Spanje – Murcia

 • spanjemijnland | Jumilla
  Jumilla
murciaMurcia is een belangrijke producent van fruit, groenten en bloemen voor Spanje en de rest van Europa. Er zijn veel overblijfselen uit het historisch verleden, Romeinse theaters, Moorse kastelen en veel Katholieke kathedralen. 300 zonnige dagen per jaar met een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius en de 250 km witte stranden is de belangrijkste inkomstenbron van de regio Murcia. Murcia heeft een serieus zoetwatertekort, de reden is eigenlijk te gek woorden. De ontelbare golfbanen die de laatste jaren zijn aangelegd. Ondanks de overvolle badplaatsen is het achterland relatief onbekend, zelfs voor Spanjaarden. →  Calasparra
→  Caravaca de la Cruz
→  Lorca
→  Murcia

 

Murcia, Spain

 

streep_verloop

Alhama de MurciaAlhama_de_Murcia

inwoners: 21.182
qoute-brownAlhama de Murcia ligt in het hart van de Guadalentin Vallei, een prachtig gebied voor wandel- en fietsliefhebbers. Van hieruit toegang tot de Sierra Espuña, het belangrijkste regionale natuurpark van de provincie Murcia. De naam Alhama heeft betrekking op de hete thermale bronnen en trok zowel de Romeinen en de Moren aan thermale baden te bouwen, die vandaag zijn omgezet in het Archeologisch Museum van de stad, Los Baños. Er zijn resten van stadswallen, kastelen, paleizen en adelijke herenhuizen.

 • Pósito, een oude graanschuur
 • Castillo, Moors kasteel uit de 12e eeuw
 • Iglesia de San Lazaro Obispo, uit de 14e eeuw

Alhama de Murcia ligt dicht bij het nieuwe Corvera International Airport, het Paramount Murcia Theme Park en Lifestyle Center en maar 35 km van de stranden van Mazarrón.

streep_verloop

ArchenaArchena

inwoners: 18.369
qoute-brownEr is weing te vinden in de oude boeken over Archena, maar er is bewijs van vroege bewoning. Er moet ten tijde van de Romeinen een acropolis en een necropopis hebben gestaan. De Carthagers blijken de oorspronkelijke stichters van de stad te zijn geweest. Jarenlang was er strijd tussen de koningen van Castilië en Aragon, maar uiteindelijk was het de burgemeester in 1477 die zijn steun verleende aan de Katholieke Koningen. Deze steun werd beloond met stadsrechten en een vrijstelling van enkele belastingen. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog stond in de kleine stad Archena de opleidingsschool voor tankbemanning.
Voor de rest is er eigenlijk weinig te melden, maar ook weinig te zien in dit stadje. Wij hebben hier een keer overnacht, direct na aankomst van het vliegveld van Alicante (ca. 80 km). We waren op doorreis naar Ubeda en vonden ons Hotel La Parra een prima plek om te overnachten, simpel en niet te duur.

 • Iglesia Parroquial, kerk uit de 18e eeuw
 • Palacio de Villarias, een mooi herenhuis met een mooie tuin
 • Castillo de Don Mario, vreemd kasteel van een voormalig arts

hotel_button2013 Hotel La Parra

 

streep_verloop

BullasBullas

inwoners: 12.288
qoute-brownDe omgeving van Bullas kenmerkt zich door uitgestrekte wijngaarden. De streek heeft een lange wijngeschiedenis vanaf de Romeinen tot heden. Door de goede kwaliteis stond het bij de Romeinen en Mooren al hoog aangeschreven. In de 13e eeuw, nadat het onder bewind van het koninkrijk van Castilië komt, is hier al een commerciële en bloeiende wijnhandel. De belangrijkste wijndruif in dit gebied is de Manostrell en vooral de rode wijn is van een uitstekende kwaliteit. Er zijn hier meer dan 200 wijnkelders en de stad heeft voor de liefhebbers een wijnmuseum.

streep_verloop

CalasparraCalasparra

MONASTERIO DE SANTA ANA
qoute-brownIn de buurt van Calasparra vinden we het Santuario Virgen de la Esperanza (Heiligdom van de Heilige maagd van de Hoop). Het is een heiligdom met klooster uit de 17e eeuw en daarbij een flink uit de kluiten gewassen restaurant aan de Rio Segura. Het heiligdom is gelegen in een grot uitgehouwen uit de rotsen op een 6 km van de plaats Calahorra. In het heiligdom staan twee beelden van de Heilige Maagd, de kleine La Esperanza en de grotere La Grande Pequeñica. Het verhaal gaat dat La Esperanza werd gevonden door een herder in een door het water van de Segura uitgeslepen grot. Toen de dorpsbewoners haar naar Calasparra wilden verplaatsen, bleek dat niet te willen (er wordt gezegd door het grote gewicht, maar we hebben het hier over het kleine beeld). Het was de wil van het beeld hier te blijven en zo werd hier ter plekke een een onderkomen voor haar gebouwd. De reden en zelfs de datum van het grote beeld is bij niemand bekend, maar in de boeken staat ze al beschreven vanaf 1786.
spanjemijnland | Santuario Virgen de la Esperanza - Calasparra - Murcia
Langs de oever van de Segura is  een langgerekte picknickplaats gemaakt. Veel lokale mensen eten hier op zondagmiddag hun Paella  of zoals bij veel Spanjaarden favoriet nr. 1, zetten hier hun barbecue op.

streep_verloop

Caravaca de La CruzCaravaca

inwoners: 26.024
qoute-brownCaravaca de La Cruz ligt in de Sierra de Segura, in de buurt van de linkeroever van de rivier de Argos, zowat 90 km van de stad Murcia en net over de grens van de regio Andalusië. De stad heeft een rijke historie met renaissance architectuur en er is hier veel te bewonderen. Het middeleeuwse kasteel van Santa Cruz domineert het stadsbeeld. De stad is is sinds 1998 één van de vijf belangrijkste Heilige Steden ter wereld, naast Rome, Jeruzalem, Santiago de Compostela en het Heiligdom van Santo Toribio de Liébana in Camaleño.
spanjemijnland | Caravaca de la Cruz - MurciaHet meest bezochte monument is de kerk, de Basílica Vera Cruz. Er is een legende over Caravaca de la Cruz. In de 1231 woedt één van de vele oorlogen tussen de Christenen en de Moren. De  Christenen werden gevangen genomen door Ceyt-Abu-Ceyt. Ceyt-Abu-Ceyt was leergierig en wilde dat de mis werd voorgelezen in zijn bijzijn door de plaatselijke priester Gines Perez Chirios, zodat hij de bedoeling van de woorden van de mis kon begrijpen. Maar Gines Perez Chirios weigerde. Voor straf werden alle kruisen in de omgeving vernietigd. Wederom werd  de priester gevraagd de mis op te dragen, maar dit keer was het excuus dat er geen mis kon worden opgedragen zonder kruis. Als door een wonder verschenen er twee engelen die een kruis brachten met twee armen en gemaakt uit het hout van het Heilige Kruis. Ceyt-Abu-Ceyt zag dit grote wonder en werd per direct Christen, wat inhield dat de oorlog ook was afgelopen. Het kruis is helaas niet meer te bewonderen (op een replica na), het werd in 1934 gestolen en ondanks verwoede pogingen nooit teruggevonden.  Eens in de zeven jaar wordt plotseling verschijnen van Kruis herdacht, de eerste keer was in 2003 met meer dan 1 miljoen bezoekers.

Een ander hoogtepunt is de jaarlijkse Race van de Wijnpaarden. Hiermee wordt herdacht dat toen de Moren weer eens een keer de stad hadden belegerd, het Kruis door de Christenen in wijn werd ondergedompeld. De vermoeide verdedigers van de stad dronken deze wijn, hun krachten kwamen terug en de Moren werden verpletterend verslagen.
spanjemijnland | Caravaca de la Cruz - Murcia
Wij hebben overnacht in Hospedería Rural Almunia, middenin het oude centrum en vlakbij de Basílica Vera Cruz.

 • De Basiliek van Vera Cruz waar zich een replica van het Kruis van Caravaca bevindt.
 • De Parochiekerk van El Salvador, met een mooie renaissance architectuur
 • De Parochiekerk de La Conception, uit de 16e eeuw
 • De Kerk van Jesus, thans in gebruik als cultureel centrum
 • Het Klooster van de Carmelitessen, uit de 16 eeuw
 • La Plaza de Toros, gebouwd boven een vroeger Fransiscaner klooster

hotel_button2012 Hotel Almunia

 

streep_verloop

JumillaJumilla

inwoners: 25.48
qoute-brownJumilla is een aardig stadje, in het noorden van Murcia, waar een mooi gerestaureerd Castillo op de hoogste heuvel staat. De restauratie was een klus van maar liefst 40 jaar en in 2010 was het bijna klaar, het zal veel gebruikt worden voor het geven van tentoonstellingen en concerten. De omgeving van Jumillo staat vol met olijfbomen, fruitbomen (vooral peren) en wijngaarden. In Jumilla zelf vind je langs een wandeling mooie oude gebouwen, musea (zoals het archeologisch en het oude ambachtenmuseum), leuke pleintjes, kleine oude straatjes en parkjes.

 • El Castillo, geeft de belangrijkheid aan van de stad in vroegere tijden.
 • Iglesia de Santiago: kerk uit de 15e eeuw en Nationaal Monument
 • Iglesia de El Salvador, een barokke kerk uit de 18e eeuw
 • Ermita de San Agustín, uit de 16e eeuw en gerestaureerd in 1949
 • Iglesia de Santa María del Rosario, klooster uit de 15e eeuw op de grond van een eerdere Islamitische begraafplaats
 • Ermita de San José, vroeger de kerk voor de gevangenen van een naburige gevangenis

streep_verloop

Lorcalorca

inwoners: 92.718
qoute-brownLorca is een redelijk grote stad en wat grondoppervlakte zelfs de 2e van Spanje, alleen Caceres is groter. De stad en z’n omgeving hebben al 5.500 jaar bewoners, dit blijkt uit archeologische opgravingen. De Romeinen noemden de nederzetting Eliocroca. In 713 wordt het eerst geschreven over Lurqa en 1244 werd het heroverd door Fernando III, de koning van Castilië. Eén van de torens van het grote kasteel is dan ook genoemd naar deze koning, Torre Alfonsina. Lorca was vroeger de grensstad (en dus de frontlinie) tussen het Christelijk en Moorse Spanje. In de 17e eeuw, Lorca is dan al een moderne stad, gaat de stad zwaar gebukt onder de pest, wat zowat het inwonerstal met de helft verminderd. Bloei en ontwikkeling van de stad komen terug in de 18e eeuw, ten tijde van de Bourbons.In een recenter verleden, 19 oktober 1973, hebben Lorca en het 20 kilometer verder gelegen Puerto Lambreras zwaar te lijden onder een grote overstroming, meer dan 50 mensen overleven deze ramp niet. Nog korter geleden, op 11 mei 2011, werd de stad opgeschrikt door twee aardbevingen van 5.1 op de Schaal van Richter. Een drama dat de stad zwaar beschadigd en 8 nadien zijn er 8 doden te betreuren.
spanjemijnland | Castillo de Lorca - Murcia

Castillo de Lorca, het Moorse fort uit de 10e eeuw

Door zijn lange geschiedenis heeft de stad veel te bieden voor het toerisme, ondanks dat er veel gebouwen zijn verwoest tijdens een aardbeving in de 17e eeuw. De meeste toeristen die hier komen zijn overigens van Spaanse origine, dus de sfeer is dan ook typerend voor een echte Spaanse provinciestad.

 • Castillo de Lorca, het Moorse fort uit de 10e eeuw
 • Het stadhuis, ooit gebouwd als gevangenis uit de 16e eeuw
 • Convento de Santo Domingo, klooster uit de 17e eeuw
 • Plaza de España, een mooi plein centraal gelegen in de oude stad uit de 16e eeuw
 • Palacio de Guevara, uit de 17e eeuw
 • Palacio de los Condes de San Julián, een paleis uit de 17e eeuw
 • Palacio de los Salazar-Rosso, uit de 16e eeuw, nu het archeologisch museum
 • Casa del Corrigidor, het oude burgemeestershuis, nu het gerechtsgebouw

streep_verloop

MoratallaMoratalla

inwoners: 8.290
qoute-brownHet mooie dorpje Moratalla, een wirwar van steile straatjes en kleurige huizen aan de voet van een 15de-eeuws kasteel. Het Cehegín is een gedeelte in middeleeuwse staat bewaarde stad.

 • Castillo Fortaleza, Moors kasteel uit de 9e eeuw, later verbouwd door de Orde van Santiago
 • Parroquia de Santa Maria de la Asunción, uit de 15e eeuw
 • Ermita de Santa Ana, een kapel uit de 17e eeuw gezet door de Cofradía de Santa Ana
 • Convento de Dan Francisco, een klooster uit de 15 eeuw

streep_verloop

MurciaMurcia

inwoners: 438.246
qoute-brownMurcia ligt in het ​​centrum van een laaggelegen vruchtbare vlakte, bekend als de Huerta (boomgaard of wijngaard) van Murcia. De Segura rivier en de Guadalentín lopen door het gebied en hebben uiteraard een zeer belangrijke functie. Helaas staat de Segura ook bekend al één van de meest vervuilde rivieren van Europa. Murcia heeft een warm subtropisch klimaat met zachte winters en warme zomers, men zegt de mooiste temperaturen van Spanje. In januari, bij ons toch meestal een koude maand, is de gemiddelde dagtemperatuur zo ongeveer 16 graden. Met een gemiddelde van 300 zonnedagen per jaar is het zeer geliefd bij de strandtoeristen. De Mar Menor, Europa’s grootste lagune, bereikt in de zomer een watertemperatuur van 30 graden.

spanjemijnland | Cathedral Murcia - Murcia

Plaza Cardenal Belluga, het prachtige plein voor de kathedraal

Murcia is opgericht door de emir van Cordoba Abd-ar-Rahman II in 825 met de naam Mursiyah en is nu een industrie- en een universiteitsstad. Er was al in 1272 een openbare universiteit. Na de Moorse overheersing wordt Murcia opgenomen in Castilië. In de 18e eeuw maakte Murcia een enorme groei door, in nieuwe stadsdelen verrezen prachtige barokke kerken, alsook de kathedraal met een mengeling van barokke, gotische en renaissance.
murcia-casino
Het 19e-eeuwse casino, moet je binnen gezien hebben

De 19e eeuw was een slecht periode voor de stad. Eerst werd het geplunderd door de troepen van Napoleon en vervolgens was er een aardbeving in 1829. Maar liefst 6000 mensen overleefden de ramp niet.
De omgeving van Murcia wordt bepaald door de agrarische sector, met fruit, groente en bloemen.

 • Santa Clara klooster, met de overblijfselen van het Moorse paleis uit de 13e eeuw, de Alcázar Seguir
 • Plaza Cardenal Belluga, het prachtige plein voor de kathedraal
 • Het bisschoppelijk paluis uit 18e eeuw
 • De Glorieta, ligt aan de oevers van de rivier Segura, is van oudsher het centrum van de stad
 • De Malecón boulevard, een voormalig keermuur voor de Río Segura’s overstromingen.
 • La Fuensanta heiligdom en aangrenzende El Valle regionaal park
 • Los Jerónimos klooster, een klooster uit de 18e eeuw
 • Almudí Palace, een historisch gebouw uit de 17de eeuw met wapenschilden op de gevel
 • Monteagudo Castle, uit de 11e eeuw
 • San Juan de Dios kerk-museum, kerk uit de 12e eeuw, met de overblijfselen van het Moorse paleis, het Alcázar Nasir
 • Het casino gebouwd in 1847, moet je binnen gezien hebben

hotel_button2010 Hotel Murcia Zenit

 

streep_verloop

 ->  terug naar de landkaart met de regio’s