pas weer een nieuwe bloeitijd onder koning Alfonso Vl van Castilië. Salamanca werd echter wereldberoemd door haar universiteit, door Alfonso IX in 1230 werd gesticht, die kon gewedijveren met de universiteiten van Bologna, Parijs en Oxford; zij introduceerde de Arabische wetenschap in de rest van Europa. In de 16de eeuw telde de universiteit ruim 7000 studenten. Met de oprichting van een bisdom in Valladolid (1595), dat tot dan toe ondergeschikt was aan Salamanca, en de verdrijving van de Moriscos (1610) begon het verval van de stad, waarvan zij zich pas weer in de moderne tijd herstelde.

streep_verloop

Salas de los Infantes

inwoners: 2.130 Santa

streep_verloop

Colomba de Somoza

inwoners: 501

 

streep_verloop

Santa Maria de Mave

inwoners: 28
Soms neem je risico’s en hoop je maar dat het allemaal goed komt. Eerlijk gezegd hebben bij dit klooster meer hoop dan vertrouwen dat het allemaal goed komt. Na verschillende mailwisselingen hebben we getracht om deze speciale kamer te reserveren. Geen onwil, maar meer een taalprobleem. Dat we voor de kamer betalen weten we zeker.

hotel_button2005 El Convente de Mave

streep_verloop

Santo Domingo de SilosSanto_Domingo_de_Silos

inwoners: 316
santo-domingo-silos2De Heilige Dominicus gaf zijn naam aan het klooster dat hij in 1042 herbouwde op de ruïnes van een door de Moren verwoeste, Visigotische abdij. Het is een geestelijk en artistiek pelgrimsoord en inspireerde dankzij de rustige ligging talloze dichters. Anderen komen er om de prachtige romaanse kloostergangen te bewonderen, waarvan de kapitelen met realistische en symbolische voorstellingen zijn versierd. Het lichaam van de Heilige Dominicus ligt in de noordgallerij in een sacrofaag die op drie romaanse leeuwen rust. De benidictijnen van dit klooster zingen elke op vaste tijden gregoriaanse missen in de kerk bij Ventura Rodriguez. Het is een oude en sobere muziekvorm die ook een modern publiek aanspreekt. In 1994 bracht een opname van de monniken het tot een wereldhit. ———————– Benedictijnenklooster gebouwd in de 12e eeuw ter ere van Abad Domingo, die stierf in 1073. Het klooster kwam op een plek waar eerder een Visigotische tempel stond. Het is een prachtig monument van Romaanse kunst, uniek in Europa, die bestaat uit dierlijke en plantaardige decoraties. Ook veel bijbelse thema’s: de Hemelvaart, de verschijning van de Heilige Geest, de begrafenis en opstanding, de afdaling van het kruis, de tenhemelopneming van Maria en de boom van Jesse. De Benedictijnen van de Silo’s hebben een lange traditie van gastvrijheid. Dit is het enige klooster in Spanje, waar monniken hun gebeden verrichten en diensten volledig in het Gregoriaanse koraalgezang. De bibliotheek bevat op dit moment meer dan honderdduizend stukken, veel van onschatbare waarde. Een apotheker uit de 18e eeuw is ook bewaard gebleven.

 

santo-domingo-silos

streep_verloop

SegoviaSegovia

inwoners: 54.309
qoute-brownHet is moeilijk te zeggen hoe het komt dat deze stad zo’n betoverende indruk maakt. Komt het door het licht, dat hier helderder lijkt te zijn dan ergens anders? Komt het door het weidse landschap, waarin het silhouet van de stad uit de verte iets heeft van een middeleeuwse houtsnede? Of is het te danken aan de schitterende ligging van de stad op een rots tussen de rivieren de Eresma en de Clamores? Of raakt men zo onder de indruk van Segovia, doordat men overal de sporen tegenkomt van de lange geschiedenis die de stad achter de rug heeft? Al in de tijd van de Romeinen was Segovia een belangrijke garnizoensplaats, die tot taak had de passen door h t Guadarramagebergte te bewaken. De Romeinen bouwden een aquaduct van 16 km, waarvan een gedeelte van ruim 700 m bewaard is gebleven. Het is opgebouwd uit nauwkeurig in elkaar passende blokken graniet, zonder dat er cement aan te pas kwam. Het aquaduct heeft een maximale hoogte van bijna 30 m en wordt beschouwd als een van de mooiste Romeinse bouwwerken die buiten Rome bewaard zijn gebleven. Zijn grootste bloei beleefde Segovia echter pas in de middeleeuwen. De door de Arabieren geïntroduceerde wolnijverheid en de in een groot deel van Europa geroemde kwaliteit van de laken stoffen uit Segovia zorgden voor grote voorspoed. Onder bescherming van de in de elfde eeuw gestichte en door de koningen Juan 11 en Enrique IV uitgebreide burcht ontwikkelde Segovia zich tot een handelscentrum. Segovia was geliefd bij verschillende Spaanse vorsten, zoals Alfonso X (1252-1284), bijgenaamd ‘El Sabio’ (de wijze), die een voor die tijd opvallende rol speelde bij de bevordering van wetenschappen en kunsten. Later waren het vooral de leden van het huis Trastamare die Segovia op zijn juiste waarde wisten te schatten. De belangrijkste van hen was ongetwijfeld Enrique IV, die als 14-jarige Segovia ten geschenke kreeg. Enrique gaf in de stad grote feesten. Zijn bijnaam was ‘El Impotente’ en hij stond zijn vrouw toe dat zij een verhouding aanging met Beltrán de la Cueva. De dochter Juana die uit deze verhouding werd geboren, kreeg de bijnaam La Beltraneja en raakte later betrokken bij de strijd om de Castiliaanse troon. Ze kon echter niet verhinderen dat haar nicht Isabella, die met de troonopvolger van Aragon gehuwd was, in 1474 in Segovia tot koningin uitgeroepen werd. De stad speelde hierdoor een belangrijke rol in de éénwording van Spanje. Nadat in 1516 deze Spaanse éénwording tot stand was gekomen door de troonbestijging van de Habsburger Karel V, de enige zoon van Philips de Schone en Johanna de Waanzinnige, brak er in 1520 een opstand van de ‘Comuneros’ (stedelingen) van Castilië uit. Deze stond onder leiding van de Segoviaan Juan Bravo en was gericht tegen de koning die men als een buitenlander zag. Hierdoor raakte de verhouding tussen het vorstenhuis en Segovia enigszins bekoeld. De zoon van Karel V, Philips 11, vierde zijn huwelijk met Anna van Oostenrijk weliswaar nog in Segovia, maar verplaatste zijn residentie al gauw naar Madrid. De oude binnenstad van Segovia ligt ingeklemd tussen het Aicázar aan de westkust en het, aquaduct in het oosten. Het stadsbeeld wordt beheerst door de kathedraal, met zijn schitterende, 105 m hoge toren. De in de zestiende eeuw gestichte kathedraal is de laatste gotische kerk van Spanje. Behalve de kathedraal, die werd gebouwd ter vervanging van de oude die bij de Comuneros-opstand zwaar beschadigd was, ziet men in Segovia vooral Romaanse bouwwerken. Verschillende belangrijke kerken stammen uit de Romaanse periode. Als voorbeelden noemen we de San Esteban, met een indrukwekkende uit zes verdiepingen opgebouwde toren; de San Martinkerk, met een voor Segovia karakteristiek, op slanke zuilen rustend portiek; de San Millán; de San Lorenzo; de San Juan de los Caballeros. Maar bezoekt u vooral ook al die andere Segoviaanse kerken. Tenslotte noemen we nog de Vera Cruzkerk, die weliswaar klein is, maar waarvan de vormen buitengewoon zuiver zijn. Deze kerk behoorde aan de in de dertiende eeuw machtigste ridderorde van Spanje, de Tempeliers. Ook van de huizen van adellijke families, die soms met torens versterkt waren, staan er in Segovia nog zo’n twintig. Rond de prachtige Plaza San Martfn en de Plaza del Conde de Ceste ziet men talrijke huizen uit de vijftiende en zestiende eeuw waarvan de gevels versierd zijn in de mudéjarstijl.

streep_verloop

Sena de LunaSena_Luna

inwoners: 450
qoute-brownHet dorp Sena de Luna stelt niet veel voor. Een winkeltje, een restaurant, een hotel, opgevuld met enkele huizen. Maar de lokatie is helemaal top. Hier draait de economie op wandelaars en bergbeklimmers, want we zitten midden tussen de bergen en het natuurschoon. Het hotel Dias de Luna wordt gedraaid door twee lieve dames en alles straalt een serene rust uit. Geen airco, geen TV, alleen maar ‘onthaasten’ als dit woord uberhaubt bestaat in Spanje. Het eten is goed, alleen je weet niet wat je eet. Toen wij hier in 2005 hadden gelogeerd, wisten wij pas in Kampen, na wat gezoek op internet, wat de pot had geschaft. Na het eten wordt een zelf gedistilleerd borreltje van het huis aangeboden en ga je heerlijk in de tuin genieten van het fluitconcert van de vogels. Sprookje……..? Nee, hoor! Sena de Luna bestaat echt.
sena-luna

hotel_button2005 Hotel Dias de Luna
2007 Hotel Dias de Luna

streep_verloop

SoriaSoria

inwoners: 39.753
qoute-brownSoria is gelegen aan de rechteroever van de Rio Duero, is een antieke stad; hoofdstad van de gelijknamige provincie, rijk aan Romaanse bouwerken. GESCHIEDENIS. – De oorsprong van de stad is onduidelijk. Alfonso el Batallador, koning van Aragon, veroverde haar op de Arabieren en kort daarna werd Soria bij het koninkrijk Castilië ingelijfd. BEZIENSWAARDIGHEDEN. – Van de talrijke kerken in de stad moet vooral de kerk San Juan de Duero (13e eeuw) genoemd wordend een voorm. klooster van de tempelierenorde, dat zich buiten de stad aan de linkeroever van de rivier bevindt; eigenaardige kruisgang (Romaans-gotisch) en klein Museo Celtibérico. – Over de rivier in westelijke richting naar de stad waar men de kathedraal San Pedro tegenkomt (12e-16e eeuw), met mooi plateresk portaal en Romaanse kruisgang (12e eeuw); in de Capilla San Saturio een Vlaamse triptiek met de kruisiging (1559). Verder naar het westen over de Valle Obispo Agustin naar het imposante Palacio Condes de Gomera, een renaissance-gebouw uit de 16de eeuw, met sierlijke vierkante toren. In de buurt staat de kerk San Juan de Rabanera (12e eeuw) in Byzantijns-Romaanse stijl, met het tympanon uit de kerk San Nicolas; retabel van Juan de Baltan&s en Francisco de Agreda. Ten noorden hiervan de kerk Santo Domingo, uit de tweede helft van de 12e eeuw, met rijke Romaanse façade; het roostvenster beslaat bijna de volledige breedte van de gevel. Samen met de twee rijen blinde bogen herinnert de gevel aan kerken uit de Franse Poitoustreek. Dit is waarschijnlijk aan de echtgenote van de stichter van de kerk te danken, Eleonore, hertogin van Aquitanië, gehuwd met koning Alfonso IX. Op het tympaanveld ziet u o.a. de 24 Oudsten uit de Openbaringen van Johannes minstrelend, de onschuldige kinderen uit Bethlehem (Herodes!), de lijdensgeschiedenis van Christus. Bij de Plaza General Yague het Museo Numantino, een archeologisch museum met Iberische en Romeinse vondsten uit het naburige Numancia. Op de heuvel de ruïnes van het Castillo (mooi uitzicht) met de Parador Nacional.

hotel_button2005 Parador de Soria
2006 Hotel Alfonso VIII

streep_verloop

TosantosTosantos

inwoners: 57

streep_verloop

UceroUcero

inwoners: 71
qoute-brownHet Parque Natural Rio Lobos, bij Ucero, is ondanks hoge rotsen, de arenden en vele grotten, vrij onbekend. De ‘populairste’ attractie in de 25 km lange canyon is de 12e eeuwse Ermita de San Bartolomé, onderdeel van een cisterciënzer klooster opgericht door de Tempeliers. De groene canyon is uitgesleten door de Rio Lobos en het leefgebied van gieren, arenden, wilde zwijnen, otters en wilde katten. De Puente de los Siete Ojos is een indrukwekkende brug, die halverwege de canyon tussen Ucero en Hontorio del Pinar ligt. Te bekijken vanaf de SO-960 vanaf San Leonardo de Yagüe.

streep_verloop

Valencia de Don JuanValencia_de_Don_Juan

inwoners: 5.199
qoute-brownAan de overzijde van de Rio Esla ligt Valencia de Don Juan, waarvan het silhouet wordt beheerst door het masieve kasteel van de graven van Oñata, een mooi voorbeeld van de militaire architectuur van de 15e eeuw

streep_verloop

ValladolidValladolid

inwoners: 309.714

hotel_button2011 Hostal Paris

streep_verloop

Valle de SedanoValle_Sedano

inwoners: 481

streep_verloop

VegacerveraVegacervera

inwoners: 329

 

 

hotel_button2011 Hostal Las Rocas

streep_verloop

Velilla del Río CarriónVelilla_Rio_Carrion

inwoners: 1.462

streep_verloop

Villafranca del BierzoVillafranca_del_Bierzo

inwoners: 3.316
qoute-brownDe statige huizen in dit leuke oude stadje aan de weg naar Santiago zijn rijkversierd. Het robuuste, 16e eeuwse kasteel wordt nog altijd bewoond. Nabij het Plaza Mayor trekken een aantal imposante kerken en kloosters de aandacht. Vooral de versieringen aan het noordportaal van de eenvoudige, romaanse Iglesia de Santiago zijn de moeite waard. Bij de Puerta del Perdón (Deur der Genade) van de kerk kunnen uitgeputte pelgrims vrijstelling krijgen van het laatste, slopende deel door de heuvels van Galicië. Toen wijzelf een aantal jaren geleden in de Parador van Hondarribia waren en ons de ogen uitkeken in deze werkelijk prachtige Parador, zaten we ‘s avonds een borrel te drinken met een Duits echtpaar. Wij waren nogal onder de indruk van het aantal Paradores zij hadden bezocht, een stuk of 20 zei de al wat oudere Duitser. Hondarribia was van ons één der eersten en konden ons niet voorstellen dat wij dat aantal ruimschoots zouden overschrijden. Op de vraag wat hun de mooiste Parador vonden werd zonder nadenken Villafranco del Bierzo gezegd, wij zijn benieuwd of we hun mening kunnen delen. Eén ding zijn wij de Duisters nog steeds dankbaar voor, ze hebben ons uitgelegd hoe je Amigos de Paradores kon worden, alsnog bedankt! –

hotel_button2004 Parador Villafranca del Bierzo
2011 Posada Plaza Mayor

 

streep_verloop

ZamoraZamora

inwoners: 64.986
qoute-brownZamora was al in de achtste eeuw een versterkte grensstad. Eeuwenlang heeft de ligging aan de rivier de Duero, die christenen en moslims van elkaar scheidde, het lot van de stad bepaald. Tegen het einde van de elfde eeuw werd de stad nog zwaarder versterkt. Daarna raakte ze steeds meer verwikkeld in de strijd om de troonopvolging van Castilië. Tegenwoordig is Zamora in de eerste plaats kunststad en stad van de Romaanse bouwwerken. Niet minder dan 17 Romaanse kerken belichamen gezamenlijk een periode in de Spaanse bouwkunst. Het interessantst zijn de Magdalenakerk en de kathedraal, die een prachtige, naar de Duero gewende zuidgevel heeft en een opvallend portaal. Zamora bezit ook wereldlijke historische monumenten en het is een genot om door de stille straatjes en over de intieme pleintjes van het stadje te dwalen. In het Museo de la Semana Santa zijn eigenaardige beeldengroepen opgesteld. In de Goede Week worden ze in het schijnsel van fakkels in doodse stilte door de straten gedragen. —————- De prachtige stad Zamora ligt in het noordwesten van het centrale hoogland, in het stroomgebied van de machtige Río Duero, dicht tegen de Portugese grens aan. De stad is al eeuwenlang een belangrijk agrarisch centrum. De rivier vormde in de Middeleeuwen de grens tussen het emiraat van Córdoba en de noordelijke christelijke koninkrijken. Talloze malen tussen de 8e en 11e eeuw is deze later belangrijke gildestad inzet geweest van Moorse en christelijke veroveringsdrift. De prachtige lange boogbrug over de Río Duero, de Puente de Piedra, heeft dat alles overleefd. Het hart van deze bijna 65 duizend inwoners tellende stad wordt gevormd door de Plaza Mayor. Van hieruit waaieren straten als draden van een spinnenweb naar alle kanten uit. De kathedraal ligt in het zuiden van de stad – vanaf het omringende plein heb je een prachtig panorama over het dal van de Río Duero. Vanaf de Plaza Mayor met het stadhuis komt de Calle Ramos Carrión via de Rua de los Notarios uit bij de opmerkelijke kathedraal (Catedral de Zamora). Dit hoekige en massieve Romaanse bouwwerk dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw en toont trots zijn indrukwekkende en grof geschulpte Byzantijnse koepel; de lage vierkante toren wekt de indruk nooit te zijn afgebouwd. De neo-klassieke façade aan de noordzijde die uitkijkt over het met pilaren afgepaalde kerkplein, lijkt met dit alles niets van doen te willen hebben en leeft wat bouwstijl betreft een eigen leven. Het interieur van de kathedraal vertoont onmiskenbaar Franse invloeden.

hotel_button2002 Parador Zamora
2013 NH Palacio del Duero

streep_verloop

 ->  terug naar de landkaart met de regio’s