Spanje – La Rioja

  • spanjemijnland | Monasterio Santo Domingo de Silos
    Monasterio Santo Domingo de Silos
riojaLa Rioja is het oude ‘slagveld’ tussen de koningen van Navarra en die van Castilië. Daar kwam een eind aan toen Rioja in 1173 werd ingedeeld bij Castilië. Tegenwoordig is het een autonome regio en een rustige streek die vooral bekend is om zijn uitstekende wijnen. Het is een kleine regio in Spanje, maar heeft veel te bieden. Logroño is de belangrijkste plaats van Rioja en is een oergezellige stad met veel monumenten, zoals een kathedraal uit de 14e eeuw. Haro is de hoofdstad van de Rioja wijnen en heeft talloze wijnbarretjes en veel gezellige terrasjes. De Camino Santiago de Compostela loopt door een gedeelte van de regio en daar zul je veel oude kerken en kloosters tegenkomen. Eén van de leukste pelgrimsstadjes is Santo Domingo de la Calzada, met in de kerk een kippenhok, maar ook het Monasterio Santa María la Real, met zijn koningsgraven, is zeer bijzonder. Het klooster van San Millán, gesticht in de 6e eeuw, en de romaanse kerk in Suso staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Onder Logroño ligt het Peña Bajenza, een rode rotsformatie en is woonplaats voor kolonies gieren. In het zuidelijk deel van Rioja zijn een aantal grote natuurparken waar veel wandel- en klimroutes zijn te vinden. Tel daar bij op de gemiddelde klimaat van 25 graden in de zomer en dan kun je begrijpen waarom La Rioja één van onze favoriete plekjes in Spanje is. →  Calahorra
→  Enciso
→  Haro
→  Logroño
→  Nájera
→  San Millán de la Cogolla
→  Santo Domingo de la Calzada

 

Logroño, Spain

 

streep_verloop

ArnedoArnedo

inwoners: 14.559
spanjemijnland | Arnedo - Riojaqoute-brownArnedo ligt in de vallei van de rio Cidacos, een zijrivier van de Ebro. In de romeinse tijd was hier al een nederzetting die de naam Sidacia had, waar een vesting stond die later de fundering zou worden van het het moorse kasteel. Uit de Visigotische periode is nog een grotwerk bewaard gebleven uit de 6e eeuw. Tijdens de overheersing van de moren was Arnedo al een belangrijke stad geworden en hoofdstad van de moorse provincie. De koning Sancho Garces veroverde de stad op de moren in 909 en in 1264 werd het een onderdeel van het koninkrijk Castilië. In 1654 kreeg het zijn stadsrechten van Filips IV. De stad heeft altijd al een belangrijke schoenenindustrie gehad en er is zelf een heus schoenmuseum. Tussen 1931 en 1932 vallen er veel ontslagen in de industrie wat leidt tot onlusten met als resultaat elf mensen die door de Guardia Civil worden dood geschoten. Bij daarop volgende gebeurtenissen zullen helaas nog meer slachtoffers vallen en Arnedo schaart zich voltallig achter de anarchistische beweging in Spanje. Naast de schoenen zul je veel wijnhuizen zien, maar ook karton en rubberverwerking.
Van 26 september tot 2 oktober worden hier al meer dan 400 jaar de Fiestas Patronales gehouden, een festival ter ere van San Cosme en Damian, de patroonheiligen van de stad.
Kijk of je het ooievaarsnest kunt ontdekken op de toren van de Iglesia de Santo Tomás. De ooievaars zijn hier, vanwege het aangename klimaat, het gehele jaar, het nest weegt maar liefst 700 kg.

  • El Castillo, 7e eeuws op de resten van een romeinse vesting
  • Iglesia de Santo Tomás, gotische kerk uit de 16e eeuw
  • Iglesia de San Cosme y San Damián, kathedraal uit de 13e eeuw met een mooi altaarstuk uit de 17e eeuw
  • Iglesia de Santa Eulalia, kerk uit de 16e eeuw, gebouwd op de resten van een eerder heiligdom
  • Monasterio de Vico, cisterciënzer klooster een klein stukje buiten de stad
  • La puerta del cinto o de Nuestra Señora de las Nieves, oude toegangspoort uit de 13e eeuw, onderdeel van de verdwenen stadsmuur
  • Museo del Calzado, het schoenmuseum toont de productie en modellen over de jaren heen
  • Casa Palacio del Arzobispo Argaiz, aartsbisschoppelijk paleis uit de 17e eeuw

streep_verloop

AutolAutol

inwoners: 4.450
qoute-brownDankzij een ontdekking van Keltisch keramiek uit de 6e eeuw voor Christus, in het kasteel van Arnedo, is men te weten gekomen dat Autol een lange geschiedenis heeft. In het jaar 843 vond hier een veldslag plaats onder leiding van Muza de gouverneur van Zaragoza, in dienst van een christelijke koning van Navarra, tegen het kalief van Cordoba. In de 11e- en 12 eeuw was het gebied de ene keer in handen van Castilië en de andere keer van het Koninkrijk van Aragon. In 1176 werd het definitief opgenomen in het koninkrijk van Castilië. Hendrik II van Castilië gaf het kasteel en zeggenschap over de stad aan Don Pedro Ximenez Arnedo, dit als beloning voor zijn moed en hulp op het slagveld tegen de konings broer Don Pedro I de Wrede.
spanjemijnland | Autol - Rioja
Het meest opvallende van Autol zijn wel de twee zandstenen monolieten van 45 meter hoogte. Ze hebben zelfs een naam, de Picuezo en de Picueza, deze schepsel van wind en erosie. Er zijn allerlei legendes over het ontstaan en de meest bekende is dat er een echtpaar in het jaar 1445 druiven stal van de kasteelheer. Als straf werden ze voor eeuwig in steen veranderd en als je goed kijkt lijken ze inderdaad op een man en een vrouw.

  • La Iglesia de San Andrián y Santa Natalia, kerk in mudejarstijl uit de 16e eeuw
  • El Monasterio de Yerga, ruïnes van de eerste cisterciënzer orde uit de 12e eeuw
  • El Castillo, de ruïne van een oud middeleeuws kasteel

streep_verloop

CalahorraCalahorra

inwoners: 24.787
qoute-brownCalahorra ligt in de regio La Rioja Baja op de grens met de regio Navarra. De Romeinen noemde het Vascona en bouwden een brug, forum, circus, riolen, baden en een amfitheater en er mocht recht worden gesproken. Dit alles geeft aan dat Calahorra toen één van de belangrijkste steden was in Spanje. Na de Romeinen was het in de 4e eeuw reeds een bisschopszetel. De stad werd in 714 veroverd door de Moren en werd de stad bewoond door Moslims, Christen en Joden. In 1145 werd Calahorra veroverd door Carcia III en kwam daardoor bij het koninkrijk van Nájera-Pamplona, ​​voorloper van het koninkrijk van Navarra. Na talloze conflicten werd het uiteindelijk weer ingenomen door Alfonso VI van Castilië, maar grensconflicten met Navarra en Aragon bleven. In de 12e eeuw werd de kathedraal van Salvador gebouwd. Vooral de Joden deden het goed in de middeleeuwen, in de 14e eeuw waren er meer dan 600 welgestelden in hun eigen Joodse wijk. Daar zal verandering in komen wanneer de Katholieke Koningen aan het bewind komen, ze tekenen een decreet in 1492 als startsein voor het verdrijven van alle Joden in Spanje. Opvallend is dat er veel Joden in Krakau (Polen) wonen met de achternaam Calahorra. De 15e- en 16e eeuw waren belang voor de ontwikkeling van de stad en de komst van de spoorlijn in 19e eeuw heeft voor huidige welvaart gezorgd. Aan de overkant van de Ebro loopt het pelgrimspad naar Santiago de Compostela.
Calahorra is een echte fruit- en groentestad, vooral de paprika wordt hier veel geteeld. Je ziet rond de stad veel conservenfabrieken.
spanjemijnland | Calahorra - Rioja

  • Catedral de Santa María, gotische kathedraal uit de 17e eeuw
  • Palacio episcopal, bisschoppelijk paleis uit de 16e eeuw
  • Santuario del Carmen, barok Karmalieten klooster uit 1603
  • Iglesia Parroquial de Santiago Apóstol, neoklassieke kerk uit de 17e eeuw) met een mooie veranda
  • Iglesia Parroquial de San Andrés, gebouw in de 17e eeuw op de resten van een 7e eeuwse kerk
  • Iglesia de San Francisco, kerk van het Franciscaner klooster uit de 17e eeuw met een mooie barokke gevel
  • Convento de San José, klooster van de Ongeschoeide Karmelieten uit de 16e eeuw.
  • Circo Romano, de overblijfselen van het Romeinse Circus, maar liefst 360 meter lang en 80 meter breed
  • Cloacas romanas, de Romeinse riolen kunnen worden bezocht

hotel_button2004, Parador Calahorra
streep_verloop

EncisoEnciso

inwoners: 172
qoute-brownEr wordt gezegd dat er nergens op de wereld meer fossiele voetafdrukken van dinosauriërs te vinden zijn dan in La Rioja. En in Rioja vind je weer de meesten in de buurt van de stadjes Enciso, Munilla en Cornago, vlakbij de grens van Castilië y Leon. Bij Enciso is een goed gemarkeerde wandelroute van 6 kilometer die je langs de drie belangrijkste vindplaatsen leidt, de Virgen del Campo, La Senoba en de Valdecillo. Aan de zuidzijde van de stad (LR115) is een klein weggetje dat over de rio Cidacos gaat naar een verdwenen wereld waarin de dinosaurus de dierenwereld domineerde, ongeveer 120 miljoen jaar geleden. Dankzij de uitzonderlijke geologische structuur van de bodem, kunnen we ontelbare fossiele afdrukken bekijken van de dinosauriërs.
spanjemijnland | Enciso - Rioja
Het stadje zelf heeft een veel kortere geschiedenis en behoorde in de 13e eeuw tot de Orde van Calatrava. Het waarschijnlijk Moorse kasteel uit de 10e eeuw staat er nog steeds, maar is er niet veel meer van over dan een ruïne. Net als van de bevolking, in 2013 nog maar 172 en dat terwijl er in het begin van de 20e eeuw nog 2000 inwoners waren. Het dorp heeft eeuwenlang van de schapenteelt en de textielindustrie kunnen bestaan, maar ook hier slaat de vergrijzing toe. Daarbij trekken veel jongeren naar de grotere steden. op zoek naar een betere(?) toekomst.

Voor de toeristen met kinderen is het Barranco Perdido interessant. Naast een zwembad, watervallen, allerlei speelwerken en een strand heeft het park als hoofdthema uiteraard de dinosauriërs.

  • Iglesia de Santa María de la Estrella, kerk uit de 15e eeuw en Rijksmonument sinds 1974
  • Iglesia de San Pedro Apóstol, gotische kerk uit de 15e eeuw en Rijksmonument sinds 1974
  • Castillo de Enciso, ruïnes van het kasteel uit de 10e eeuw
  • Crucero de la Concepción, kapel uit de 15e eeuw

streep_verloop

HaroHaro

inwoners: 11.713
qoute-brownHaro, de hoofdstad van de Rioja wijnen, is een schilderachtig stadje met nauwe straatjes, fonteinen en mooie huizen. De geschiedenis gaat terug naar de Romeinen die de nederzetting Castrum Bilibium noemden en hier kasteel bouwden. In 1017 werd Haro geschonken door Alfonso VI van Castilië aan Diego López, Heer van Biskaje, voor bijstand in de strijd tegen de Aragonese koningen. Vanaf deze tijd groeide de stad behoorlijk en had het al een behoorlijke Joods wijk. In 1187 kreeg het van Alfonso VII van Castilië privileges en Alfonso X gaf het in 1254 politieke, bestuurlijke en mocht er hier recht worden gesproken. Juan II van Castilië schonk Haro in 1430 aan Don Pedro Fernandez de Velasco, werd meteen Graaf van Haro, voor zijn hulp in de strijd tegen zijn naamgenoot Juan II, maar dan van Aragon. In de 14e- en 15e eeuw zal het met regelmaat veranderen van eigenaar, dan weer in handen van Castilië en vervolgens van Navarra. Juan II van Castilië schonk Haro in 1430 aan Don Pedro Fernandez de Velasco, werd meteen Graaf van Haro, voor zijn hulp in de strijd tegen zijn naamgenoot Juan II, maar dan van Aragon. De 18e eeuw ziet eruit als in de rest van Spanje, de Onafhankelijkheidsoorlog (Haro koos partij voor de Bourbons) en de latere Spaanse Successieoorlog laten diepe sporen na. Voor de steun aan de Bourbons kreeg het van Pilips V de eretitel ‘Muy Noble y Muy Leal’. Vanaf 1833 valt Haro onder de provincie Logroño wat later de provincie (en vanaf 1982 regio) La Rioja zal worden. Haro werd in 1877 de eerste Spaanse stad met straatverlichting, 62 straten met 260 lantaarnpalen.
De stad zelf is zeer de moeite waard voor een bezoek of verblijf. De stad heeft veel wijnbars en terrassen, oude palacios en veel monumentale gebouwen als kerken en kloosters. De meest populaire plek is het Plaza de la Paz met het stadhuis gebouwd in de 18e eeuw.
spanjemijnland | Haro - Rioja
Wij hebben in 2008 mogen slapen in Hotel Los Augustinos. Een voormalig klooster uit 1373 dat na 1834 de functie kreeg van ziekenhuis, school, gevangenis, een busstation(!) en 1989 een 4-sterren hotel. Het is prachtig gerenoveerd en ligt mooi ten op zichte van het centrum, een echte aanrader.

  • Plaza de la Paz, het gezellige centrum van de stad
  • Iglesia Parroquial de Santo Tomás Apóstol, kerk uit de 16e eeuw en Nationaal Monument vanaf 1931
  • Basílica de Nuestra Señora de la Vega, basiliek waarvan men veronderstelt dat het in de 10e eeuw is gebouwd
  • San Agustín, een klooster uit 1373 en nu het hotel Los Augustinos
  • Puente de Briñas, brug waarmee men begonnen is in de 13e eeuw
  • Palacio de Bendaña, palei in platereske stijl uit de 16e eeuw
  • Palacio de los Salazar, paleis in Spaanse renaissance uit de 18e eeuw
  • Palacio de los Condes de Haro, renaissance en barok paleis uit de 17e eeuw
  • Centro de Interpretación del Vino de Rioja, het wijnmuseum van de Rioja wijnen

Haro ligt precies op de plek waar de Rio Tiron in de Rio Ebro uitmondt en is de tweede stad van het wijnrijke Rioja, met in het zuiden de brede Sierra de la Demanda met de 2262 meter hoge Cerro de San Lorenzo. Haro met zijn omliggende wijngaarden liggen op een wat hoger gelegen gedeelte dan de andere Rioja gebieden, vandaar de naam Rioja Alta. Hier groeit een smaakvolle rode druif, de Tempranillo, die in de combinatie met andere druivenrassen tot één van de beste Rioja wijnen van Spanje wordt gemaakt.

hotel_button2008 Hotel Los Augustinos

 

streep_verloop

LogroñoLogrono

inwoners: 153.066
qoute-brownLogroño is de hoofdstad van La Rioja, heeft een kleine 150.000 inwoners en ligt aan de oevers van de rio Ebro. Het heette in de tijd van de Romeinen Julio Bruga en heeft zijn groei in de middeleeuwen vooral te danken aan de Camino Santiago de Compostela, de pelgrimsroute naar de heilige Jacobus. De oude Calle Ruavieja liep er toen al, en nu nog steeds is dit de toegangsweg tot het oude centrum van Logroño. In diezelfde middeleeuwen werd de stad vaak betwist door de twee oude koninkrijken, Navarra en Castilië. In 1431 kreeg het de titel van stad van koning Juan II van Castilië en in 1444 voegde hij daar nog de titel ‘Muy Noble y Muy Leal’ (meest nobele en trouwe stad) aan toe, vanwege hun steun in de voortdurende strijd tegen de koning van Navarra. Ook Karel I was de stad dankbaar voor hun strijd tegen de Franse koning Frans I in 1521 en gaf Logroño toestemming om drie lelies te gebruiken in hun stadswapen, ook de tekst ‘Muy Noble y Muy Leal’ kun je hierop lezen. In de 16e eeuw speelde de stad een belangrijke rol in de Inquisitie, er werden hier Baskische heksen veroordeeld tot de brandstapel, het werd uitgevoerd op het huidige Plaza del Mercado. In 1833 werd Logroño de hoofdstad van de toenmalige gelijknamige provincie Logroño. In 1982 zal de provincie veranderen in de autonome regio La Rioja.
spanjemijnland | Logroño - Rioja

Het ene wijnbarretje na het andere, zeer gezellig

De handel in de wijnen van de Rioja is voor de economie van Logroño zeer belangrijk en in het najaar worden hier uitgebreid de jaarlijkse wijnfeesten gevierd. Logroño is een stad met veel kerken en oude kloosters en veel, heel veel wijnbarretjes, gezellig dus.

  • Concatedral de Santa María de la Redonda, gebouwd op de grondvesten van een kerk uit de 12e en sinds 1931 een Nationaal Monument
  • Iglesia de San Bartolomé, gebouwd in de 13e eeuw en beste voorbeeld van gotische beeldhouwkunst in La Rioja
  • Iglesia de Santiago el Real, kerk uit de 16e eeuw
  • Iglesia Imperial de Santa María de Palacio, keizerlijke kerk uit 1130 en gebouwd dankzij een gift Alfons VII
  • Convento de La Merced, vroeger klooster en nu de zetel van het Parlement van La Rioja
  • Convento de Madre de Dios, klooster uit de 16e eeuw, verwoest in 1936, herbouwd in 1971
  • Muralla del Revellín, de resten van de oude stadsmuren van Logroño

hotel_button2009, Hotel F&G

 

streep_verloop

LumbrerasLumbreras

inwoners: 159
qoute-brown
Lumbreras is een dorpje die in de loop der eeuwen deel is geweest van verschillende provincies. Het maakte deel uit van de provincies Burgos, Soria, Logroño en sinds 1833 hoort het bij de regio La Rioja. De omgeving van Lumbreras bestaat uit beuken- en eikenbossen, de rio Piquares en ligt vlakbij het stuwmeer Embalse de Pájares. Het is hoogst gelegen dorp in deze buurt en bevolking moet het hebben van het houden en fokken van schapen.
Ondanks dat het een klein dorp is met maar 159 inwoners (2013) is het de moeite waard hier een een stop te maken, een kopje koffie te halen en meteen een paar dingen te bekijken. De Parochiekerk van San Bartolome is gebouwd in de 16e eeuw werd gebouwd en bestaat uit een tweedelig schip, een vierkante toren en een veranda.
De Ermita de San Martín is gebouwd in de 17e eeuw in een barokke stijl getoond. Schip van drie secties en vierkante kop. De Ermita del Santo Cristois in dezelfde tijd gebouwd, maar met vele latere toevoegingen. Op het hoogste punt van het dorpje ligt de Ermita de la Virgen de la Torre en heeft een prachtig uitzicht. Het is uit de vroege 18e eeuw en is geheel van metselwerk, de toren is waarschijnlijk al gebouwd in de 15e eeuw.
spanjemijnland | Lumbreras - Rioja
Lumbreras ligt in het Parque Natural de Sierra Cebollera, een beschermd natuurgebied. De vale gier, slechtvalk, adelaar en uil komen hier voor, maar ook vossen, eekhoorns, otters en wilde zwijnen. Sporten kun je hier volop, vissen in de rivier Piqueras, wandelen en paardrijden. In de buurt van het stuwmeer Pajares is een camping. Er is een leuk aangegeven wandelpad waarvan de route, ca. 1500 meter, begint en eindigt op de parkeerplaats El Achichuelo. De parkeerplaats ligt aan de LR448, ten zuiden van Villoslada de Cameros richting La Virgen de Lomos de Orio.

Ook kun je in de omgeving van Lumbreras de sporen van de dinosauriërs volgen. Vooral in het gebied van de rivieren Cidacos, Linares, Alhama en Leza kun je de voetafdrukken van de reuzen uit de Krijttijd vinden.

streep_verloop

NájeraNajera

inwoners: 8.377
bord_caminoqoute-brownNájera is een belangrijke stad en dat heeft meer met zijn geschiedenis te maken dan met het heden. De Romeinen hadden hier een nederzetting en noemden het Tritium. De Moren bouwden een kasteel op de heuvel bij de stad, helaas is er niet veel meer van over dan een paar brokken steen. Na voortdurende gevechten tussen de Moren en de Christenen kwam het in 923 in handen van Sancho Garces I van Navarra. Nadat Pamplona werd vernietigd door Rahman III in 924, verhuisde Sancho met zijn hof naar Nájera. Sancho III gaf de stad privilege van rechtspraak en wilde de stad zo belangrijk maken dat hij zelfs de route van de Camino Santiago de Compostela verlegde, zodat de pelgrims altijd door de stad heen moesten. Zo kwam het dat er in Nájera in de 10e eeuw herbergen waren voor de pelgrims van de Jacobsroute. Zo was het toen en zo is het nu nog steeds.

Het mooiste en belangrijkste monument van Nájera, het Monasterio de Santa María la Real, is te danken aan een wonder (of legende). Koning Garcia III was in 1052 in het dal van de rio Najerilla op jacht naar patrijzen. Net als de Moren maakte hij hiervoor gebruik van valken. Een patrijs achterna gezeten door een valk verdween in een grot in de steile rotsen aan de oever van de Najerilla. De koning ging er achteraan en ontdekte dat beide vogels vreedzaam aan de voet van een Madonnabeeld zaten. Het klooster Santa María la Real, dat de koning na dit wonder op deze plek stichtte, bestaat nog steeds. Het heeft een pantheon waarin 30 vorsten begraven liggen, vooral het graf van Dona Blanca de Navarra is erg mooi. Uiteraard ligt ook koning Garcia III hier.
spanjemijnland | Monasterio de Santa María la Real - Nájera - Rioja
De stad is intussen zo belangrijk geworden dat in 1217 koning Fernado III hier in Nájera wordt gekroond, iets wat elk jaar nog wordt gevierd. In 1367 vin de veldslag van Nájera plaats, een zeer bloedige strijd tussen twee rivaliserende broers, Pedro I en zijn broer Enrique II de Castilië. Pedro werd gesteund door het Engelse leger onder leiding van de Zwarte Prins, en Enrique had hulp van de Franse koning Karel V. Pedro won de strijd, Enrique vluchtte.
Zowat een eeuw later, in 1438 krijgt het zijn stadsrechten van Juan II van Castilië en in 1454 krijgt de stad de eretitel ‚Muy Noble y Muy Leal’ van Enrique IV de Castilië. Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) tegen de troepen van Napoleon wordt Nájera bezet door de Fransen, er wordt veel geplunderd en vernield, zelfs het Monasterio de Santa María la Real.

  • Monasterio de Santa María La Real, het klooster uit 1052 met zijn prachtige koninklijke pantheon
  • Convento de Santa Elena, Clarissenklooster uit de 16e eeuw

streep_verloop

Ortigosa de CamerosOrtigosa_Cameros

inwoners: 269
qoute-brownHet dorpje Ortigosa ligt op loopafstand van het stuwmeer van El Rasillo op 1149 m boven de zeespiegel. De legende wil dat de bewoners deelgenomen aan de Slag van Clavijo, waar de apostel Santiago Matamoros op een wit paard, met het ​​leger van koning Ramiro I, de Moren versloeg van Abderrahman II. Het dorp werd ‘historisch en artistiek patrimonium’ verklaard en is zeker een bezoekje waard mede door de opvallende architectuur die zo kenmerkend is voor de Cameros-streek. Let ook op de twee bruggen die het dorp, dat uit twee delen bestaat, verbinden. Eén van ijzer en een tweede van beton. Een rijk geworden inwoner van Ortigosa schonk zijn geboortedorp de bruggen. Het dorp is ook bekend om haar grotten, die, mits betaling, kunnen worden bezocht.De kerk van San Martin dateert uit de 16e eeuw en San Miguel is een nog ouder, romaans bouwwerk uit de 13e eeuw. Ga ook eens op zoek naar de ‘Casa Grande’, een combinatie van gotiek en renaissance in een paleisburcht uit de 16e eeuw.

streep_verloop

San Millán de la CogollaSan_Millan_Cogolla

inwoners: 255
qoute-brownEen kleine 20 kilometer ten zuidwesten van Nájera ligt San Millán de la Cogolla, met twee zeer bijzondere monumenten. De Koninklijke kloosters Monasterio San Millán de Yuso en de San Millán de Suso. Beiden staan ze op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

San Millán de Suso

spanjemijnland | San Millán de Suso
Al vanaf de 6e eeuw was hier een bedevaartsoord naar de heilige Millán, die hier 40 jaar had geleefd als een kluizenaar. De overlevering verteld dat hij hier in het jaar 574 op 101 jarige leeftijd stierf en in een grot in de berg werd begraven. Het eerste Visigotische klooster van San Millán de Suso werd in de 6e eeuw gebouwd in en om deze grot. In de 10e eeuw werd er nieuw klooster gebouwd In Mozarabische stijl, maar deze werd door Almanzor, leider van het Kalifaat van Córdoba, in het begin van de 11e eeuw middels een brand verwoest. Het klooster werd, nadat Millán heilig was verklaard, in 1030 door Sancho III wel weer hersteld, maar het Mozarabische stucwerk was helaas verloren gegaan. Het nog aanwezige altaar in het klooster zou de oudste van Spanje zijn.

San Millán de Yuso

spanjemijnland | San Millán de Yuso
Het Monasterio San Millán de Yuso werd in opdracht van koning García Sánchez III in 1053 gebouwd, vlak na dat de koninklijke familie zich had gevestigd in het nabijgelegen Nájera. In deze residentie werd het klooster van Santa María la Real gebouwd en daar wilde men de heilige gaan begraven. De reis duurde niet lang, want onder in het dal bij de rivier stopten de paarden ermee. De koning zei dat de Heilige niet verder wilde en hier begraven wilde worden. Zo werd er op deze plek het ‘nieuwe’ klooster gebouwd, de San Millán de Yuso. Dat geeft ook de verklaring voor de twee haast identieke namen van de kloosters, Suso betekent in het Oud Castiliaans ‘boven’ en Yuso betekent ‘beneden’. Het klooster werd vanaf de 12e eeuw bewoond door de Benedictijner Orde. De originele bouwstijl was romaans, maar het klooster is in de 16e eeuw volledig herbouwd in dezelfde stijl als El Escorial, de Herrera stijl. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat het klooster van Yuso het ‘Escorial van Rioja’ is.

streep_verloop

Santo Domingo de la CalzadaSanto_Domingo_Calzada

inwoners: 6.614
bord_camino
qoute-brownHet stadje Santo Domingo de la Calzada ligt aan de Rio Oja en tevens aan de belangrijkste pelgrimsweg van Spanje, de Camino Santiago de Compostela. De stenen brug met 24 bogen herinnert nu nog aan de wegenbouwer en heremiet Domingo Garcia, die de brug voor de pelgrims heeft gebouwd. (Calzada betekent voetpad). De romaans-gotische kathedraal uit 1180 staat op de plaats van de kerk, die door Domingo de Viloria was opgericht. Het heeft een klokkentoren in barok-stijl uit 1767 en binnenin een imposant hoogaltaar. In de Capilla de Santa Teresa ligt de sarcofaag van een ridder en in de crypte van de kerk het graf van de heilig verklaarde Domingo Garcia, ook wel bekend als Santo Domingo de la Calzada. De oudste kerk is de Romaanse kapel Nuestra Senora de la Plaza. Ook mooi is het Monasterio San Francisco, met een kerk uit de 16e eeuw. Het klooster is gebouwd in de Herrerastijl door de aartsbisschop van Zaragoza, Fray Bernardo de Fresneda, biechtvader van Karel V en Filips II.

De Legende van de kip en de haan in Calzada.

spanjemijnland | Santo Domingo de la Calzada - RiojaDe kathedraal in Calzada heeft binnenin het heiligdom een kippenren. Jawel, met een levende kip en haan. Hier zit een boeiende legende aan vast.
Een Duits pelgrimsechtpaar was met hun zoon onderweg naar Santiago de Compostela. Ze overnachtten in een herberg te Santo Domingo. De herbergier had een hartstochtelijke dochter, die bij het zien van de knappe jongeman op slag verliefd werd. Hoe ze ook liet merken dat haar hart in vuur en vlam stond, de jongeman ging niet op haar avances in. Beledigd en teleurgesteld dat haar gevoelens niet werden beantwoord, veranderde de liefde snel in haat. Om hem te treffen, verstopte ze een zilveren schaal in zijn rugzak. Toen het drietal vertrokken was, schreeuwde ze vanwege de vermeende diefstal moord en brand. De politie achtervolgde het Duitse stel, haalde ze in en controleerde de bagage. De agenten vonden inderdaad de bewuste schaal in de rugzak van de jongeman. Voor de rechter was het een duidelijke zaak en hij veroordeelde hem tot de strop. Het echtpaar reisde diepbedroefd verder. In Santiago baden ze godsvruchtig tot Jacobus voor de zielenrust van hun gehangen zoon. Op de terugreis wilden ze bij de executieplaats nogmaals voor hem bidden. Tot hun verbazing en vreugde ontdekten ze dat hun zoon nog leefde. “Domingo heeft me ondersteund en ervoor gezorgd dat ik in leven bleef”, zei de jongeman (een andere versie vertelt dat het Jacobus was die hem redde). De ouders holden naar de rechter, vertelden van het wonder en vroegen alsnog vrijspraak. De rechter die net aan tafel zat, met voor zich in een pannetje een gebraden kip en haan, geloofde het onwaarschijnlijke verhaal niet en zei: “Uw zoon is net zo dood als deze twee dieren”. Op dat moment kregen de kip en de haan hun veren terug en vlogen de pan uit. Natuurlijk werd de jongen direct vrijgesproken en de herbergiersdochter gestraft. Het kippenhok met levende have werd gebouwd als herinnering aan dit miraculeus gebeuren.

spanjemijnland | Parador Santo Domingo de la Calzada - Rioja

De glimmende natuurstenen vloer van de Parador Santo Domingo de la Calzada

Naast de kerk staat Parador Santo Domingo de la Calzada, volgens mij één van de mooiste Paradores die wij in de loop der jaren hebben bezocht. Zeker niet de grootste, ook niet de duurste, maar eerder één van de kleinste Paradores van Spanje. Het 12e eeuwse hospitaal heeft een aantal kamers met uitzicht op het plein én de kathedraal die je haast kunt aanraken. Vanaf het balkon kun je de pelgrims aanschouwen die uiteraard allemaal een bezoek brengen aan de kip en de haan. Hier krijg je gevoel in het échte Spanje te zijn. De vloer van de salon is van een natuursteensoort die zo glimt dat het je zeer aan de ogen doet. Personeel dat je niet doet denken aan een staatsbedrijf, wat de Paradores van oorsprong natuurlijk wel zijn. Echt een topper!

hotel_button2002, Parador Santo Domingo de la Calzada
2004, Parador Santo Domingo de la Calzada

streep_verloop

TricioTricio

inwoners: 398
qoute-brownIn Tricio, een klein dorpje onder de rook van Nájera, staat het oudste religieuze monument van La Rioja, de Santa Maria de los Arcos. De basiliek werd gebouwd in de 5e eeuw op de plek van een oud Romeins mausoleum uit de 3e eeuw. Voor de bouw werden de stenen gebruikt van het mausoleum en van de Romeinse nederzetting Tritium Megallum. Tijdens de restauratie in 1980 zijn onder de kerkvloer een groot aantal graven gevonden die dateren uit de 5e- en 6e eeuw, maar ook daar zijn weer oude Romeinse materialen, o.a. sarcofagen uit de 1e- en 3e eeuw, hergebruikt. In de kerk staat een replica van een pre-romaans Madonnabeeld met kind uit de 11e eeuw.
spanjemijnland | Tricio - Rioja
Wij hebben al een keer voor een dichte deur gestaan want de openingstijden zijn beperkt. In de ochtenden van 10.30-13.30 uur en in de middag van 16.30-19.30 uur (maandag gesloten). Maar zoals wel vaker in Spanje, tijden kunnen worden veranderd en zonder opgaaf.

streep_verloop

 ->  terug naar de landkaart met de regio’s