Spanje – Valencia

 • spanjemijnland | Veel voorkomend beeld in Valencia
  Veel voorkomend beeld in Valencia
ValencianaValencia is een lang en smalle regio in het zuid-oostelijk gedeelte van Spanje. Het heeft een zeer lange kustlijn van meer dan 500 kilometer. Valencia heeft over het algemeen een mild klimaat, sterk beïnvloed door de Middelandse Zee. Het heeft een lange geschiedenis, waar nog veel van is te bewonderen, en eeuwenoude feesten en tradities. De economie draait op het toerisme, natuursteen en groente en fruit. Door de regio heen zul je dan ook vele citrus- en fruitboomgaarden tegenkomen. Het contrast is groot, van de wolkenkrabbers van Benidorm tot piepkleine onaangetaste middeleeuwse dorpjes in het binnenland. Het is maar waar voor je kiest. →  Alicante
→  Bocairent
→  Guadalest
→  Morella
→  Valencia
→  Xàtiva

 

Valencia, Spain

 

streep_verloop

Alcoyalcoy

inwoners: 60.837
qoute-brownDe stad Alcoy is gelegen aan de voet van de Sierra de Montcabrer, midden tussen terrasvormige olijf- en wijngaarden. De eerste nederzettingen waren er al zo’n 40.000 jaar geleden. Alcoy heeft veel historische gebouwen en prachtige bruggen, het heeft niet voor de niets de bijnaam De Bruggenstad. Elk jaar in april wordt de Slag van Alcoy nagespeeld, het gevecht tussen de Moren en de Christenen, een zeer groot spektakel. In de 15e eeuw heeft Alcoy een belangrijke rol gespeeld in de verdediging tegen de piraten, die het vooral hadden voorzien op de naburige plaatsen Denia en Villajoyosa. De stad begon te groeien in de 18e- en 19e eeuw, vooral te danken aan de papier- en textielindustrie.

 • Plaza España, het kloppende hart van Alcoy
 • Santo Sepuicro, een kerk uit de 18e eeuw met een mooie blauwe koepel
 • Santa Maria, door brand verwoeste kerk weer gerestaureerde uit de 18e eeuw
 • Círculo Industrial, een interessant museum (en gebouw) over de industrie van Alcoy
 • Iglesia de San Jorge, 19e eeuwse kerk in neo-byzantijnse stijl
 • Castell de Bartxell, een Moors kasteel uit de 12e eeuw
 • Kapel van Ermita de San Antonio Abad, gebouwd tussen de 14e- en 18e eeuw
 • Puente de las Siete Lunas, de brug van zeven manen, gebouwd voor een tramlijn die er nooit is gekomen
 • Puente San Jorge, is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad

streep_verloop

Alicantealicante

inwoners: 334.329
qoute-brownAlicante werd in 230 voor Christus gesticht door de Carthaagse veldheer Hamilcar Barkas gesticht, hij gaf het de naam Akra Leuke (witte landtong). Na de Romeinse periode werd het ingenomen door de Moren in 711, het meerendeel van de bevolking vluchtte naar de Pyreneeën of sloten zich aan bij de Visigotische legers. Het waren de Moren die de stad haar huidige naam gaven, Alicante. De Moren bouwden het steeds aanwezige Castillo de Santa Bárbara werd gebouwd op de 166 meter heuvel, de Benacantil. Het kasteel dankt zijn huidige naam aan de verovering in 4 december 1248, de katholieke naamdag van de Heilge Barbara. In 1490 krijgt Alicante de stadsrechten van Fernando II en stad gaat als handels- en exportstad een bloeiende periode tegemoet. Vooral waneer de handel wordt gedreven met het nieuwe America en de haven van Alicante een belangrijke plaats inneemt. De oude stadsmuren worden in de 19e eeuw afgebroken om de stad van nieuwe wijken te voorzien. Van de jaren 50 van de vorige eeuw komt het toerisme in deze streek, uiteraard mede door het fijne klimaat.
spanjemijnland | Alicante

De haven van Alicante met op de achtergrond het oude kasteel

 • Castillo de Santa Bárbara, een fort op de 166 meter hoge heuvel, de Monte Benacantil
 • Casco Antiguo, de oude stad en hier zijn de meeste monumentten te vindenn
 • Santa Cruz, de oude wijk. Een wirwar van smalle straatjes met trapjes
 • Ermita Santa Cruz), de kerk van het Heige Kruis
 • Iglesia de San Roque, uit de 16e eeuw. Ze werd in 1875 herbouwd en onlangs opnieuw gerestaureerd.
 • Concatedrál de San Nicolás de Bari, de Kathedraal van Sint Nicolaas uit de 17e eeuw
 • Iglesia de Santa María, van oorsprong gotische kerk die gebouwd werd op de funderingen van een Moorse moskee
 • Ayuntamiento, het stadhuis, een van oorsprong barok gebouw
 • Convento Hermanitas de la Sangre, uit de 18e eeuw, een klooster waarin de kloosterlingen door tralies afgesloten zijn van de buitenwereld
 • Palacio Maisonnave, een voormalig herenhuis uit de 18e eeuw
 • Explanada de España, misschien wel de mooiste boulevard van Spanje

hotel_button2013 Explanada Hotel Alicante

streep_verloop

Benidormbenidorm

inwoners 73.768
qoute-brownBenidorm was eigenlijk een nietszeggend vissersdorpje tot het toerisme rond 1950 op gang begon te komen en de stad in een paar jaar volledig veranderde. De meest toeristische plaats van Spanje met meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. De stad heeft zo’n 70.000 bewoners, maar zijn het momenten dat er meer dan 500.000 mensen zich verwennen met het strand, de vele barretjes en restaurantjes en natuurlijk het prachtige weer. Het eerste hotel stond hier al wel wat eerder, Hostal la Mayora uit 1865, nu staat er het hoogste hotel van Europa, Hotel Bali 776 kamers en 186 meter hoog. Door de vele hoge gebouwen kreeg het de bijnaam, Manhatten van de Costa Blanca’. Door wetswijzigingen, onder andere het strenge drankbeleid, verplaatste de jeugd zich naar elders en werd het een geliefde overwinteraardstad van gepensioneerden.

De geschiedenis van Benidorm gaat veel verder terug en wel zo’n 3.000 jaar. Ook hier zijn de Romeinen geëest en nadien de Moren. De moren moesten het veld ruimen in 1245, waarna Benidorm stadsrechten kreeg in 1325. Benidorm heeft tot aan de 17e eeuw veel last gehad van piraten die hier de boel behoorlijk onveilig maakten. Vanaf de 17e eeuw was het een belangrijke vissersplaat, mede door de vangst op tonijn. Door het oude dorp is het heerlijk slenteren.

 • Balcon del Mediterraneo, vanaf deze rots heb je een mooi uitzicht over zee en het strand
 • Het oude vissersdorp, het historische gedeelte van de stad
 • San Jaime, een kerk in neo-klassieke stijl uit de 18e eeuw
 • Terra Mitica, een groot attractiepark met leuke shows en veel achtbanen
 • Mundomar, de Spaanse versie van het dolfinarium

streep_verloop

beniarres

Mooi plaatje van de omgeving Beniarres, maar een kleine 50 kilometer van Denia.

streep_verloop

Bocairentbocairent

inwoners: 4.514
qoute-brownBocairent is van verre te zien. Het is net of de stad in lagen tegen de berg is geplakt. De huidige nederzetting ontstond in Islamitische periode onder de naam Bocairén, na de ontbinding van het Kalifaat van Córdoba, viel het onder de Taifa van Denia. In 1245 namen de troepen Jaime I van Aragon het in en werd een deel van het Koninkrijk van Valencia. In 1418 ontving het titel van Villa Real en te tijde van Philips II werd het in 1587 bekroond met de titel van Real Fábrica de Paños, in verband met de goede kwaliteit van textiel. Hierdoor Bocairent een aantal privileges waardoor de stad tot op de dag van vandaag nog steeds een bloeiende textielindustrie heeft. Een bezoek aan de oude historische binnenstad, met z’n kleine straatjes, is zeker aan te bevelen.
spanjemijnland | Bocairent - Valencia

vanaf de CV-81 heb je een schitterend uitzicht op Bocairent

 • Esglesia de Mare de l’Assumpció, de parochiekerk uit de 16e eeuw
 • Covetes dels Moros, uit de 10e eeuw
 • Cava de Sant Blai, uit de 17e eeuw
 • Plaza de Bous, de oudste arena van Valencia met 3760 zitplaatsen
 • Ermita de Sant Joan, de oudste kerk van de stad, gebouwd op de plaats van de vroegere moskee
 • Barrio de la Villa Bocairente, de kern van de middeleeuwse oude stad

streep_verloop

Deniadenia

inwoners: 44.450
qoute-brownDénia is een gezellige Mediterreaans vissersplaats én badplaats aan de Costa Blanca, en ligt ten noorden van Benidorm. Het stadje ligt aan de voet van een bijna 800 meter hoge berg, El Montgo. De inwoners van Denia zijn terecht trots op hun berg, de hoogste berg van Spanje zo dichtbij de zee gelegen.
In de 4e eeuw voor Christus was het een Griekse kolonie van Marseille met de naam Hemeroscòpion. Het was een bondgenoot van Rome tijdens de Punische Oorlogen en werd later opgenomen in de Romeinse possessione met de naam Dianum. In de 1e eeuw voor Christus vestigde Quintus Sertorius hier een Romeinse marinebasis. In de 7e eeuw, tijdens het Visigotische Koninkrijk van Iberia, was het de zetel van een bisschop, afhankelijk van Toledo. Na de islamitische verovering van Iberia en de ontbinding van het Kalifaat van Córdoba, werd Denia, toen bekend als Deniyya, de hoofdstad van een koninkrijk dat regeerde over een deel van de Valenciaanse kust en Ibiza. De stad werd veroverd door de Christenen in 1244. Dit veroorzaakte een leegloop van de stad, die bijna onbewoond bleef na de ballingschap van het grootste deel van de moslimbevolking. in 1298 kwam het in bezit van de familie De Sandoval, de stad zelf werd teruggebracht onder de Aragonese kroon in 1455. Het werd opnieuw aangekocht door de Spaanse kroon in 1803, waarna Dénia een steeds belangrijkere rol kreeg als handelshaven.
denia-haven
In Dénia overwinteren veel Nederlanders, maar nog meer Engelsen, het laatste heeft als oorzaak dat een gemeenschap van Engelse rozijnenhandelaren in Dénia leefde van 1800 tot de tijd van de Spaanse Burgeroorlog in de late jaren van 1930.

 • Castillo de Dénia , een Moorse burcht uit de 12e eeuw
 • Scheepswerf uit de 16e eeuw, gerenoveerd in de 18e eeuw
 • Sint Antonio kerk met Fransiscaner klooster uit de 17e eeuw
 • Barrio Baix la Mar, de oude wijk met z’n vele uitgaansmogelijkheden en gezellige straatjes

Het hotel wat we hebben uitgekozen ligt op één van de mooiste plekjes in Denia, precies tegenover de jachthaven.

hotel_button2013 Hotel El Raset

 

streep_verloop

Elcheelche

inwoners: 230.224
Elche is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse comarca Baix Vinalopó. Elche ligt op 23 kilometer van Alicante. Het oorspronkelijke centrum van Elx ligt in de archeologische vindplaats L’Alcudia. Hier is het borstbeeld van de Dama de Elche gevonden, een hol Christusbeeld uit de 4e eeuw.Omstreeks de 10e eeuw vestigden de Arabieren de stad op de huidige plaats en omgaven deze met palmbomen. Daardoor wordt Elx in enkele kronieken uit die tijd vergeleken met de heilige stad van de islam. In 1265 worden de moslims verdreven uit de stad na een opstand en in 1305, valt Elche onder het Koninkrijk van Valencia. Tijdens het bewind van Amadeo I in 1871, kreeg het zijn stadsrechten. In de 20e eeuw heeft de stad een grote naam in de schoenenindustrie, maar door de opkomst van goedkope schoenen uit China is ze eind van de 20e eeuw veel van die positie verloren.

Meer dan 300.000 palmbomen geven Elx een exotische sfeer. De palmbomen mogen niet worden omgehakt. Deze Palmera is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.
In Elche wordt ieder jaar op 14 en 15 augustus Het Mysterie van Elche (Misteri d’Elx) opgevoerd, een voorstelling over de laatste levensdagen, de ten hemelstijging en de kroning van de Heilige Maria en welke daar La Festa wordt genoemd. In deze Valenciaanse stad heeft het mysteriespel zijn oorspronkelijk vorm weten te behouden en is het tot op heden het enige middeleeuws spel in die vorm. De toelating kreeg men daarvoor van paus Urbanus VIII in 1632. De opvoering werd in 1931 erkend als nationaal erfgoed en in 2001 kwam het misteri d’Elx op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Het vindt plaats in en om de Santa Mariabasiliek.

 • Basílica Menor de Santa María, een barokke kerk die gebouwd is in de 17e eeuw
 • Alcázar de la Señoría , een fort uit de 12e eeuw
 • Torre de la Calahorra, een door de Moren gebouwde wachttoren uit de 12e eeuw
 • Palacio de Altamira, een paleis uit de 12e eeuw, nu het Archeologisch Museum
 • Baños Arabes, Arabische badhuizen uit de 12e eeuw
 • El Palmeral, een exotisch park met duizenden palmbomen

streep_verloop

Guadalestguadalest

inwoners: 236
qoute-brownJe hebt leuke dorpjes en je hebt hele leuke dorpjes en Guadalest valt zeer zeker onder de laatste categorie. Een dorpje gemaakt met respect voor zijn omgeving, zo lijkt het tenminste op het eerste gezicht als je het dorpje ziet liggen op de piek van de berg. Maar niets is minder waar, het dorpje werd hier door de Moren in de 8e eeuw gebouwd in verband met de strategische lokatie. Het was gemakkelijk te verdedigen omdat er maar één toegang was, een tunnel dwars door de rots. Het kasteel bovenop de berg heeft dan ook jarenlang dienst gedaan ter verdediging van de Moren tegen de Christenen. Na het vertrek van de Moren gaf Koning Jaime II  in 1293 het kasteel van Guadalest in bruikleen aan de adellijke familie Bernardo de Sarrià. Nadien ging het over van de ene naar de andere familie. De laatste Moren die woonden werden in 1609 verdreven door koning Felipe III. Aardbevingen (in 1644, 1748 en 1752), en de zogenoemde Successie Oorlog van 1708, hebben verder hun sporen achtergelaten op het bergdorpje en dan met name op het kasteel van San Jose.
spanjemijnland | Guadalest - Valencia
Nu is het een alleraardigst charmant dorpje dat in de zomer druk bezocht wordt toeristen uit de omgeving van Benidorm, dat hier maar 25 kilometer vandaan ligt. Voor mensen die slecht ter been zijn, is het niet echt verstandig, het is behoorlijk klauteren naar boven.

 • Castillo L’Alcazaiba en Castillo San Jose, gebouwd door de moslims in 11e eeuw
 • Nuestra Señora de la Asunción, barokke kerk welke gebouwd is tussen 1740 en 1753
 • Gevangenis onder het stadhuis, welke gebouwd is in de 12e eeuw

streep_verloop

Morellamorella

inwoners: 2.724
qoute-brownMorella is een oude ommuurde vestingstad gelegen op een heuvel. Als je de stad verspreid ziet liggen over de heuvel, valt meteen de hoog gelegen kasteel op. Het kan niet anders zijn dan dat je onder de indruk bent van de massieve muur van 2,5 kilometer lang met zijn verdedigingstorens. Het is een prachtig gezicht. Het kasteel heeft nooit een belegering verloren, de stad werd wel vaak verraden. El Cid, de legendarische veldheer, was hier nog een tijd kasteelheer. Vanaf 714 kwam het in Moorse handen en ze noemden de stad Maurela. De Christenen namen de stad in 1232. Het kasteel had vroeger ook nog een aantal torens die niet verdwenen zijn door een belegering, maar door het ontploffen van buskruit in de buskruitkamer. Morella koos tijdens de Oorlog van de Spaanse Successieoorlog (in de 18e eeuw) de kant van Filips V en werd het centrum van het militaire en politieke district.
spanjemijnland | Morella - Valencia
Morella is nu een toeristische trekpleister, met vele historische gebouwen, hotels en restaurants. Niet zo belangrijk meer als in het verleden, maar de textielindustrie speelt nog steeds een belangrijke een rol voor de plaatselijke bevolking. Uit de omgeving komt een kwalitatief goede zwarte truffel vandaan. Onderstaande foto is een plaatje van het hoofdaltaar van de Santa Maria la Mayor.
morella-kerk

Interessante dingen om te zien in deze leuke stad zijn;

 • De hoofdstraat met z’n oude huisjes met gallerijen
 • Convento San Francisco, klooster in gotische stijl uit de 17e eeuw
 • Santa Maria la Major, gotische kerk met twee portalen
 • De stadsmuren, 2,5 kilometer en 7 poorten uit de 15e eeuw
 • Eten in een van de vele restaurants met goede kwaliteit

streep_verloop

La-Pobla-de-Benifassa

Vanaf de CV-105 heb je dit mooie uitzicht op La Pobla de Benifassa

streep_verloop

Saguntosagunt

inwoners: 65.190
qoute-brownSagunto heeft eigenlijk alles, historie en monumenten van meer dan 2000 jaar, een gezellig modern centrum, een belangrijke haven en een heerlijk strand. Tel daarbij de vele zonneuren bij op en je hebt de ideale plek om je vakantie door te brengen. Alle overheersers die ooit in Spanje zijn geweest hebben de stad belangrijk genoeg gevonden om zich hier te vestigen. Van al die culturen is genoeg overgebleven om de belangrijkheid van de stad aan te tonen.

 • Plaza Mayor, met mooie overdekte zuilengalerij
 • Santa Maria, een gotische kerk uit de 14e eeuw
 • Barrio Juderia, de joodse wijk
 • Castillo de Sagunt, bewoond geweest door Iberiers, Carthagers, Romeinen en Moren
 • Palacio Municipal, een paleis uit de 18e eeuw
 • Het Romeins theater, één van de best bewaarde Romeinse theaters in Spanje

streep_verloop

Valenciavalencia

inwoners: 792.303
qoute-brownValencia ligt aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee en aan de monding van de rivier de Turia. De stad werd gesticht in het jaar 138 voor Christus door de Romeinen en geldt als de stad waar de paella is uitgevonden, een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. De stad wordt ook wel sinaasappelstad genoemd. In de 4e eeuw, na de vervolging en marteling van Vincentius van Zaragoza, ontstond de eerste katholieke samenleving van de stad en begon de transformatie van Romeinse tempels in christelijke gebedshuizen. In het jaar 711 wordt Valencia veroverd door de Moren en begint de stad voor het eerst sinds jaren weer te groeien. De regionale leider in die periode was Abd al-Allah en van hem kreeg de stad de Arabische naam “Balansiya”. De Moorse verovering verliep in dit geval opvallend vreedzaam en bestond in eerste instantie vooral uit het samenwerken van de Moorse en de oorspronkelijke bevolking. Op 28 september 1238 werd Valencia wederom uit Arabische handen afgepakt, ditmaal door Jaime de Veroveraar en werd onderdeel van het Koninkrijk Aragón. In 1363 en 1364 verdedigde Valencia zich met succes tegen het leger van het Koninkrijk Castilië.
spanjemijnland | Stad Valencia - Valencia

Torres de Serranos, één van de oude stadspoorten van Valencia

De 15e eeuw staat dan ook wel bekend als de “Gouden Eeuw van Valencia”. In die periode groeide de stad zowel economisch als cultureel en was in 1483 de grootste stad van het Koninkrijk Aragón. Ook werd het eerste boek van heel Spanje gedrukt in Valencia, in het jaar 1478. Tijdens de Spaanse Successieoorlog in de 18e eeuw koos Valencia de kant van Karel van Oostenrijk. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1936 werd Valencia de hoofdstad van het Republikeinse Spaanse Rijk en leed mede daardoor onder de hevige gevechten tussen het oude Spanje en het leger van Francisco Franco. De daaropvolgende dictatuur was een zwarte periode in de geschiedenis van de stad. De Valenciaanse taal werd compleet verboden, dat druiste namelijk in tegen de Spaanse moraal van de dictator, en er heerste zeer strenge censuur tot en met zijn dood in 1975.

 • Catedral de Valencia, een mengeling van romaans, barok en gotisch uit 13e eeuw
 • Plaza del Ayuntamiento, met Casa consistorial de Valencia, het stadhuis
 • Convento de Santo Domingo, klooster uit de 13 eeuw met mooie kloostergang
 • Iglesia de Santa Catalina, uit 16e met 18e eeuwse toren
 • Palace Marques de Dos Aguas, het meest gotische gebouw van Spanje, nu het Keramiek Museum
 • Mercado Central, grootste overdekte markt
 • Mercado de Colón, uitgaans-en winkelcentrum
 • La Lonja de la Seda, een zijdebeurs uit de 15e eeuw
 • de Porta de la Mar, oude poort met drie doorgangen
 • Oude stadspoorten Torres des Serranos en Torres des Quarts
 • La Lonja de la Seda, een zijdebeurs uit de 15e eeuw
 • Eixample, een een mooie wijk vol met Art Nouveau en winkeltjes

 

streep_verloop

Villenavillena

inwoners: 34.834
qoute-brownOp ongeveer 5 kilometer van Villena werd in 1963 de grootste goudschat ooit uit de Bronstijd gevonden in Europa. Maar liefst 59 voorwerpen van goud, zilver, ijzer en amber met een totaal gewicht van ongeveer 10 kilo, waarvan 9 kilo 23,5 karaats goud. Een beter bewijs van vroege bewoning (en dus belangrijkheid) kun je je als stad niet bedenken.
Na de islamitische verovering van het Iberisch schiereiland, was het koning James I van Aragon die de stad heroverde in 1240. Dit veroorzaakte enige spanningen tussen Castilië en Aragon, aangezien Villena had moeten worden voorbehouden aan Castilië onder de verdragen van Tudilén en Cazorla. In 1525 kreeg het van Karel V zijn stadsrechten. In deze periode was er een welvarende tijd, zoals blijkt uit de monumenten die zijn overgebleven uit die tijd. Het gezellige oude centrum bestaat uit smalle straatjes en witte huizen. Aan de rand van de stad ligt de Nuestra Señora de Virtudes, een gotische heiligdom.

 • Castillo de la Atalaya, ook wel genoemd het Zwarte Voeten kasteel, waarschijnlijk uit de 12e eeuw
 • Castillo de Salvatierra, gebouwd in de 10e eeuw op de resten van een Iberische nederzettting
 • Palacio Municipal, een voormalig abdijhuis met Toscaanse zuilen uit de 16e eeuw
 • Iglesia Arciprestal de Santiago, gotische kerk uit de 14e eeuw, sinds 1931 een Nationaal Monument
 • Iglesia de Santa María, in de 16e eeuw gebouwd op een oude Islamitische moskee
 • Ermita de San Antón, gebouwd in de 16e eeuw en een paar jaar geleden geheel gerestaureerd
 • Plaza de Santiago, het meest representatieve plein van Villena met mooie gebouwen, kerken, en paleizen
 • Plaza Mayor, het meest belangrijke plein van Villena uit de 14e eeuw

Vlak in de buurt van Villena ligt Primadomus, het opvangcentrum voor mishandelde apen, van de stichting A.A.P.

streep_verloop

Xàtivaxativa

inwoners: 29.400
qoute-brownXàtiva was in het verleden één van de belangrijkste steden van het vroegere Koninkrijk van Valencia en is de enige die zijn oude Romeinse naam heeft behouden. Het is de hoofdstad van de provincie La Costera en de vindplaats van een Neanderthaler schedel die dateert van 30.000 jaar geledenBij het aan komen rijden valt meteen het inmeng grote kasteel op, een plaatje. Het kasteel is een mix tussen een Iber-Romeinse fort en een Moorse vesting en heeft maar liefst 30 torens en vier versterkte poorten, allemaal zeer indrukwekkend.
spanjemijnland | Xàtiva - Valencia

De prachtige gevel van Hospital Real in Xàtiva

Omdat de stad in Spaanse Successieoorlog de kant koos van de Habsburgers, gaf Filips de V de opdracht om de stad te verbranden. Als straf hangt nog steeds zijn portret ondersteboven in het plaatselijk museum. Ook tijdens de Spaanse Burgeroorlog heeft de stad veel te lijden gehad, een bombardement op het station, uitgevoerd door Italiaanse bommenwerpers, kostte maar liefst 129 doden, voornamelijk vrouwen en kinderen.

 • Het Castillo, bestaande uit twee kastelen met een voormalige staatsgevangenis
 • Iglesia Colegial Basílica de Santa María, een kerk uit de 16e eeuw
 • Real monasterio de la Asunción, gotisch en barok klooster uit de 14e eeuw
 • Ermita de San Félix, direct gebouwd na de herovering van de Christenen in de 13e eeuw
 • Iglesia de San Francisco, ook wel het klooster van San Francisco genoemd uit de 14e eeuw
 • Almudín de Xàtiva, een gotisch gebouw uit de 16e eeuw, nu het Museo de la Ciudad waar Philips op de kop hangt
 • Hospital Real Municipal de Xàtiva, een oud ziekenhuis uit de 13e eeuw

De omgeving van Xàtiva is ook iets om te bewonderen. Overspoeld met fruitbomen zoals sinaasappel, mandarijn en citroen, maar ook amandel-, kers- en abrikozenbomen.

streep_verloop

 ->  terug naar de landkaart met de regio’s